papryka nadziewana mięsem i ryżem klasyczna

najsmaczniejszy, apetyczny, najlepszy! Papryka nadziewana mięsem i ryżem jest klasyczna-danie, które pojawia się na stole wielu w sezonie letnim i jesiennym. Obfity, aromatyczny, niesamowicie pyszny! Jest dość łatwy do przygotowania, poza tym pieprz można przygotować z wyprzedzeniem i zamrozić na przyszłość.
czarny kotAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 4 g
tłuszcze 48 % 10 g
węglowodany 33 % 7 g
129 kcal
IG: 57 / 43 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczną faszerowaną paprykę? Przygotuj jedzenie. Najsmaczniejsza papryka pochodzi z warzyw sezonowych — są bardziej aromatyczne, mają cienkie ścianki i są niedrogie. Lepiej jest nadziewać owoce średniej wielkości. Kolor pieprzu nie ma znaczenia. Weź dowolne mięso mielone, wystarczy wieprzowina z wołowiną i kurczak z indykiem. Ryż, którego używam, jest długoziarnisty, ale możesz też wziąć okrągły.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj ryż do połowy ugotowany. Jak gotować ryż? Wlej go do rondla i spłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty. Następnie napełnij kaszę zimną wodą i umieść na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając gotuj ryż do połowy ugotowany, zajmie to 10-15 minut, w zależności od odmiany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzuć ryż do durszlaka, aby szkło woda. Ochłodź go.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj obraną cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię na małym ogniu, podgrzej na niej olej roślinny. Wyślij cebulę na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż na złoty kolor, około 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj startą marchewkę na patelnię do cebuli. Dokładnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piecz warzywa przez kolejne 5-10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Włóż mięso mielone do dużej miski i lekko ugniataj rękami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj pół ugotowany ryż do mielonego mięsa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    I smażenie cebuli i marchwi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj sól, czarny pieprz do mielonego mięsa i wszystko dobrze wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Umieść śmietanę i koncentrat pomidorowy w misce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj sól i wodę, dobrze wymieszaj sos, aż będzie gładki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Umyj paprykę. Obierz je z łodygi i nasion. Aby to zrobić, wykonaj okrągłe cięcie nożem na czubku pieprzu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Teraz, lekko pociągając łodygę, możesz łatwo wyodrębnić z nią nasiona.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Usuń partycje. Opłucz obraną paprykę pod bieżącą wodą.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Teraz masz wszystko gotowe-paprykę, mięso mielone i sos.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przygotuj przygotowaną paprykę, mocno nadziewając każdą paprykę mielonym mięsem po brzegi.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Oto ci przystojni ludzie, którzy mi się okazali.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ułóż nadziewane papryki w grubościennym dużym garnku, kotle lub patelni pionowo.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Polej paprykę sosem w taki sposób, aby były zamknięte w dwóch trzecich (w razie potrzeby możesz dodać wodę). Włóż liść laurowy do garnka i umieść garnek z nadziewaną papryką na ogniu.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu faszerowaną paprykę na średnim ogniu przez 30-40 minut pod zamkniętą pokrywką.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Podawaj faszerowaną paprykę na gorąco z sosem jako danie główne lub z dodatkiem. Smacznego!

faszerowana papryka to narodowe danie kuchni mołdawskiej i rumuńskiej. Nadzienie do nadziewanej papryki może być bardzo różne: nadziewane jest ryżem i mięsem, serem, jagodami, zbożami, rybami, krewetkami. Latem i jesienią faszerowaną paprykę można często gotować, nawet codziennie.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy