schab w folii w piekarniku

pieczone mięso jest głównym daniem na każdej uroczystości! Podawaj rumiany schab z różnymi sosami, bez tłustej śmietany, jogurtu lub kefiru z ziołami. Takie danie jest szczególnie smaczne w naturze-można je upiec w węglach, smażyć na grillu lub grillu. Jeśli chcesz, możesz natychmiast upiec warzywa: ziemniaki, paprykę, cukinię, pomidory.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 49 % 23 g
tłuszcze 34 % 16 g
węglowodany 17 % 8 g
248 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Kup schab z szeroką warstwą tłuszczu, aby smalec stopił się po podgrzaniu, a mięso wchłonęło stopiony tłuszcz, zyskało różową apetyczną skórkę. Nie używaj musztardy Zbożowej, w przeciwnym razie ziarna zostaną zwęglone podczas pieczenia,a rodzaj potrawy będzie pożądany!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj musztardę, sos sojowy, olej roślinny, sól i zmielony czarny pieprz. W razie potrzeby można dodać ostrą mieloną paprykę, czosnek w proszku i inne przyprawy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz schab, zdejmij z folii i żył, włóż do głębokiego pojemnika i zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie zwiń i pozostaw na 1,5 godziny. Obracaj od czasu do czasu podczas procesu marynowania i lekko wcieraj marynatę w mięso. W razie potrzeby w takiej marynacie schab może spędzić nawet noc - wtedy mięso wchłonie wszystkie aromaty i smaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż mięso na folii, polej pozostałą marynatą na wierzchu. Umieść folię w formie, aby tłuszcz nie kapał do piekarnika podczas podgrzewania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie uszczelnij folię i piecz schab przez około 40 minut w temperaturze 220 S w piekarniku. Następnie otwórz folię i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż się zarumieni. Pamiętaj, że mięso jest bardzo łatwe do wysuszenia, więc od czasu do czasu polej je stopionym tłuszczem. Wielu kucharzy, otwierając folię, wyjmuje schab z formy, wkłada obrane, umyte i pokrojone w plasterki ziemniaki, a następnie mięso, uzyskując pod koniec gotowania zarówno danie mięsne, jak i przystawkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij gotowe danie i lekko ostudź. Przed rozłożeniem na talerzu lub na talerzach polej tłuszczem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podawaj soczyste rumiane mięso wraz ze świeżą sałatką, rukolą itp. Do pieczonego schabu można podawać różne sosy jagodowe z lekką kwaskowatością: z czerwonej porzeczki, z czarnej porzeczki, z agrestu itp.

schab w folii w piekarniku to prawdziwy przysmak, zwłaszcza jeśli jest odpowiednio marynowany i ugotowany. Miód można również wykorzystać do stworzenia marynaty-nadaje potrawie kolorową karmelową skórkę. Bardzo ważne jest, aby nie suszyć mięsa w piekarniku podczas pieczenia, dlatego od czasu do czasu należy je sprawdzać. Im szersza grubość schabu, tym więcej czasu potrzebuje na gotowanie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy