omlet z szynką i serem na patelni

proste, smaczne i satysfakcjonujące śniadanie na każdy dzień! Omlet z szynką i serem na patelni-jak pizza jajeczna w 20 minut. Dla odmiany możesz dodać do niego dowolne składniki. Dostajemy pełne poranne lub wieczorne danie dla całej rodziny!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 9 g
tłuszcze 54 % 13 g
węglowodany 8 % 2 g
158 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić omlet z szynką i serem na patelni? Przygotuj do tego niezbędne składniki. ilość i proporcje składników zależą całkowicie od Twoich preferencji. Możesz dodać więcej szynki z pomidorami lub więcej jajek z serem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój szynkę w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej patelnię do omletów, aż będzie gorąca i wlej na nią trochę oleju roślinnego. Połóż pokrojoną szynkę i smaż przez minutę na małym ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W osobnej misce połącz jajka z mlekiem. Dodaj trochę soli i przypraw. Wszystko wstrząsnąć trzepaczką, aż będzie gładka. Dodając sól, pamiętaj, że szynka jest już słona i nada omletowi swój smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do masy jajecznej dodaj starty ser. Możesz użyć dowolnego sera, najważniejsze jest to, że dobrze się topi i łatwo się trze. Wymieszaj ser z jajkami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, pokrój na pół i usuń łodygę. Pokrój pomidory w kostkę i dodaj na patelnię do szynki. Smaż pomidory z szynką przez kolejne minuty, aby zmiękły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Napełnij szynkę pomidorami masą jajeczną i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj omlet na małym ogniu przez 5-7 minut. W tym czasie wszystkie składniki będą miały czas na upieczenie. Najważniejsze-nie rób dużego ognia, aby omlet nie zaczął się palić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zdejmij gotowy omlet z ognia i podawaj na gorąco. Podczas serwowania posyp omlet posiekanymi ziołami. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy