placki nadziewane jabłkami na kefirze

bujne, pachnące, domowe, z miłą niespodzianką w środku! Naleśniki nadziewane kefirem zachwycą Twoją rodzinę wcześnie rano. Przygotowują się szybko, a wypełniacze do niego można zastąpić według własnego gustu. Wszystko jest odpowiednie: owoce, jagody, czekolada, suszone owoce, śmietana, gotowane mleko skondensowane. Gotuję swoje z jabłkami.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 55 % 22 g
219 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z nadzieniem? Przygotuj niezbędne składniki. Dobrze umyj i wytrzyj jabłka. Możesz wziąć kefir o dowolnej zawartości tłuszczu, wziąłem gruby.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce wymieszaj sól, cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zmielony cynamon, wanilinę, ubij surowe jajko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze wymieszaj widelcem lub łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej ciepły kefir (temperatura kefiru powinna wynosić około 30-40 stopni) i olej roślinny, ponownie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sodę i wymieszaj. Masa może stać się bardziej bujna, tak powinno być.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mąkę w małych porcjach, ponieważ może nie być potrzebna Cała lub odwrotnie, trochę więcej-spójrz na konsystencję ciasta, powinno być jak gęsta śmietana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasze ciasto na placki jest gotowe! Niech się trochę położy, a my zajmiemy się jabłkami.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nie obieram jabłek, ale możesz to zrobić. Pokrój jabłka na talerze, usuwając rdzeń. Kroję cienko, ale kiedy chcę, żeby Bullseye było dobre, kroję grubsze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połóż 1 stół na rozgrzanej patelni z olejem roślinnym. L. Testa. Możesz spróbować uczynić naleśniki bardziej okrągłymi i równymi. Aby to zrobić, spuść ciasto z łyżki, obracając je prostopadle do patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść 1 kawałek jabłka na każdym naleśniku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj niewielką ilość ciasta na jabłko. Podoba mi się ten sposób dodawania nadzienia do naleśników, ponieważ całe nadzienie pozostaje w środku i nie pali się podczas smażenia. Smaż naleśniki na złoty kolor na średnim ogniu - Zwykle smaży się je dość szybko, więc nie idź nigdzie i przygotuj się do odwrócenia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Odwróć placki i usmaż je po drugiej stronie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe naleśniki jemy z miodem lub ulubionym dżemem. Miłego picia herbaty!

naleśniki są bardzo lubiane w mojej rodzinie i pieczę je dość często. Dlatego chcę trochę urozmaicić zwykłe danie. Wypełnienie w tym sensie jest tym, czego potrzebujesz! Nawiasem mówiąc, istnieje wiele opcji nadzienia - mogą to być śliwki, brzoskwinie, gruszki lub inne owoce, można je pokroić w plasterki, tak jak ja, lub można je pocierać lub drobno posiekać i wymieszać z ciastem. Jeśli chcemy pikantnych naleśników, zmniejszamy ilość cukru o połowę, wykluczamy cynamon i wanilię i bierzemy szynkę, kiełbasę, ser, gotowane jajko i zioła, kiełbaski, smażone mięso mielone, a nawet paluszki krabowe. Okaże się bardzo smaczny. Spróbuj!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy