Krebli na kefirze po niemiecku

pyszne, bujne, przepyszne bułeczki ze zwykłych produktów! Krebli Krebel na kefirze w języku niemieckim to danie, które ma kształt podobny do chrustu, ale okazuje się miękkie, przewiewne, przypominające pączki. Kreble mogą być słodkie przez dodanie cukru lub lekko słone i podawane z innymi potrawami zamiast chleba.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 40 % 23 g
węglowodany 50 % 29 g
338 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić krebli Krebel na kefirze po niemiecku? Przygotuj jedzenie. Kefir nadaje się do dowolnej zawartości tłuszczu, można go wymieszać na pół ze śmietaną lub zastąpić kwaśnym mlekiem. Przesiej mąkę. To nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci je tlenem, dzięki czemu wypieki będą bardziej przewiewne i miękkie. Dostosuj ilość cukru i soli w zależności od tego, które kreble chcesz upiec — słodkie lub słone. Mam słodką opcję.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej kefir na małym ogniu, aby był ciepły. Dodaj do niego sodę i pozostaw na 5 minut. W tym czasie nastąpi reakcja między kwasem zawartym w kefirze a zasadą, którą jest soda. W rezultacie uwolni się duża ilość dwutlenku węgla, co sprawi, że ciasto będzie bardzo bujne. W ciepłym kefirze stanie się to znacznie szybciej, więc go podgrzaliśmy. Zobaczysz, że masa lekko się pieni i unosi.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze umyj, a następnie osusz jajka. Pamiętaj, aby umyć je przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Rozbij jajka do osobnej miski. Ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj do nich sól. Możesz użyć zwykłego widelca, wystarczy wymieszać białko z żółtkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej masę jajeczną do kefiru.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Stopniowo dodając mąkę, zagniataj ciasto. Przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Powinien stać się jednolity, gładki i nie lepki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj miskę ciasta ręcznikiem i odstaw na 1 godzinę. W tym czasie mąka w końcu wchłonie cały płyn, a ciasto stanie się jeszcze bardziej elastyczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp stół mąką i rozwałkuj na nim ciasto na warstwę o grubości 5 mm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ciasto na prostokąty lub romby. Użyłem noża w kształcie koła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W środku wykonaj cięcie bez sięgania do krawędzi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz weź półfabrykat za jedną krawędź i przeciągnij go do wewnątrz przez nacięcie, obracając się na zewnątrz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozgrzej olej roślinny w odpowiednim naczyniu do smażenia — kociołku lub patelni z wysokimi bokami. Spraw, aby ciepło było średnie i zacznij smażyć kreble, układając je w porcjach po kilka. Powinny swobodnie unosić się w oleju, aby równomiernie się ugotować. Weź pod uwagę, że krebles wzrośnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smaż je na złoty kolor z obu stron. W trakcie tego procesu kilkakrotnie obróć krebles za pomocą dwóch widelców.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe kreble łyżką cedzakową na półmisek z ręcznikiem papierowym, wchłonie nadmiar tłuszczu. Możesz posypać je cukrem pudrem lub posmarować dżemem do smaku.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Podawaj krebli w dowolnej formie — są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy