skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kulki ryżowe? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Zagotuj 2 szklanki ryżu w 5 szklankach wody. Powinieneś dostać lepką owsiankę. Lekko ostudzić.
Krok 3:
Przenieś ciepłą owsiankę do miski.
Krok 4:
Dodaj 2 jajka.
Krok 5:
Sól, wymieszaj. Jeśli owsianka nie jest wystarczająco lepka, na tym etapie dodaj mąkę lub skrobię.
Krok 6:
Pamiętamy dzieciństwo-Rzeźbimy koloboki. Wskazane jest zwilżenie rąk wodą.
Krok 7:
Weź Kolobok, uformuj z niego kliny i zwiń bułkę tartą. Możesz użyć mąki lub semoliny do panierowania.
Krok 8:
Smażyć na patelni na złoty kolor. Podczas smażenia pierwszej partii klopsików nie trać czasu-uformuj i panieruj drugą partię.
Krok 9:
Odwróć i usmaż z drugiej strony. Czas pieczenia będzie się różnić w zależności od patelni. Na patelni z cienkim dnem proces przebiegnie szybko. Na patelni z grubym dnem 2 razy dłużej
Krok 10:
Bila są gotowe. Możesz podawać ze słodkim sosem lub dżemem. I możesz jako dodatek do mięsa lub ryb. Smacznego.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g