paluszki wieprzowe na patelni

Łatwe do przygotowania, na wakacje i na co dzień! Paluszki mięsne wieprzowe na patelni to świetna opcja na ucztę dla gości, nawet niespodziewanych, ponieważ przygotowanie tego dania nie zajmie dużo czasu. Nadzienie można zmieniać za każdym razem, uzyskując w rezultacie nowe danie.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 65 % 20 g
węglowodany 3 % 1 g
226 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić paluszki wieprzowe na patelni? Przygotuj składniki. Wziąłem kawałek szynki, odpowiednie są również polędwica, karbonada, Oszczep, każda miąższ bez żył i małych kości. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu i wymieszaj z majonezem. Możesz użyć tylko majonezu lub tylko śmietany, kwestia gustu. Podobnie jak przyprawy. Wziąłem tylko pieprz, możesz umieścić swoje ulubione.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz mięso, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go na kawałki o grubości jednego centymetra. Pod folią spożywczą pokonaj każdy kawałek z obu stron. Powinny być cienkie, ale nie przezroczyste, aby nie rozerwały się podczas gotowania bułek. Folia ochroni Ciebie i Twoją kuchnię przed rozpryskami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj grzyby pod bieżącą wodą z gruzu i ziemi. Obierz cebulę. Pokrój grzyby i cebulę w drobną kostkę. Smaż je na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podgrzej podczas smażenia na średnim poziomie, aby płyn z grzybów wyparował. Od czasu do czasu mieszaj grzyby, aby się nie przypaliły.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól i pieprz każdy ubity kawałek mięsa z obu stron.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posmaruj je mieszanką majonezu i śmietany, w ilości jednej łyżki stołowej na każdą bułkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Połóż łyżkę smażonych grzybów z cebulą na krawędzi kotleta i delikatnie zwiń.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    "palce & quot; można gotować, smażąc na oleju na patelni, można piec w piekarniku. Będę je smażyć. Podczas smażenia nie rozwijają się, ale widok bułki zostaje utracony — krawędź lekko się odwraca. Aby zachować swój kształt, możesz zawiązać bułki sznurkiem do gotowania lub dźgnąć wykałaczką. Podczas serwowania Usuń zarówno nić, jak i wykałaczkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej olej na patelni. Połóż na nim bułki. Smaż je na małym ogniu, obracając z różnych stron, aż będą miękkie, około 10 minut. Makaron, ziemniaki, warzywa, ryż dobrze nadają się do dekoracji. Podawaj & quot; paluszki & quot; gorące, przyozdobione ziołami. Smacznego!

" palce " wieprzowe są przygotowywane z różnymi nadzieniami. W codziennym życiu nazywane są również "kruchenikami". Najważniejsze jest, aby w przygotowaniu wybrać dobre mięso i przygotować nadzienie, aby ogólnie bułki nie wydawały się suche. 

zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g

Podobne przepisy