skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne frytki z kurczaka? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest gotować z fileta z piersi kurczaka, ale inne części są ogólnie odpowiednie. Biorę śmietanę 20%, ale możesz wziąć mniejszą zawartość tłuszczu lub użyć śmietany. Z przypraw biorę sól i czarny pieprz. Ale możesz uzupełnić danie gałką muszkatołową lub innymi ulubionymi przyprawami o wyraźnym smaku.
Krok 2:
Opłucz pierś kurczaka pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w paski (niezbyt długie), połóż na talerzu i posyp mąką. Rozwałkuj każdy kawałek równomiernie w mące.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej trochę oleju i usmaż cebulę pokrojoną w półpierścienie. Smaż przez kilka minut, aż będzie półprzezroczysty.
Krok 4:
Dodaj filety z kurczaka w mące do cebuli na patelni. Smaż mięso, ciągle mieszając, przez kilka minut, aby każdy kawałek lekko się zrumienił.
Krok 5:
Wlej śmietanę do fileta z kurczaka, dodaj sól, pieprz, przyprawy do smaku. Mieszaj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około piętnaście minut. Sos powinien zgęstnieć, nie być płynny.
Krok 6:
Podawaj na gorąco gotowe frytki z kurczaka. Polecany do niego jako dodatek do ryżu. Ale z makaronem fricase również dobrze się łączy. Smacznego!
Fricase (FR. fricassée - "wszystko", od czasownika fr. fricasser, "smażyć, dusić") gulasz z białego mięsa w białym sosie. Danie kuchni francuskiej. Zwykle przygotowywany jest z delikatnego mięsa: cielęciny, kurczaka lub królika. Występuje również fricase z mięsa gołębi, jagnięciny i wieprzowiny. Jako dodatek do frytek często podaje się gotowany ryż.
w przypadku klasycznego frykasu mięso kroi się na małe kawałki, lekko smaży na oleju, posypuje mąką i dusi w bulionie mięsnym lub drobiowym. Powstały płyn miesza się następnie ze śmietaną i żółtkiem jaja i doprawia pieprzem i sokiem z cytryny. Do frykasów dodaje się również pieczarki, zielony groszek, szparagi i kapary.
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g