skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczną faszerowaną paprykę? Przygotuj jedzenie. Najsmaczniejsza papryka pochodzi z warzyw sezonowych — są bardziej aromatyczne, mają cienkie ścianki i są niedrogie. Lepiej jest nadziewać owoce średniej wielkości. Kolor pieprzu nie ma znaczenia. Weź dowolne mięso mielone, wystarczy wieprzowina z wołowiną i kurczak z indykiem. Ryż, którego używam, jest długoziarnisty, ale możesz też wziąć okrągły.
Krok 2:
Gotuj ryż do połowy ugotowany. Jak gotować ryż? Wlej go do rondla i spłucz w kilku wodach, aż będzie przezroczysty. Następnie napełnij kaszę zimną wodą i umieść na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając gotuj ryż do połowy ugotowany, zajmie to 10-15 minut, w zależności od odmiany.
Krok 3:
Wrzuć ryż do durszlaka, aby szkło woda. Ochłodź go.
Krok 4:
Drobno posiekaj obraną cebulę.
Krok 5:
Umieść patelnię na małym ogniu, podgrzej na niej olej roślinny. Wyślij cebulę na patelnię.
Krok 6:
Smaż na złoty kolor, około 5 minut.
Krok 7:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 8:
Dodaj startą marchewkę na patelnię do cebuli. Dokładnie wymieszaj.
Krok 9:
Piecz warzywa przez kolejne 5-10 minut.
Krok 10:
Włóż mięso mielone do dużej miski i lekko ugniataj rękami.
Krok 11:
Dodaj pół ugotowany ryż do mielonego mięsa.
Krok 12:
I smażenie cebuli i marchwi.
Krok 13:
Dodaj sól, czarny pieprz do mielonego mięsa i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Przygotuj sos. Jak zrobić sos? Umieść śmietanę i koncentrat pomidorowy w misce.
Krok 15:
Dodaj sól i wodę, dobrze wymieszaj sos, aż będzie gładki.
Krok 16:
Umyj paprykę. Obierz je z łodygi i nasion. Aby to zrobić, wykonaj okrągłe cięcie nożem na czubku pieprzu.
Krok 17:
Teraz, lekko pociągając łodygę, możesz łatwo wyodrębnić z nią nasiona.
Krok 18:
Usuń partycje. Opłucz obraną paprykę pod bieżącą wodą.
Krok 19:
Teraz masz wszystko gotowe-paprykę, mięso mielone i sos.
Krok 20:
Przygotuj przygotowaną paprykę, mocno nadziewając każdą paprykę mielonym mięsem po brzegi.
Krok 21:
Oto ci przystojni ludzie, którzy mi się okazali.
Krok 22:
Ułóż nadziewane papryki w grubościennym dużym garnku, kotle lub patelni pionowo.
Krok 23:
Polej paprykę sosem w taki sposób, aby były zamknięte w dwóch trzecich (w razie potrzeby możesz dodać wodę). Włóż liść laurowy do garnka i umieść garnek z nadziewaną papryką na ogniu.
Krok 24:
Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu faszerowaną paprykę na średnim ogniu przez 30-40 minut pod zamkniętą pokrywką.
Krok 25:
Podawaj faszerowaną paprykę na gorąco z sosem jako danie główne lub z dodatkiem. Smacznego!
faszerowana papryka to narodowe danie kuchni mołdawskiej i rumuńskiej. Nadzienie do nadziewanej papryki może być bardzo różne: nadziewane jest ryżem i mięsem, serem, jagodami, zbożami, rybami, krewetkami. Latem i jesienią faszerowaną paprykę można często gotować, nawet codziennie.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g