skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na naleśniki. Do przygotowania takich wypieków potrzeba bardzo mało produktów, nie są drogie, więc naleśniki na serwatce można nazwać jednym z niedrogich dań na herbatę. Aby naleśniki były cieńsze, musisz dodać mniej mąki niż zwykle do naleśników. Wbij jaja kurze do głębokiej miski. Dodaj szczyptę soli i cukru do smaku. Ubij składniki ręczną trzepaczką lub mikserem, blenderem, aż uzyskasz jednorodną mieszankę.
Krok 2:
Lepiej podgrzać serwatkę do stanu ciepłego. Wlej serwatkę do miski z mieszanką jajeczną. I jeszcze raz ubij trzepaczką.
Krok 3:
Aby naleśniki nie przykleiły się do patelni, możesz wlać kilka łyżek oleju roślinnego bezpośrednio do ciasta. I jeszcze raz wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj przesianą mąkę pszenną. Mąkę należy dodawać w częściach, za każdym razem mieszając ciasto trzepaczką, aby nie tworzyły się grudki. Ciasto stanie się jednorodne.
Krok 5:
Jeśli chcesz cienkie naleśniki z dziurami, spraw, aby ciasto było cieńsze niż zwykłe naleśniki z mlekiem (dostosuj ilość mąki do pożądanej konsystencji). Dodaj sodę i ponownie wymieszaj. Powierzchnia pokryta jest licznymi bąbelkami. Nasze ciasto jest gotowe. Jeśli to możliwe, pozostaw ciasto na kilka godzin, naleśniki będą jeszcze lepsze! Następnie wymieszaj i upiecz.
Krok 6:
Przejdź do pieczenia naleśników. Dobrze rozgrzej patelnię. Po raz pierwszy lepiej posmarować patelnię olejem, nawet jeśli jest nieprzywierająca. Podgrzej patelnię na ogniu. Jako kucharz wlej ciasto na patelnię, pozwól mu równomiernie rozprowadzić się na powierzchni patelni. Smażyć naleśnik na złoty kolor z jednej strony.
Krok 7:
Następnie, gdy brzegi naleśnika wyschną, Odwróć łopatką i pozwól mu się zrumienić po drugiej stronie. Robimy to z całym ciastem naleśnikowym na serwatce.
Krok 8:
Naleśniki podajemy do stołu ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem, z herbatą, kawą lub kakao. Smacznego!
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj
o mące i jej właściwościach!
niektóre gospodynie domowe gotują twarożek z kefiru lub mleka, po obrocie pozostaje serwatka. Jest to bardzo przydatny produkt, który można pić jako samodzielny napój lub używać do robienia różnych ciast. Na przykład serwatka daje dobre ciasto na naleśniki. Serwatkę można również kupić jako gotowy produkt w sklepie, kosztuje mniej niż mleko, ale nie jest gorsza pod względem jakości na ciasto naleśnikowe.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g