skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić paluszki wieprzowe na patelni? Przygotuj składniki. Wziąłem kawałek szynki, odpowiednie są również polędwica, karbonada, Oszczep, każda miąższ bez żył i małych kości. Weź śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu i wymieszaj z majonezem. Możesz użyć tylko majonezu lub tylko śmietany, kwestia gustu. Podobnie jak przyprawy. Wziąłem tylko pieprz, możesz umieścić swoje ulubione.
Krok 2:
Opłucz mięso, osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go na kawałki o grubości jednego centymetra. Pod folią spożywczą pokonaj każdy kawałek z obu stron. Powinny być cienkie, ale nie przezroczyste, aby nie rozerwały się podczas gotowania bułek. Folia ochroni Ciebie i Twoją kuchnię przed rozpryskami.
Krok 3:
Umyj grzyby pod bieżącą wodą z gruzu i ziemi. Obierz cebulę. Pokrój grzyby i cebulę w drobną kostkę. Smaż je na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodaj sól i pieprz do smaku. Podgrzej podczas smażenia na średnim poziomie, aby płyn z grzybów wyparował. Od czasu do czasu mieszaj grzyby, aby się nie przypaliły.
Krok 4:
Sól i pieprz każdy ubity kawałek mięsa z obu stron.
Krok 5:
Posmaruj je mieszanką majonezu i śmietany, w ilości jednej łyżki stołowej na każdą bułkę.
Krok 6:
Połóż łyżkę smażonych grzybów z cebulą na krawędzi kotleta i delikatnie zwiń.
Krok 7:
"palce & quot; można gotować, smażąc na oleju na patelni, można piec w piekarniku. Będę je smażyć. Podczas smażenia nie rozwijają się, ale widok bułki zostaje utracony — krawędź lekko się odwraca. Aby zachować swój kształt, możesz zawiązać bułki sznurkiem do gotowania lub dźgnąć wykałaczką. Podczas serwowania Usuń zarówno nić, jak i wykałaczkę.
Krok 8:
Rozgrzej olej na patelni. Połóż na nim bułki. Smaż je na małym ogniu, obracając z różnych stron, aż będą miękkie, około 10 minut. Makaron, ziemniaki, warzywa, ryż dobrze nadają się do dekoracji. Podawaj & quot; paluszki & quot; gorące, przyozdobione ziołami. Smacznego!
" palce " wieprzowe są przygotowywane z różnymi nadzieniami. W codziennym życiu nazywane są również "kruchenikami". Najważniejsze jest, aby w przygotowaniu wybrać dobre mięso i przygotować nadzienie, aby ogólnie bułki nie wydawały się suche.
zamiast świeżych możesz wziąć mrożone lub suszone grzyby (suszone będą potrzebne 5-6 razy mniej niż świeże). Mrożone grzyby można rozmrozić w dowolny dogodny sposób (na przykład w kuchence mikrofalowej w odpowiednim trybie - patrz instrukcje dotyczące techniki) i spuścić płyn. Lub, jeśli ilość płynu w przepisie nie jest krytyczna, użyj bez rozmrażania. Suszone grzyby należy dobrze umyć, ponieważ nie są myte przed suszeniem, a następnie moczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2-3 godziny.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
umyj i oczyść grzyby na ręczniku kuchennym, aby wchłonęły nadmiar płynu. Pozostaw na 15-20 minut, aby cała wilgoć została wchłonięta przez tkaninę. Ważne jest, aby dobrze wysuszyć grzyby, w przeciwnym razie nasycone wilgocią staną się wodniste.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g