naleśniki bez mleka na wodzie z jajkami

najprostsze, niedrogie, na śniadanie dla całej rodziny! Naleśniki bez mleka na wodzie z jajkami to przepis na cienkie naleśniki, można je szybko upiec z produktów, które są zawsze pod ręką. Brak mleka nie pogarsza ich — naleśniki są delikatne, miękkie i bardzo smaczne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 72 % 21 g
133 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki bez mleka na wodzie z jajkami? Przygotuj jedzenie. Szklankę, którą odmierzysz składniki, weź 250 ml. użyj rafinowanego, bezwonnego oleju roślinnego. Ilość cukru i soli może się różnić w zależności od preferencji.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę do wyrabiania ciasta. Wlej do niego ciepłą wodę-mąka lepiej się rozprowadzi w ciepłej. Dodaj cukier, sól, ubij jajko. Mieszaj produkty trzepaczką, aż będą gładkie. Nie ma potrzeby używania miksera, trzepaczka zrobi wszystko doskonale.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny do miski z wodą — zapobiegnie przywieraniu naleśników do patelni. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I ponownie za pomocą trzepaczki dobrze wymieszaj ciasto. Wszystkie grudki powinny zniknąć. Jeśli miałeś ciepłą wodę, nie będzie z tym problemu — ciasto wyjdzie jednorodne. Mąka może odejść i więcej, spójrz na konsystencję ciasta - powinno stać się jogurtem do picia. Jeśli ciasto wydaje ci się bardzo grube, wlej trochę więcej wody. Gotowe ciasto pozostaw na stole przez 15 minut-naleśniki nie pękną podczas smażenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Posmaruj go niewielką ilością oleju roślinnego. Należy to zrobić tylko przed upieczeniem pierwszego naleśnika, a następnie smarowanie nie będzie konieczne-pomoże masło w cieście. Wlej porcję ciasta na patelnię. Okrężnymi ruchami rozprowadź go na całej patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż naleśniki na złoty kolor z jednej strony, a następnie odwróć na drugą. Sam wyreguluj ogień-naleśniki powinny szybko się smażyć, ale nie palić. Wyjmij gotowe naleśniki na talerz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj naleśniki na gorąco ze śmietaną, miodem, dżemem lub odwrotnie, z czymś słonym-kawiorem, rybą. Dobrze takie naleśniki nadają się do nadziewania — są cienkie i nie pękają. Smacznego!

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy