Ashlamfu po karakolsku

Oryginalny, apetyczny, o pikantnym i niezwykłym smaku! Aszlamfu po karakolsku to legendarne danie kuchni orientalnej. Podawana jest na zimno i jest pikantną i pikantną gęstą zupą z makaronem, świeżymi i duszonymi warzywami, gęstą galaretką skrobiową i sosem octowym.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 60 % 6 g
47 kcal
IG: 67 / 33 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ashlyamfu po karakolsku? Przede wszystkim zaparz skrobię. Aby to zrobić, rozcieńczyć w 500 ml wody, dobrze wymieszać i upewnić się, że nie pozostały grudki. Mieszaj drewnianą łyżką lub szpatułką. Dodaj i rozpuść 10 g soli w skrobi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W odpowiednim garnku zagotuj 1,5 l wody, dodaj 10 g soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 2 łyżki oleju słonecznikowego do wrzącej osolonej wody. Lepiej jest używać bezwonnego oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cienkim strumieniem, ciągle mieszając, wlej rozcieńczoną skrobię do wrzącej wody.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj skrobię z aktywnym mieszaniem przez około 8 minut na wystarczająco dużym ogniu. Skrobia stanie się przezroczysta i jednorodna.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez kolejne 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Aby zestalić skrobię, przygotuj miski lub jeden duży pojemnik, posmaruj go olejem słonecznikowym. Włóż masę skrobiową do misek i pozostaw na noc do ostygnięcia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj sos octowy. Aby to zrobić, wlej 1-2 łyżki oleju słonecznikowego na patelnię-Wok, umieść na średnim ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy masło dobrze się rozgrzeje-dodaj cukier i szybko wymieszaj. Otrzymasz karmel maślany, który sprawi, że dressing będzie brązowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Aby się nie poparzyć, weź patelnię i łyżkę z uchwytami bardziej autentycznymi.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zacznij dodawać wodę do karmelu, kadzi (tylko 0,5 do 1 litra).

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Mieszanka będzie mocno skwierczeć. Wymieszaj łyżką.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Daj jej chwilę na gotowanie i osiągnięcie jednorodności.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj imbir (obrany i pokrojony na kawałki) i anyż.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotuj przez minutę, ciągle mieszając.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dodaj goździki i chiński ocet.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotuj jeszcze przez kilka minut i ostudź.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zrób sos warzywny. Aby to zrobić, wlej 1-2 łyżki oleju słonecznikowego na patelnię Wok. Podgrzej go na średnim ogniu.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż ją lekko, ciągle mieszając.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj cienko pokrojone marchewki (możesz je zetrzeć na koreańskiej tarce) i podsmaż razem z cebulą.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj pastę z suszonej ostrej papryki, zetrzyj i usmaż.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wlej trochę wody.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Dodaj cienko pokrojoną paprykę.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wymieszaj i smaż, mieszając.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dodaj trochę posiekanego selera.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Dodaj sól.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    I 3 łyżki chińskiego octu.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Dodaj koncentrat pomidorowy, trochę wody, czarną, ostrą i białą paprykę. Dusić przez kilka minut.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Dodaj 2-2, 5 l wody, zagotuj i gotuj przez 5 minut.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Gdy sos warzywny zostanie ugotowany, Dodaj do niego ubite żółtka kropla po kropli.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Rób to przy ciągłym mieszaniu.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Lekko zagotuj SOS, zdejmij go z ognia i pozostaw do ostygnięcia-do zaparzenia.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Przed podaniem ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Idealnie makaron jest przygotowywany w domu, wyciągany na rękach jak lagman. Ogórki i pomidory pokrój w cienkie paski. Z jajek (zmieszanych z niewielką częścią wody) usmaż cienkie omlety i pokrój je w makaron. Pokrój skrobię na talerze lub kostkę. Posiekaj warzywa.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Włóż makaron i skrobię na talerz.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Dalej — sos warzywny.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Następny-SOS octowy.

  37. Krok 37:

    Krok 37.

    Pięknie ułóż pomidora, ogórka, makaron omletowy, seler i trochę Adjiki na wierzchu. I podawaj. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g

Podobne przepisy