Tort Svetlana

proste i pyszne! Z najbardziej zwykłych produktów na wakacje! Ciasto Svetlana jest przygotowywane na patelni bez żadnego piekarnika. To soczyste, jasne w smaku wielowarstwowe ciasto z ciastami nasączonymi kremem. Jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności i jest odpowiednie dla początkujących!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 20 % 12 g
węglowodany 69 % 41 g
290 kcal
IG: 2 / 2 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Svetlana? Przygotuj produkty do kremu na początek. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Możesz wziąć mleko o dowolnej zawartości tłuszczu. Dopuszczalne jest stosowanie substytutu cukru zamiast cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnym rondlu lub kadzi połącz surowe jajka, zwykły i cukier waniliowy. Wymieszać. Wlej mleko. Stopniowo dodając mąkę, ciągle mieszaj, aby nie było grudek. Postaw patelnię na ogniu i ciągle mieszając gotuj śmietanę, aż zacznie bulgotać. Krem gęstnieje na oczach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zdejmij gotowy krem z ognia i natychmiast dodaj do niego masło. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj folią w kontakcie (tak, aby folia stykała się z powierzchnią kremu). I włóż do lodówki, aby stwardnieć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj produkty do ciasta. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Przesiej mąkę pszenną przez drobne sito, aby nasycić ją tlenem. W osobnej misce ubij jajko. Ubij widelcem lub trzepaczką. Wlej skondensowane mleko. Polecam wziąć całe skondensowane mleko 8,5% tłuszczu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sodę gaszoną octem do masy ze skondensowanym mlekiem i jajkiem (aby to zrobić, po prostu wymieszaj sodę i ocet, a następnie wlej mieszaninę do ciasta).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodawaj stopniowo przesianą mąkę w częściach. Mąka może odejść mniej lub więcej, miej to na uwadze i skup się na konsystencji ciasta. Zagnieść ciasto. Powinno być fajne jak na pierogi. Podziel ciasto na 8 równych części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Odkurz powierzchnię roboczą stołu mąką. Z każdej części ciasta rozwałkuj tortille do rozmiaru patelni, cienko. Pamiętaj, że ciasto może się rozerwać. Mam tortille o średnicy 20 cm, odetnij nadmiar ciasta nożem. Po prostu nałożyłem pokrywkę, odcinając krawędzie. Lekko podgrzej patelnię na kuchence. Odłóż kawałki ciasta na bok. Można je później wysuszyć na patelni,aby posypać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ciasta pieczą się bardzo szybko. Około 1 minuty. Nie smaruj patelni niczym. Weź dobrą, ciężką patelnię, niekoniecznie pokrytą teflonem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść każde ciasto osobno, aby nie sklejały się ze sobą i równomiernie ostygły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Upiecz kawałki ciasta na patelni. Następnie, gdy wyschną i lekko ostygną, posiekaj je blenderem na okruchy. To będzie posypka do ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zacznij zbierać ciasto. Do tego czasu krem powinien być lekko ciepły.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Weź płaski talerz lub tacę na ciasto. Połóż na nim pierwsze ciasto i równomiernie rozprowadź na nim około 2 łyżki śmietany. Połóż drugie ciasto na wierzchu i posmaruj je. Kontynuuj zbieranie ciasta do ostatniego ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj Ostatnie ciasto kremem. Nałóż krem na boki ciasta.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posyp ciasto ze wszystkich stron kruszonką. Pozostaw ciasto na około 2 godziny na stole. Następnie włóż go do lodówki na noc. Następnego dnia możesz podać. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ciasto Svetlana bez pieczenia z smażonym ciastem na patelni uratuje cię w sytuacji, gdy nagle pojawią się problemy z piekarnikiem. Kiedyś w dzieciństwie moja mama robiła takie ciasto. Wtedy mleko skondensowane było niedoborem i robiła ciasta na śmietanie. Było pyszne. To ciasto przypominało mi to z dzieciństwa. Okazuje się bardzo smaczne ciasto na skondensowanym mleku. Dobrze nasączone. I zrobić to bardzo szybko. Myślę, że przepis przyda się również Tobie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy