skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z kaczki w kotle na kuchence? Niezbędne składniki
Krok 2:
Oto nasza kaczka - do pilawu wystarczy wziąć mięso
Krok 3:
Odetnij piersi i mięso z nóg, nie używaj skóry i kości
Krok 4:
Pokrój na wystarczająco duże kawałki
Krok 5:
Pokrój marchewki w paski
Krok 6:
Cebula-półpierścienie
Krok 7:
Tłuszcz z kaczki włożyć do kotła i utopić
Krok 8:
Skwarki
Krok 9:
Dodaj mięso z kaczki, smaż na złoty kolor
Krok 10:
Następnie włóż marchewkę i cebulę do kotła
Krok 11:
Smażyć przez 10 minut, następnie posolić i dodać przyprawy: do pilawu najlepiej nadają się czerwona papryka, kurkuma i berberys, na tym etapie można dodać dowolne przyprawy według własnych upodobań, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 25 minut
Krok 12:
Opłucz ryż w kilku wodach, jakby przecierając między palcami do czystej wody
Krok 13:
Zirvak jest gotowy - połóż warstwę ryżu na wierzchu, ostrożnie zalej wodą, aby nie zmyć warstwy ryżu, możesz dodać trochę więcej soli-ryż lubi sól. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego, zakop główkę czosnku, usuwając tylko górną warstwę łuski
Krok 14:
Przykryj kocioł i gotuj, aż ryż wchłonie całą wodę. Wyłącz piec i pozwól pilawowi trochę zaparzyć
Krok 15:
Teraz wymieszaj
Krok 16:
Smacznego!
spróbuj zrobić tę niezwykłą wersję pilawu, a pokochasz to!
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kaczka II kategorii - 287 kcal/100g
- Kaczka pieczona - 401 kcal/100g
- Kaczka kategorii i - 405 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Berberys - 29 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g