skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pasztet z wątroby indyka? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć świeżą wątrobę, ale jeśli masz zamrożoną, najpierw rozmroź ją i lepiej, jeśli rozmrozi się w lodówce, aby wątroba zachowała soczystość. Aby wątroba była soczysta, delikatna i nie gorzka, Zwykle moczę ją w mleku przez godzinę. Umyj i obierz warzywa. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.
Krok 2:
Przygotuj wątrobę w dowolny sposób - możesz smażyć, dusić, gotować. Dusiłem na patelni z odrobiną wody, Zajęło mi to 40 minut. Gotowane będą bardziej delikatne i dietetyczne. Jeśli lubisz smażone — smaż z każdej strony przez pięć minut i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod zamkniętą pokrywką z niewielką ilością wody. Aby przygotować pasztet, wątroba nie musi być krojona na porcje, można ją smażyć lub gotować w całości.
Krok 3:
Pokrój cebulę i smaż na małym ogniu na patelni na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta, około pięciu minut.
Krok 4:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub drobno posiekaj i dodaj do cebuli. Piecz warzywa razem, mieszając, aż będą miękkie. Pozwól warzywom i wątrobie ostygnąć.
Krok 5:
Wyślij wątrobę, cebulę, marchewkę do miski blendera, dodaj miękkie masło, sól i dodaj przyprawy do smaku (nie dodałem nic oprócz soli, aby nie zabić delikatnego smaku wątroby). Zmiel żywność, aż będzie gładka. Wszystko nie pasowało do mojej miski od razu, zmieliłem w dwóch etapach. Rozłóż pasztet w pojemnikach lub słoikach i wyślij do lodówki. To wszystko, pyszny pasztet jest gotowy, smacznego!
pasztety gotowałam już wcześniej, ale z wątróbki z indyka po raz pierwszy. Pasztet okazał się bardzo delikatny i smaczny. Gotowanie wcale nie jest trudne. Ten przepis okazuje się całkiem sporo. Jeśli pasztet okaże się zbyt stromy, możesz dodać trochę przegotowanej wody podczas procesu mielenia. Wziąłem duże marchewki i było ich dużo w pasztecie, ale bardziej mi się podoba, jeśli lubisz, gdy w pasztetach jest mniej marchewek, wybierz dla niego średnią marchewkę. Taki pasztet można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż pięć dni. Pasztet może stać się ozdobą świątecznego stołu, doskonale komponuje się z piklami, kiszoną kapustą, świeżymi warzywami. Może być świetnym dodatkiem do pierwszego i drugiego dania.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal / 100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wątróbka z indyka - 276 kcal/100g