warzywa na grillu na węglu drzewnym

łatwe i szybkie danie warzywne na sezon piknikowy! Warzywa na grillu na węglu drzewnym - co może być piękniejszego! Warzywa pieczone na węglu drzewnym mają niesamowity smak i aromat mgiełka. Przygotuj więcej takich warzyw, aby cieszyć się nimi w naturze, a także chwycić je w domu na tacy.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby ugotować warzywa na grillu na węglu drzewnym, przygotuj same warzywa: może to być bułgarska papryka (możesz wziąć dowolne kolory, ale preferowana jest czerwona, okazuje się bardziej mięsista), możesz wziąć bakłażana, cukinię. Podoba mi się właśnie ten zestaw. Możesz dodatkowo użyć pieczarek, pomidorów, cebuli.. to, co masz w dostępności. Będziesz także potrzebował trochę oleju roślinnego, aby warzywa nie były suche i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinia i bakłażan opłucz, odetnij końcówki. Pokrój same warzywa na podkładki o grubości około 7-10 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej przygotowane warzywa olejem roślinnym (biorę kukurydzę nierafinowaną), sól i wymieszaj rękami, aby każdy kawałek był pokryty olejem, a także dostał sól. Nie jest to również konieczne, ale możesz posypać warzywa przyprawami do smaku, nadadzą specjalny aromat i smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść warzywa na grillu nad węglami o średnim ogniu. Nie powinno być płomieni, jeśli się pojawią, natychmiast zgaś je wodą. Ostrożnie ułóż warzywa w jednej warstwie i upiecz to piękne brązowienie z jednej, a następnie z drugiej strony. Bakłażan piecze się szybciej niż cukinia. Usunąłem je z rusztu i położyłem na miejscu bakłażana czerwona papryka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pieprz nie musi być wcześniej smarowany olejem i solą, wystarczy spłukać i to wszystko. Piecz paprykę, obracając, do małych przypaleń po bokach. Usuń gotową cukinię z rusztu. Gdy tylko pieprz będzie gotowy, należy go również usunąć i, jeśli chcesz, umieścić w torbie na 10-15 minut, łatwiej będzie oddzielić skórę. Łatwo odejdzie sama jak film.

specjalny aromat i smak pieczonych warzyw doda przypraw, możesz wziąć mieszankę ziół włoskich lub prowansalskich, granulowany (liofilizowany) czosnek, chmiel-suneli, sól Swan. Możesz dodać je razem z solą.
gotowe warzywa na ruszcie na węglu drzewnym według własnego uznania można posypać posiekanymi ziołami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy