skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić grzyby w śmietanie z serem w piekarniku? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Do gotowania użyję pieczarek. Mogą mieć dowolny rozmiar. Małe grzyby nie będą w ogóle cięte. Wybierz ser według własnego gustu.
Krok 2:
Obierz cebulę, opłucz w zimnej wodzie i drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, aż będzie gorąca i wlej trochę oleju roślinnego. Ułóż posiekaną cebulę i smaż przez 1-2 minuty, aż będzie przezroczysta.
Krok 3:
Dobrze umyj pieczarki pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń. Umieść małe grzyby w całości na patelni do cebuli. Pokrój duże na 2-4 części. Nie musisz bardzo drobno kroić grzybów - zmniejszą się. Smaż grzyby z cebulą jeszcze przez kilka minut.
Krok 4:
Następnie posyp grzyby mąką. Do smaku dodaj sól i trochę przypraw. Wszystko wymieszaj.
Krok 5:
Przygotuj naczynie do pieczenia. Może być szklany, silikonowy lub jak mój-ceramiczny. Przenieś grzyby z patelni do formy. Napełnij śmietaną.
Krok 6:
Posyp śmietaną wszystkie grzyby. Na wierzch można posypać mielonym pieprzem. Umieść formę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 15 minut. Podczas pieczenia grzyby zmniejszą się.
Krok 7:
2-3 minuty przed końcem pieczenia posyp grzyby startym serem.
Krok 8:
Ser zdąży się stopić. Wyjmij gotowe pieczarki w śmietanie i serze z piekarnika i możesz natychmiast podać. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g