skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw musisz przenieść mięso z tuńczyka w puszce do wysokiej szklanki blendera. Bulionu spod ryby nie należy jeszcze wylewać. Będzie to potrzebne w przyszłości, aby nadać pasztetowi niezbędną konsystencję.
Krok 2:
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Smażyć na oleju do miękkości. Przenieś cebulę do szklanki blendera.
Krok 3:
Obierz jajko i pokrój na kilka kawałków, aby ułatwić pracę blendera. Przenieś jajko do szklanki blendera.
Krok 4:
Zetrzyj ser na drobnej tarce. Dodaj do pozostałych produktów. Sól i pieprz przyszły pasztet do smaku. Dodaj trzy do czterech łyżek bulionu ze słoika z tuńczykiem. Dzięki temu pasztet nie będzie suchy. Dokładna ilość bulionu jest tutaj trudna do wskazania, musisz wziąć ją na oko, ponieważ każdy tuńczyk jest inny. Dodałem cztery łyżki stołowe.
Krok 5:
Za pomocą nasadki blendera zanurzeniowego dokładnie zmiel wszystkie składniki, aż będą gładkie, gęste.
dostałem bardzo przyjemny w smaku pasztet. Jedyne, ponieważ uwielbiam cebulę (a zwłaszcza smażoną), to następnym razem dodam ją dwa razy więcej. Tym razem oczywiście się czuł, ale jakoś całkiem inteligentnie ... osobiście mi nie wystarczyło.
możesz także poeksperymentować i spróbować dodać kiszone ogórki do pasztetu. Nie mogę powiedzieć, jak to będzie wyglądać pod względem koloru, ale myślę, że będzie bardzo dobrze smakować. Nadaje się tutaj jako dodatek i świeży koperek.
tym razem wpadłem na sztuczkę pozbawionego skrupułów producenta konserw. Na puszce było napisane: "kawałki tuńczyka". I narysowany wspaniały, różowy filet. W rzeczywistości w banku były całe kawałki ryb z grzbietem i kośćmi... Musiałem pozbyć się obu. Drobiazg, ale nieprzyjemny. Bądź więc ostrożny przy wyborze konserw rybnych.
najlepiej będzie wybrać mięso z tuńczyka, które jest już specjalnie przygotowane do sałatek. Bez kości.
pasztet z tuńczyka w puszce można przechowywać w lodówce do dwóch dni.
życzę smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g