omlet z twarogiem

Oryginalny, satysfakcjonujący, zdrowy, bardzo smaczny! Omlet z twarogiem to niezwykła wersja ulubionego przez wszystkich Dania. Dodanie twarogu sprawia, że omlet smakuje bardziej pikantnie, ponieważ twaróg po smażeniu zaczyna się topić i przypomina ser. Taki omlet doskonale urozmaica zwykłą dietę.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 48 % 13 g
węglowodany 19 % 5 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet z twarogiem? Przygotuj jedzenie. Mleko nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, można je zastąpić śmietaną, będzie jeszcze smaczniejsze, ale bardziej kaloryczne. Możesz wziąć zwykły twaróg lub jak mój ziarnisty.  Pikantność omletu doda drobno posiekane chili, które można zastąpić słodkim bułgarskim. Wybierz przyprawy według własnego gustu, wziąłem paprykę i curry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz warzywa. Drobno posiekaj nożem. Możesz wziąć dowolny, który kochasz lub masz w magazynie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Chili (jeśli zdecydujesz się je dodać) drobno posiekaj. Aby nie było tak palące, usuń z niego nasiona.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj jajka, ubij w misce i ubij trzepaczką lub widelcem, aż będą gładkie. Dodaj zioła, chili, przyprawy i sól do jajek. Wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mleko. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj skrobię. Każdy zrobi-zarówno kukurydza, jak i ziemniaki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj twaróg. Dobrze wymieszaj masę, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na dobrze rozgrzaną patelnię z olejem roślinnym wlej mieszankę jajeczno-mleczną (możesz również usmażyć omlet z dodatkiem masła).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż omlet przez około 5 minut na małym ogniu. Następnie wyłącz ogrzewanie, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw na 1 minutę do ugotowania. Podawaj do stołu. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal / 100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal / 100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy