pasztet z wątróbki z indyka

Oryginalna, przepyszna, przekąska na każdy dzień! Pasztet z wątroby indyka przygotowany w domu jest szczególnie delikatny i smaczny, ponieważ zawiera tylko naturalne składniki bez szkodliwych dodatków i konserwantów. Pasztet doskonale komponuje się z czarnym i białym chlebem.
Anna SlawinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 6 % 2 g
231 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pasztet z wątroby indyka? Przygotuj jedzenie. Lepiej jest wziąć świeżą wątrobę, ale jeśli masz zamrożoną, najpierw rozmroź ją i lepiej, jeśli rozmrozi się w lodówce, aby wątroba zachowała soczystość. Aby wątroba była soczysta, delikatna i nie gorzka, Zwykle moczę ją w mleku przez godzinę. Umyj i obierz warzywa. Wyjmij masło z lodówki, aby zmiękło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wątrobę w dowolny sposób - możesz smażyć, dusić, gotować. Dusiłem na patelni z odrobiną wody, Zajęło mi to 40 minut. Gotowane będą bardziej delikatne i dietetyczne. Jeśli lubisz smażone — smaż z każdej strony przez pięć minut i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod zamkniętą pokrywką z niewielką ilością wody. Aby przygotować pasztet, wątroba nie musi być krojona na porcje, można ją smażyć lub gotować w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę i smaż na małym ogniu na patelni na oleju roślinnym, aż będzie przezroczysta, około pięciu minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub drobno posiekaj i dodaj do cebuli. Piecz warzywa razem, mieszając, aż będą miękkie. Pozwól warzywom i wątrobie ostygnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyślij wątrobę, cebulę, marchewkę do miski blendera, dodaj miękkie masło, sól i dodaj przyprawy do smaku (nie dodałem nic oprócz soli, aby nie zabić delikatnego smaku wątroby). Zmiel żywność, aż będzie gładka. Wszystko nie pasowało do mojej miski od razu, zmieliłem w dwóch etapach. Rozłóż pasztet w pojemnikach lub słoikach i wyślij do lodówki. To wszystko, pyszny pasztet jest gotowy, smacznego!

pasztety gotowałam już wcześniej, ale z wątróbki z indyka po raz pierwszy. Pasztet okazał się bardzo delikatny i smaczny. Gotowanie wcale nie jest trudne. Ten przepis okazuje się całkiem sporo. Jeśli pasztet okaże się zbyt stromy, możesz dodać trochę przegotowanej wody podczas procesu mielenia. Wziąłem duże marchewki i było ich dużo w pasztecie, ale bardziej mi się podoba, jeśli lubisz, gdy w pasztetach jest mniej marchewek, wybierz dla niego średnią marchewkę. Taki pasztet można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nie dłużej niż pięć dni. Pasztet może stać się ozdobą świątecznego stołu, doskonale komponuje się z piklami, kiszoną kapustą, świeżymi warzywami. Może być świetnym dodatkiem do pierwszego i drugiego dania.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal / 100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wątróbka z indyka - 276   kcal/100g

Podobne przepisy