skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić omlet z szynką i serem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. ilość i proporcje składników zależą całkowicie od Twoich preferencji. Możesz dodać więcej szynki z pomidorami lub więcej jajek z serem.
Krok 2:
Pokrój szynkę w drobną kostkę.
Krok 3:
Rozgrzej patelnię do omletów, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Połóż pokrojoną szynkę i smaż przez minutę na małym ogniu.
Krok 4:
W osobnej misce połącz jajka z mlekiem. Dodaj trochę soli i przypraw. Wszystko wstrząsnąć trzepaczką, aż będzie gładka. Dodając sól, pamiętaj, że szynka jest już słona i nada omletowi swój smak.
Krok 5:
Do masy jajecznej dodaj starty ser. Możesz użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że dobrze się topi i łatwo się trze. Wymieszaj ser z jajkami.
Krok 6:
Umyj pomidory, pokrój na pół i usuń łodygę. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj na patelnię do szynki. Smaż pomidory z szynką przez kolejne minuty, aby zmiękły.
Krok 7:
Napełnij szynkę pomidorami masą jajeczną i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj omlet na małym ogniu przez 5-7 minut. W tym czasie wszystkie składniki będą miały czas na upieczenie. Najważniejsze-nie rób dużego ognia, aby omlet nie zaczął się palić.
Krok 8:
Zdejmij gotowy omlet z ognia i podawaj na gorąco. Podczas serwowania posyp omlet posiekanymi ziołami. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g