skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do gotowania wieprzowiny w czerwonym winie w piekarniku potrzebne będą: wieprzowina, czerwone wino, cebula, papryka, przyprawa do wieprzowiny, sól, olej roślinny, czosnek.
Krok 2:
Moje mięso, suszone. Możesz użyć dowolnej części wieprzowiny: szynki, polędwicy, szyi. Pokrój mięso w poprzek na kawałki o grubości około 1,5 cm.
Krok 3:
Lekko bij każdy kawałek po obu stronach.
Krok 4:
Obierz cebulę, umyj, pokrój w cienkie półpierścienie.
Krok 5:
Obierz czosnek, umyj, przepuść przez prasę. W razie potrzeby czosnek można drobno posiekać.
Krok 6:
Włóż mięso, sól do odpowiedniego szklanego lub emaliowanego pojemnika, dodaj olej roślinny, paprykę, przyprawę do wieprzowiny, posiekany czosnek i posiekaną cebulę. Wszystko dobrze mieszamy, trochę & quot; masujemy & quot; każdy kawałek.
Krok 7:
Napełnij przygotowane mięso czerwonym winem. Pożądane jest, aby mięso było całkowicie pokryte winem. Wszystko trochę wymieszaj i pozostaw do marynowania na 4-5 godzin. Jeśli czas marynowania jest dłuższy, musisz umieścić mięso w lodówce.
Krok 8:
Rozłóż marynowane mięso w naczyniu do pieczenia. Wlej dużo marynaty.
Krok 9:
Zamknij formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.
Krok 10:
Następnie zdejmij folię i piecz mięso przez około 30 minut.
Krok 11:
Podczas pieczenia okresowo polej mięso marynatą z dna formy. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków.
Krok 12:
Podawaj wieprzowinę w czerwonym winie na gorąco z dowolnym dodatkiem. To danie idealnie komponuje się ze świeżymi lub duszonymi warzywami i ziołami. Smacznego!
jeśli używasz wystarczająco tłustej części wieprzowiny, możesz nie dodawać oleju roślinnego.
wybór wina i przypraw ma ważne znaczenie dla smaku gotowego dania. Wybierając wino, możesz zacząć od swoich upodobań, to znaczy, które wino jest bardziej szanowane, a następnie użyć. Odpowiednie jest zarówno wytrawne czerwone wino, jak i półsłodkie. Pierwszy nada mięsu kwaśno-cierpki smak, drugi-słodkawy, pikantny.
wybierając przyprawy i przyprawy, ważne jest, aby nie przesadzić, aby nie zagłuszyć subtelnego smaku potrawy, jaką nadaje wino.
podczas pieczenia alkohol odparowuje, więc gotowe danie będzie bezalkoholowe.
wieprzowina w winie to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Łatwo zgadnąć, że ten przepis narodził się w tym kraju, ponieważ kuchnia francuska zawsze wyróżnia się wyrafinowaniem i oryginalnością.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g