skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj określone produkty. Kup schab z szeroką warstwą tłuszczu, aby smalec stopił się po podgrzaniu, a mięso wchłonęło stopiony tłuszcz, zyskało różową apetyczną skórkę. Nie używaj musztardy Zbożowej, w przeciwnym razie ziarna zostaną zwęglone podczas pieczenia,a rodzaj potrawy będzie pożądany!
Krok 2:
Wymieszaj musztardę, sos sojowy, olej roślinny, sól i zmielony czarny pieprz. W razie potrzeby można dodać ostrą mieloną paprykę, czosnek w proszku i inne przyprawy.
Krok 3:
Opłucz schab, zdejmij z folii i żył, włóż do głębokiego pojemnika i zalej przygotowaną marynatą. Dokładnie zwiń i pozostaw na 1,5 godziny. Obracaj od czasu do czasu podczas procesu marynowania i lekko wcieraj marynatę w mięso. W razie potrzeby w takiej marynacie schab może spędzić nawet noc - wtedy mięso wchłonie wszystkie aromaty i smaki.
Krok 4:
Połóż mięso na folii, polej pozostałą marynatą na wierzchu. Umieść folię w formie, aby tłuszcz nie kapał do piekarnika podczas podgrzewania.
Krok 5:
Dokładnie uszczelnij folię i piecz schab przez około 40 minut w temperaturze 220 S w piekarniku. Następnie otwórz folię i piecz przez kolejne 15-20 minut, aż się zarumieni. Pamiętaj, że mięso jest bardzo łatwe do wysuszenia, więc od czasu do czasu polej je stopionym tłuszczem. Wielu kucharzy, otwierając folię, wyjmuje schab z formy, wkłada obrane, umyte i pokrojone w plasterki ziemniaki, a następnie mięso, uzyskując pod koniec gotowania zarówno danie mięsne, jak i przystawkę.
Krok 6:
Wyjmij gotowe danie i lekko ostudź. Przed rozłożeniem na talerzu lub na talerzach polej tłuszczem.
Krok 7:
Podawaj soczyste rumiane mięso wraz ze świeżą sałatką, rukolą itp. Do pieczonego schabu można podawać różne sosy jagodowe z lekką kwaskowatością: z czerwonej porzeczki, z czarnej porzeczki, z agrestu itp.
schab w folii w piekarniku to prawdziwy przysmak, zwłaszcza jeśli jest odpowiednio marynowany i ugotowany. Miód można również wykorzystać do stworzenia marynaty-nadaje potrawie kolorową karmelową skórkę. Bardzo ważne jest, aby nie suszyć mięsa w piekarniku podczas pieczenia, dlatego od czasu do czasu należy je sprawdzać. Im szersza grubość schabu, tym więcej czasu potrzebuje na gotowanie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g