skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty niezbędne do gotowania papryki z pomidorami na patelni. Będziesz potrzebował: słodkiej papryki (najlepiej czerwonej mięsistej), pomidorów, oleju roślinnego, soli, mielonego czarnego pieprzu. Idealne pomidory do tego dania są sezonowe, gruntowe, soczyste, słodkie.
Krok 2:
Paprykę dokładnie opłucz, pokrój wzdłuż na pół, ostrożnie usuń rdzeń z nasionami i łodygą. Ostrożnie Wytnij wewnętrzne membrany. Wytrząśnij resztki nasion. Obrany miąższ pokroić w krótkie paski lub średniej wielkości kostki.
Krok 3:
Pomidory dokładnie opłucz, pokrój na duże kawałki (łodygi i miejsca z mocowania należy usunąć). Włóż pokrojone pomidory do miski blendera i zmiel na możliwie jednorodne puree.
Krok 4:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, włóż posiekaną paprykę. Mieszając szpatułką, smaż paprykę na średnim ogniu przez 3-4 minuty.
Krok 5:
Dodaj puree z pomidorów, sól i czarny pieprz. Możesz dodać kilka groszków ziela angielskiego i liść laurowy. Wymieszaj, zagotuj. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut na małym ogniu.
Krok 6:
Papryka powinna zmiękczyć, a sos powinien stać się bardziej jednolity. Zdejmij gotową paprykę z pomidorami na patelni z ognia. Ostudzić i podawać. Podczas serwowania udekoruj przekąskę posiekanymi ziołami według własnego gustu.
zamiast świeżych pomidorów możesz użyć mrożonych lub konserwowanych we własnym soku. Lub alternatywnie weź dobry sok pomidorowy z miąższem(pożądany domowy).
papryka może być również używana mrożona, zbierana od lata.
papryka z pomidorami na patelni najlepiej podawać schłodzona. Cóż, jeśli przekąska pozostanie w lodówce przez kilka godzin, zostanie zaparzona.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g