kulki ziemniaczane z serem

złote i bardzo smaczne kulki z surowych ziemniaków. Kulki ziemniaczane z serem to ciekawe i bardzo satysfakcjonujące produkty, które gotują się dość szybko. Ziemniaki nie muszą być gotowane, są używane na surowo. Konieczne jest dobre wyciśnięcie soku, aby kulki się nie rozpadły. Do nadzienia wskazane jest wzięcie twardego sera. Te różowe i aromatyczne kulki ziemniaczane można podawać ze śmietaną lub keczupem.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 31 % 13 g
węglowodany 52 % 22 g
226 kcal
IG: 41 / 0 / 59

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajko z mlekiem i solą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj 2 łyżki mąki i dobrze wymieszaj trzepaczką. Resztę mąki pozostawić do panierowania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce i wyciśnij sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przyprawy, sól i 1 łyżkę gotowanego ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ser w kostkę, będzie potrzebny do nadzienia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż kawałek sera do łyżki masy ziemniaczanej i zwiń kulkę. Kulki zawinąć w mąkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zanurz piłkę w cieście, wygodnie jest ją wyjąć widelcem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Obtoczyć w bułce tartej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kulki smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż kulki ziemniaczane na talerzu i podawaj. Są nietłuste, więc nie można ich kłaść na serwetce. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy