okoń morski na grillu na grillu

ryba na grillu - tylko obiad i pomysł na rodzinne wakacje! Okoń na grillu nie jest trudny do przygotowania, a smak może nawet przewyższyć inne droższe odmiany ryb. Proste gotowanie pozwala ugotować tę rybę w dowolnym momencie-wystarczy ją wyczyścić, marynować. I ciesz się procesem smażenia okoni na grillu, nieopisanym aromatem, który zachwyci gości.
Płatek śnieguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 13 g
tłuszcze 53 % 16 g
węglowodany 3 % 1 g
108 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

najdłuższy i najbardziej pracochłonny w gotowaniu okoni na grillu jest etap przygotowawczy. Przede wszystkim oczyść rybę z łusek. W przypadku okonia morskiego proces przebiega łatwo, ale łuski mogą latać w różnych kierunkach. Aby tego uniknąć, pomoże użycie metody "czyszczenia w torbie". Po prostu bierzemy dużą torbę, wkładamy do niej rybę, trzymamy ją za ogon i czyścimy. W takim przypadku łuski nie rozpadną się, ale pozostaną w środku.

po wyczyszczeniu tuszy przystępujemy do cięcia. Odcinamy głowę i zostawiamy płetwy, ogony, a następnie patroszymy rybę i myjemy zimną bieżącą wodą. Następnie wskazane jest pozostawienie ryby na ruszcie lub suszarce na kwadrans. Nadmiar wody powinien spłynąć i nie zakłócać dalszego procesu gotowania.

gdy tylko płyn spłynie, przenieś rybę do głębokiej miski i Posol grubo zmieloną solą, najlepiej użyć nie jodowanej. Dodaj pieprz, mielony imbir, kolendrę, mieszankę suchych ziół dla ryb lub inne przyprawy według uznania.

dobrze pocieramy rybę rękami w przyprawach, aby każdy kawałek był namoczony, nie zapomnij o środku. Przenosimy okonie w przyprawach do emaliowanego, szklanego lub plastikowego pojemnika. W żadnym wypadku nie używamy utlenionej powierzchni. Wlej suche białe wino, dodaj sok z cytryny i wyślij rybę do lodówki na godzinę.

po określonym czasie odsącz marynatę i osusz każdą rybę na zewnątrz i wewnątrz ręcznikiem papierowym. Posmaruj tusze oliwą z oliwek (możesz zastąpić dowolną roślinną) i zacznij smażyć.

na przygotowanym grillu instalujemy ruszt grillowy, na którym układamy rybę w jednej warstwie. Tusze nie powinny się ze sobą stykać. Smażyć okonie przez 5-7 minut z każdej strony na złoty kolor. Odwróć delikatnie, aby nie uszkodzić delikatnej skóry.

połóż gotową rybę na talerzu, posyp sokiem z cytryny i podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g
  • Okoń morski - 79   kcal/100g

Podobne przepisy