skład / składniki
metoda gotowania
najdłuższy i najbardziej pracochłonny w gotowaniu okoni na grillu jest etap przygotowawczy. Przede wszystkim oczyść rybę z łusek. W przypadku okonia morskiego proces przebiega łatwo, ale łuski mogą latać w różnych kierunkach. Aby tego uniknąć, pomoże użycie metody "czyszczenia w torbie". Po prostu bierzemy dużą torbę, wkładamy do niej rybę, trzymamy ją za ogon i czyścimy. W takim przypadku łuski nie rozpadną się, ale pozostaną w środku.
po wyczyszczeniu tuszy przystępujemy do cięcia. Odcinamy głowę i zostawiamy płetwy, ogony, a następnie patroszymy rybę i myjemy zimną bieżącą wodą. Następnie wskazane jest pozostawienie ryby na ruszcie lub suszarce na kwadrans. Nadmiar wody powinien spłynąć i nie zakłócać dalszego procesu gotowania.
gdy tylko płyn spłynie, przenieś rybę do głębokiej miski i Posol grubo zmieloną solą, najlepiej użyć nie jodowanej. Dodaj pieprz, mielony imbir, kolendrę, mieszankę suchych ziół dla ryb lub inne przyprawy według uznania.
dobrze pocieramy rybę rękami w przyprawach, aby każdy kawałek był namoczony, nie zapomnij o środku. Przenosimy okonie w przyprawach do emaliowanego, szklanego lub plastikowego pojemnika. W żadnym wypadku nie używamy utlenionej powierzchni. Wlej suche białe wino, dodaj sok z cytryny i wyślij rybę do lodówki na godzinę.
po określonym czasie odsącz marynatę i osusz każdą rybę na zewnątrz i wewnątrz ręcznikiem papierowym. Posmaruj tusze oliwą z oliwek (możesz zastąpić dowolną roślinną) i zacznij smażyć.
na przygotowanym grillu instalujemy ruszt grillowy, na którym układamy rybę w jednej warstwie. Tusze nie powinny się ze sobą stykać. Smażyć okonie przez 5-7 minut z każdej strony na złoty kolor. Odwróć delikatnie, aby nie uszkodzić delikatnej skóry.
połóż gotową rybę na talerzu, posyp sokiem z cytryny i podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Białe wino - 78 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Okoń morski - 79 kcal/100g