biszkopty ryżowe

dzieci nie lubią ryżu? Klopsiki ryżowe to świetne rozwiązanie problemu! To jest pyszne! Na śniadanie na herbatę z dżemem, na obiad na przystawkę z kurczakiem-danie uniwersalne. W mojej rodzinie zwykły ryż nie jest faworyzowany. Dlatego musisz szukać obejść. Do dekoracji gotuję ryż z warzywami lub klopsikami ryżowymi. Uwielbiam kliny grubsze, bardziej soczyste. Syn uwielbia być cieńszy, chrupiący. Danie jest proste, gotuje się wystarczająco szybko. Z tej ilości składników uzyskuje się 21 bitów. Kulki można upiec w piekarniku, ale wtedy okażą się nieco bardziej suche. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowałeś tego dania,zrób to! Mam nadzieję, że przepis stanie się popularny również w twojej rodzinie.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 64 % 23 g
184 kcal
IG: 0 / 78 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kulki ryżowe? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zagotuj 2 szklanki ryżu w 5 szklankach wody. Powinieneś dostać lepką owsiankę. Lekko ostudzić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś ciepłą owsiankę do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj 2 jajka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Sól, wymieszaj. Jeśli owsianka nie jest wystarczająco lepka, na tym etapie dodaj mąkę lub skrobię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pamiętamy dzieciństwo-Rzeźbimy koloboki. Wskazane jest zwilżenie rąk wodą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź Kolobok, uformuj z niego kliny i zwiń bułkę tartą. Możesz użyć mąki lub semoliny do panierowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smażyć na patelni na złoty kolor. Podczas smażenia pierwszej partii klopsików nie trać czasu-uformuj i panieruj drugą partię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odwróć i usmaż z drugiej strony. Czas pieczenia będzie się różnić w zależności od patelni. Na patelni z cienkim dnem proces przebiegnie szybko. Na patelni z grubym dnem 2 razy dłużej

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Bila są gotowe. Możesz podawać ze słodkim sosem lub dżemem. I możesz jako dodatek do mięsa lub ryb. Smacznego.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy