skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić omlet z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, można je zastąpić śmietaną, będzie jeszcze smaczniejsze, ale bardziej kaloryczne. Możesz wziąć zwykły twaróg lub jak mój ziarnisty. Pikantność omletu doda drobno posiekane chili, które można zastąpić słodkim bułgarskim. Wybierz przyprawy według własnego gustu, wziąłem paprykę i curry.
Krok 2:

Umyj i osusz warzywa. Drobno posiekaj nożem. Możesz wziąć dowolny, który kochasz lub masz w magazynie.
Krok 3:

Chili (jeśli zdecydujesz się je dodać) drobno posiekaj. Aby nie było tak palące, usuń z niego nasiona.
Krok 4:

Dobrze umyj jajka, ubij w misce i ubij trzepaczką lub widelcem, aż będą gładkie. Dodaj zioła, chili, przyprawy i sól do jajek. Wymieszać.
Krok 5:

Wlej mleko. Wymieszać.
Krok 6:

Dodaj skrobię. Każdy zrobi-zarówno kukurydza, jak i ziemniaki.
Krok 7:

Dodaj twaróg. Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Krok 8:

Na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym wlej mieszankę jajeczno-mleczną (możesz również usmażyć omlet z dodatkiem masła).
Krok 9:

Smaż omlet przez około 5 minut na małym ogniu. Następnie wyłącz ogrzewanie, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 1 minutę do ugotowania. Podawaj do stołu. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal / 100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal / 100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal / 100g
- Chili - 40 kcal/100g


