pilaw z kaczki w kotle na kuchence

pyszna, pachnąca wersja pilawu z kaczki. Spróbuj-spodoba ci się! Uwielbiam kuchnię orientalną, ponieważ Dania zawsze okazują się bardzo satysfakcjonujące, pachnące i piękne! Pilaw jest jednym z nich! Gotowanie nie jest trudne i szybkie, a możesz nakarmić dużą rodzinę. Dzisiaj trochę odszedłem od klasycznego wykonania i ugotowałem mój ulubiony pilaw z kaczki. Okazało się bardzo smaczne!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 48 % 19 g
węglowodany 30 % 12 g
248 kcal
IG: 17 / 83 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z kaczki w kotle na kuchence? Niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oto nasza kaczka - do pilawu wystarczy wziąć mięso

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odetnij piersi i mięso z nóg, nie używaj skóry i kości

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój na wystarczająco duże kawałki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój marchewki w paski

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebula-półpierścienie

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Tłuszcz z kaczki włożyć do kotła i utopić

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Skwarki

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj mięso z kaczki, smaż na złoty kolor

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie włóż marchewkę i cebulę do kotła

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smażyć przez 10 minut, następnie posolić i dodać przyprawy: do pilawu najlepiej nadają się czerwona papryka, kurkuma i berberys, na tym etapie można dodać dowolne przyprawy według własnych upodobań, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez kolejne 25 minut

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Opłucz ryż w kilku wodach, jakby przecierając między palcami do czystej wody

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zirvak jest gotowy - połóż warstwę ryżu na wierzchu, ostrożnie zalej wodą, aby nie zmyć warstwy ryżu, możesz dodać trochę więcej soli-ryż lubi sól. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień do niskiego, zakop główkę czosnku, usuwając tylko górną warstwę łuski

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przykryj kocioł i gotuj, aż ryż wchłonie całą wodę. Wyłącz piec i pozwól pilawowi trochę zaparzyć

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Teraz wymieszaj

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

spróbuj zrobić tę niezwykłą wersję pilawu, a pokochasz to!

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

pamiętaj, że ostateczny wynik tego dania zależy od tego, jak zmielisz marchewki: starte marchewki zamieniają się w papkę podczas obróbki cieplnej i równomiernie mieszają się z resztą składników, pokrojone w paski lub kostki zachowają swój kształt. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kaczka II kategorii - 287   kcal/100g
  • Kaczka pieczona - 401   kcal/100g
  • Kaczka kategorii i - 405   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Berberys - 29   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy