wieprzowina w czerwonym winie w piekarniku

soczyste, aromatyczne mięso w marynacie winnej. Wieprzowina w czerwonym winie w piekarniku to Oryginalna wersja pieczonego mięsa. Dzięki marynacie do wina mięso nabiera nie tylko pięknego odcienia, ale także osobliwego smaku, który będzie zależał od wybranego wina i wybranych przypraw. Wino dobrze zmiękcza mięso i sprawia, że jest soczyste. Wieprzowina w winie byłaby dobrym wyborem przy tworzeniu menu dla gości. Tak, a zwykły rodzinny obiad sprawi, że to danie będzie małym świętem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 8 g
tłuszcze 48 % 12 g
węglowodany 20 % 5 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Do gotowania wieprzowiny w czerwonym winie w piekarniku potrzebne będą: wieprzowina, czerwone wino, cebula, papryka, przyprawa do wieprzowiny, sól, olej roślinny, czosnek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Moje mięso, suszone. Możesz użyć dowolnej części wieprzowiny: szynki, polędwicy, szyi. Pokrój mięso w poprzek na kawałki o grubości około 1,5 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko bij każdy kawałek po obu stronach.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę, umyj, pokrój w cienkie półpierścienie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz czosnek, umyj, przepuść przez prasę. W razie potrzeby czosnek można drobno posiekać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż mięso, sól do odpowiedniego szklanego lub emaliowanego pojemnika, dodaj olej roślinny, paprykę, przyprawę do wieprzowiny, posiekany czosnek i posiekaną cebulę. Wszystko dobrze mieszamy, trochę & quot; masujemy & quot; każdy kawałek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij przygotowane mięso czerwonym winem. Pożądane jest, aby mięso było całkowicie pokryte winem. Wszystko trochę wymieszaj i pozostaw do marynowania na 4-5 godzin. Jeśli czas marynowania jest dłuższy, musisz umieścić mięso w lodówce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż marynowane mięso w naczyniu do pieczenia. Wlej dużo marynaty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zamknij formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie zdejmij folię i piecz mięso przez około 30 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podczas pieczenia okresowo polej mięso marynatą z dna formy. Czas gotowania zależy od wielkości kawałków.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podawaj wieprzowinę w czerwonym winie na gorąco z dowolnym dodatkiem. To danie idealnie komponuje się ze świeżymi lub duszonymi warzywami i ziołami. Smacznego!

jeśli używasz wystarczająco tłustej części wieprzowiny, możesz nie dodawać oleju roślinnego.
wybór wina i przypraw ma ważne znaczenie dla smaku gotowego dania. Wybierając wino, możesz zacząć od swoich upodobań, to znaczy, które wino jest bardziej szanowane, a następnie użyć. Odpowiednie jest zarówno wytrawne czerwone wino, jak i półsłodkie. Pierwszy nada mięsu kwaśno-cierpki smak, drugi-słodkawy, pikantny.
wybierając przyprawy i przyprawy, ważne jest, aby nie przesadzić, aby nie zagłuszyć subtelnego smaku potrawy, jaką nadaje wino.
podczas pieczenia alkohol odparowuje, więc gotowe danie będzie bezalkoholowe.
wieprzowina w winie to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Łatwo zgadnąć, że ten przepis narodził się w tym kraju, ponieważ kuchnia francuska zawsze wyróżnia się wyrafinowaniem i oryginalnością.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g

Podobne przepisy