Klasyczne frytki z kurczaka

pyszne, oryginalne, ze zwykłych produktów! Klasyczne frytki z kurczaka to kremowy sos z kawałkami fileta z kurczaka. Dzięki sosowi filet z kurczaka jest bardzo delikatny i soczysty. Wszystko jest przygotowywane bardzo prosto i szybko.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 14 g
tłuszcze 31 % 9 g
węglowodany 21 % 6 g
191 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne frytki z kurczaka? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest gotować z fileta z piersi kurczaka, ale inne części są ogólnie odpowiednie. Biorę śmietanę 20%, ale możesz wziąć mniejszą zawartość tłuszczu lub użyć śmietany. Z przypraw biorę sól i czarny pieprz. Ale możesz uzupełnić danie gałką muszkatołową lub innymi ulubionymi przyprawami o wyraźnym smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz pierś kurczaka pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w paski (niezbyt długie), połóż na talerzu i posyp mąką. Rozwałkuj każdy kawałek równomiernie w mące.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej trochę oleju i usmaż cebulę pokrojoną w półpierścienie. Smaż przez kilka minut, aż będzie półprzezroczysty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj filety z kurczaka w mące do cebuli na patelni. Smaż mięso, ciągle mieszając, przez kilka minut, aby każdy kawałek lekko się zrumienił.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej śmietanę do fileta z kurczaka, dodaj sól, pieprz, przyprawy do smaku. Mieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około piętnaście minut. Sos powinien zgęstnieć, nie być płynny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podawaj na gorąco gotowe frytki z kurczaka. Polecany do niego jako dodatek do ryżu. Ale z makaronem fricase również dobrze się łączy. Smacznego!

Fricase (FR. fricassée - "wszystko", od czasownika fr. fricasser, "smażyć, dusić") gulasz z białego mięsa w białym sosie. Danie kuchni francuskiej. Zwykle przygotowywany jest z delikatnego mięsa: cielęciny, kurczaka lub królika. Występuje również fricase z mięsa gołębi, jagnięciny i wieprzowiny. Jako dodatek do frytek często podaje się gotowany ryż.

w przypadku klasycznego frykasu mięso kroi się na małe kawałki, lekko smaży na oleju, posypuje mąką i dusi w bulionie mięsnym lub drobiowym. Powstały płyn miesza się następnie ze śmietaną i żółtkiem jaja i doprawia pieprzem i sokiem z cytryny. Do frykasów dodaje się również pieczarki, zielony groszek, szparagi i kapary.

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy