pasztet z tuńczyka w puszce

świetny dodatek do chleba na obfitą przekąskę. Wielu zadaje sobie pytanie: "po co w ogóle gotować pasztet z tuńczyka w puszce, ponieważ jest tak dobry?!& quot; a potem, że taki pasztet jest doskonałą okazją do urozmaicenia diety! A nawet dwa razy taniej niż kupić podobny w sklepie.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 17 g
tłuszcze 40 % 12 g
węglowodany 3 % 1 g
179 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw musisz przenieść mięso z tuńczyka w puszce do wysokiej szklanki blendera. Bulionu spod ryby nie należy jeszcze wylewać. Będzie to potrzebne w przyszłości, aby nadać pasztetowi niezbędną konsystencję.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i drobno posiekaj. Smażyć na oleju do miękkości. Przenieś cebulę do szklanki blendera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz jajko i pokrój na kilka kawałków, aby ułatwić pracę blendera. Przenieś jajko do szklanki blendera.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce. Dodaj do pozostałych produktów. Sól i pieprz przyszły pasztet do smaku. Dodaj trzy do czterech łyżek bulionu ze słoika z tuńczykiem. Dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Dokładna ilość bulionu jest tutaj trudna do wskazania, musisz wziąć ją na oko, ponieważ każdy tuńczyk jest inny. Dodałem cztery łyżki stołowe.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Za pomocą nasadki blendera zanurzeniowego dokładnie zmiel wszystkie składniki, aż będą gładkie, gęste.

dostałem bardzo przyjemny w smaku pasztet. Jedyne, ponieważ uwielbiam cebulę (a zwłaszcza smażoną), to następnym razem dodam ją dwa razy więcej. Tym razem oczywiście się czuł, ale jakoś całkiem inteligentnie ... osobiście mi nie wystarczyło.
możesz także poeksperymentować i spróbować dodać kiszone ogórki do pasztetu. Nie mogę powiedzieć, jak to będzie wyglądać pod względem koloru, ale myślę, że będzie bardzo dobrze smakować. Nadaje się tutaj jako dodatek i świeży koperek.
tym razem wpadłem na sztuczkę pozbawionego skrupułów producenta konserw. Na puszce było napisane: "kawałki tuńczyka". I narysowany wspaniały, różowy filet. W rzeczywistości w banku były całe kawałki ryb z grzbietem i kośćmi... Musiałem pozbyć się obu. Drobiazg, ale nieprzyjemny. Bądź więc ostrożny przy wyborze konserw rybnych.
najlepiej będzie wybrać mięso z tuńczyka, które jest już specjalnie przygotowane do sałatek. Bez kości.
pasztet z tuńczyka w puszce można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
życzę smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy