skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na kanapki. Chleb do takiego dania nadaje się każdy: biały, czarny lub bochenek, który lubi bardziej. Chleb nie musi być świeży, nadaje się wczoraj, suszony, nie kruszy się podczas krojenia.
Krok 2:
Pokrój chleb lub bochenek na plastry o grubości nie większej niż jeden centymetr. Jeśli kawałki są zbyt szerokie, można je pokroić na kilka kawałków.
Krok 3:
Twardy ser można również użyć dowolnej odmiany do smaku. Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce. Wbijamy jaja kurze do miski. Ilość składników można zwiększyć w zależności od pożądanej liczby gotowych porcji. Dodaj starty twardy ser.
Krok 4:
Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 5:
Widelcem lub ręczną trzepaczką wymieszaj składniki, aby uzyskać jednorodną konsystencję mieszanki.
Krok 6:
W razie potrzeby drobno posiekane świeże zioła lub szczypiorek można dodać bezpośrednio do mieszanki jajeczno-serowej. Sprawią, że danie będzie bardziej aromatyczne i soczyste. Jeszcze raz wymieszaj.
Krok 7:
Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej olej. Na rozgrzanym oleju rozprowadzamy kęsy chleba i smażymy je na średnim ogniu, aż będą rumiane po obu stronach. Szybko wyjmujemy po kolei smażone kromki chleba z patelni i na każdą kromkę chleba nakładamy mieszankę jajeczno-serową, aby równomiernie rozprowadziła się na całej powierzchni kawałków.
Krok 8:
Zwracamy kromki chleba z pastą do smarowania na patelnię, natychmiast kładziemy pastą do dołu. Na średnim ogniu smaż kanapki przez dwie minuty bez przykrycia, następnie przykryj patelnię pokrywką i trzymaj kanapki na patelni przez około 5 minut.
Krok 9:
Wyjmij gotowe kanapki z patelni i podawaj ze świeżymi warzywami, ziołami, herbatą lub kawą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g