skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak dusić ziemniaki z wędzonymi żeberkami? Przygotuj jedzenie. Żeberka do Dania nadają się wędzone lub gotowane i wędzone. Wskazane jest, aby wybrać takie żeberka, aby mieć więcej mięsa na kościach. Warzywa umyć i osuszyć.
Krok 2:
Jeśli masz wędzone żeberka w jednym kawałku, pokrój je na osobne segmenty. Sklep często sprzedaje już pokrojone żeberka, ale praktycznie nie ma na nich mięsa.
Krok 3:
Obierz i pokrój ziemniaki na duże lub średnie kliny. Jest to konieczne, aby ziemniaki nie gotowały się podczas duszenia. Jeśli ziemniaki są małe, można je pozostawić w całości. Do tego dania świetnie nadają się młode ziemniaki, które należy zeskrobać nożem, aby zeskrobać górną cienką skórkę.
Krok 4:
Obierz marchewki i pokrój w półkola. Jeśli marchewka jest młoda o małej średnicy, pokrój ją na średnie kawałki, aby nie gotowała się podczas duszenia.
Krok 5:
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Krok 6:
Na głębokiej patelni lub patelni z grubym dnem rozgrzej olej roślinny do smażenia. Dodaj marchewkę i czosnek. Mieszając od czasu do czasu, smaż je na małym ogniu przez 3-5 minut.
Krok 7:
Dodaj koncentrat pomidorowy na patelnię. Sól, pieprz i wymieszaj. Smaż wszystko razem, mieszając, jeszcze 2 minuty.
Krok 8:
Umieść ziemniaki, żeberka i liście laurowe na patelni.
Krok 9:
Wlej około 2 szklanek wody, aby zawartość była pokryta więcej niż połową. Określ gęstość potrawy według własnych upodobań. Jeśli chcesz być cieplejszy-dodaj więcej płynu, grubszy-mniej.
Krok 10:
Przykryj patelnię i gotuj ziemniaki z żeberkami na średnim ogniu przez około 40 minut, aż ziemniaki się ugotują. Określ gotowość łyżką — po naciśnięciu ziemniaki powinny łatwo pęknąć.
Krok 11:
Ułóż gotowe duszone ziemniaki z żeberkami na talerzach i podawaj. Smacznego!
oprócz tych warzyw możesz dodać inne warzywa do smaku, na przykład paprykę.
zamiast wędzonych żeberek możesz użyć surowych. Należy je najpierw usmażyć na oleju roślinnym na złoty kolor.
przyprawy takie jak: czosnek, suszony koperek, mieszanki mielonej papryki, papryki, bazylii, rozmarynu, kolendry dobrze nadają się do potraw z żeberkami.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żeberka wieprzowe - 321 kcal/100g