kanapki z jajkiem i serem na patelni

szybka i pyszna opcja na śniadanie lub przekąskę! Kanapki z jajkiem i serem na patelni są uwielbiane przez wielu na śniadanie z filiżanką kawy lub herbaty. Przygotowanie takiego dania jest bardzo proste i szybkie, potrzeba bardzo mało czasu na jego przygotowanie, składniki zawsze znajdują się w lodówce, co jest istotne dla współczesnych ludzi pracujących. Oprócz śniadania takie kanapki mogą działać jako satysfakcjonująca i prosta przekąska między głównymi posiłkami lub je uzupełniać.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 12 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 48 % 27 g
301 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na kanapki. Chleb do takiego dania nadaje się każdy: biały, czarny lub bochenek, który lubi bardziej. Chleb nie musi być świeży, nadaje się wczoraj, suszony, nie kruszy się podczas krojenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój chleb lub bochenek na plastry o grubości nie większej niż jeden centymetr. Jeśli kawałki są zbyt szerokie, można je pokroić na kilka kawałków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Twardy ser można również użyć dowolnej odmiany do smaku. Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce. Wbijamy jaja kurze do miski. Ilość składników można zwiększyć w zależności od pożądanej liczby gotowych porcji. Dodaj starty twardy ser.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Widelcem lub ręczną trzepaczką wymieszaj składniki, aby uzyskać jednorodną konsystencję mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby drobno posiekane świeże zioła lub szczypiorek można dodać bezpośrednio do mieszanki jajeczno-serowej. Sprawią, że danie będzie bardziej aromatyczne i soczyste. Jeszcze raz wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy kęsy chleba i smażymy je na średnim ogniu, aż będą rumiane po obu stronach. Szybko wyjmujemy po kolei smażone kromki chleba z patelni i na każdą kromkę chleba nakładamy mieszankę jajeczno-serową, aby równomiernie rozprowadziła się na całej powierzchni kawałków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zwracamy kromki chleba z pastą do smarowania na patelnię, natychmiast kładziemy pastą do dołu. Na średnim ogniu smaż kanapki przez dwie minuty bez przykrycia, następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj kanapki na patelni przez około 5 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowe kanapki z patelni i podawaj ze świeżymi warzywami, ziołami, herbatą lub kawą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy