skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki bez mleka na wodzie z jajkami? Przygotuj jedzenie. Szklankę, którą odmierzysz składniki, weź 250 ml. użyj rafinowanego, bezwonnego oleju roślinnego. Ilość cukru i soli może się różnić w zależności od preferencji.
Krok 2:
Weź miskę do wyrabiania ciasta. Wlej do niego ciepłą wodę-mąka lepiej się rozprowadzi w ciepłej. Dodaj cukier, sól, ubij jajko. Mieszaj produkty trzepaczką, aż będą gładkie. Nie ma potrzeby używania miksera, trzepaczka zrobi wszystko doskonale.
Krok 3:
Wlej olej roślinny do miski z wodą — zapobiegnie przywieraniu naleśników do patelni. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia.
Krok 4:
I ponownie za pomocą trzepaczki dobrze wymieszaj ciasto. Wszystkie grudki powinny zniknąć. Jeśli miałeś ciepłą wodę, nie będzie z tym problemu — ciasto wyjdzie jednorodne. Mąka może odejść i więcej, spójrz na konsystencję ciasta - powinno stać się jogurtem do picia. Jeśli ciasto wydaje ci się bardzo grube, wlej trochę więcej wody. Gotowe ciasto pozostaw na stole przez 15 minut-naleśniki nie pękną podczas smażenia.
Krok 5:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Posmaruj go niewielką ilością oleju roślinnego. Należy to zrobić tylko przed upieczeniem pierwszego naleśnika, a następnie smarowanie nie będzie konieczne-pomoże masło w cieście. Wlej porcję ciasta na patelnię. Okrężnymi ruchami rozprowadź go na całej patelni.
Krok 6:
Smaż naleśniki na złoty kolor z jednej strony, a następnie odwróć na drugą. Sam wyreguluj ogień-naleśniki powinny szybko się smażyć, ale nie palić. Wyjmij gotowe naleśniki na talerz.
Krok 7:
Podawaj naleśniki na gorąco ze śmietaną, miodem, dżemem lub odwrotnie, z czymś słonym-kawiorem, rybą. Dobrze takie naleśniki nadają się do nadziewania — są cienkie i nie pękają. Smacznego!
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g