pieczarki w śmietanie z serem w piekarniku

prosty, smaczny dodatek do lunchu i przekąska na święta! Pieczarki w śmietanie z serem pieczone w piekarniku świetnie prezentują się na stole jako przystawka lub jako dodatek do każdego gorącego dania. Można je również wykorzystać do dekoracji. Gotują się tylko przez 25 minut!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 5 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 20 % 4 g
156 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić grzyby w śmietanie z serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania użyję pieczarek. Mogą mieć dowolny rozmiar. Małe grzyby nie będą w ogóle cięte. Wybierz ser według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż posiekaną cebulę i smaż przez 1-2 minuty, aż będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Umieść małe grzyby w całości na patelni do cebuli. Pokrój duże na 2-4 części. Nie musisz bardzo drobno kroić grzybów - zmniejszą się. Smaż grzyby z cebulą jeszcze przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie posyp grzyby mąką. Do smaku dodaj sól i trochę przypraw. Wszystko wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przygotuj naczynie do pieczenia. Może być szklany, silikonowy lub jak mój-ceramiczny. Przenieś grzyby z patelni do formy. Napełnij śmietaną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posyp śmietaną wszystkie grzyby. Na wierzch można posypać mielonym pieprzem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15 minut. Podczas pieczenia grzyby zmniejszą się.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    2-3 minuty przed końcem pieczenia posyp grzyby startym serem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ser zdąży się stopić. Wyjmij gotowe pieczarki w śmietanie i serze z piekarnika i możesz natychmiast podać. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy