papryka z pomidorami na patelni

wszechstronna wegetariańska przekąska z papryki! Świetne zbilansowane danie z minimalnego zestawu produktów! Wspaniały dodatek do prawie każdego przystawki! Plastry mięsistej papryki w przepysznym sosie pomidorowym! Pyszności! Letnie aromatyczne dania z warzyw są dostępne również zimą!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 50 % 5 g
węglowodany 40 % 4 g
67 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty niezbędne do gotowania papryki z pomidorami na patelni. Będziesz potrzebował: słodkiej papryki (najlepiej czerwonej mięsistej), pomidorów, oleju roślinnego, soli, mielonego czarnego pieprzu. Idealne pomidory do tego dania są sezonowe, gruntowe, soczyste, słodkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę dokładnie opłucz, pokrój wzdłuż na pół, ostrożnie usuń rdzeń z nasionami i łodygą. Ostrożnie Wytnij wewnętrzne membrany. Wytrząśnij resztki nasion. Obrany miąższ pokroić w krótkie paski lub średniej wielkości kostki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory dokładnie opłucz, pokrój na duże kawałki (łodygi i miejsca z mocowania należy usunąć). Włóż pokrojone pomidory do miski blendera i zmiel na możliwie jednorodne puree.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż posiekaną paprykę. Mieszając szpatułką, smaż paprykę na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj puree z pomidorów, sól i czarny pieprz. Możesz dodać kilka groszków ziela angielskiego i liść laurowy. Wymieszaj, zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut na małym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Papryka powinna zmiękczyć, a sos powinien stać się bardziej jednolity. Zdejmij gotową paprykę z pomidorami na patelni z ognia. Ostudzić i podawać. Podczas serwowania udekoruj przekąskę posiekanymi ziołami według własnego gustu.

zamiast świeżych pomidorów możesz użyć mrożonych lub konserwowanych we własnym soku. Lub alternatywnie weź dobry sok pomidorowy z miąższem(pożądany domowy).
papryka może być również używana mrożona, zbierana od lata.
papryka z pomidorami na patelni najlepiej podawać schłodzona. Cóż, jeśli przekąska pozostanie w lodówce przez kilka godzin, zostanie zaparzona.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy