kotlety mielone z kaszą manną

Miękkie i bardzo delikatne kotlety mięsne!!! Takie danie jak kotlety mięsne jest znane wielu i bardzo popularne. Zwykle, aby uzyskać delikatny smak, do kotletów dodaje się Bochenek namoczony w mleku. Ale chcę zasugerować inny sposób-to dodać trochę semoliny do mielonego kotleta.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 46 % 19 g
węglowodany 22 % 9 g
254 kcal
IG: 20 / 30 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kotlety, weź wieprzowinę z odrobiną smalcu. Pokrój go na kawałki i przepuść przez maszynę do mięsa. Włóż gotowe mięso mielone do miski, w której przygotujesz masę kotleta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i przepuść przez maszynkę do mięsa, a następnie mięso. Jeśli lubisz czuć cebulę w kotletach, możesz ją po prostu drobno posiekać. Posiekaną cebulę dodać do mielonego mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do smaku dodaj trochę soli i przypraw do mielonego mięsa. Dodaj trochę posiekanej zieleni. Dowolny. Używam posiekanego koperku. Wymieszaj całą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej wymaganą ilość semoliny do mięsa mielonego i dodaj jajko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze zagnieść mięso mielone i kilka razy ubić na dnie miski. Aby to zrobić, po prostu podnieś go rękami i mocno wrzuć do miski. Podczas ubijania masa kotleta stanie się gęstsza, a kotlety nie rozpadną się podczas formowania. Pozostaw gotowe mięso mielone na 1 godzinę. W tym czasie semolina nieco puchnie i wchłonie nadmiar wilgoci.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na osobnym talerzu wsyp bułkę tartą. Rękami uformuj małe placki i zwiń je w bułkę tartą.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozgrzej patelnię do smażenia kotletów, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Umieść uformowane kotlety na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron przez 2-3 minuty na średnim ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe kotlety są apetyczne ze złotą skórką. Można je podawać z przystawką z tłuczonych ziemniaków i sałatką warzywną.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

do przygotowania takich kotletów można użyć dowolnego rodzaju mięsa, a nawet wędlin. Aby mieć całkowitą pewność co do naturalności mięsa mielonego, polecam samemu ugotować je w domu. To nie potrwa długo.
aby uzyskać bogatszy smak, możesz dodać trochę mielonego czosnku do mielonego mięsa. Ale chociaż cebula dostępna w kompozycji jest już bardzo aromatyczna w gotowych kotletach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy