skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pyszną wieprzowinę w sosie teriyaki na patelni? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Jakie mięso można wziąć oprócz wieprzowiny? Dowolny. Wystarczy wołowina, jagnięcina, kurczak lub indyk. Pamiętaj jednak, że zmieni się zawartość kalorii i czas gotowania.
Krok 2:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Wieprzowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Wybierz część tuszu do rzęs według własnych upodobań. Może to być szynka, łopatka, karbonada,szyja, polędwica itp.
Krok 3:
Włóż mięso do miski, polej sosem teriyaki.
Krok 4:
Dodaj skrobię, przyprawy i dobrze wymieszaj. Sos teriyaki, w zależności od producenta, może być całkowicie płynny i płynny jak woda lub lekko zagęszczony. Jeśli masz grubszy sos, nie musisz dodawać skrobi. Pozostaw mięso do marynowania przez 30 minut.
Krok 5:
Teraz przygotuj warzywa do dekoracji. Możesz w ogóle nie gotować przystawki lub zastąpić ją inną według własnych upodobań. Cukinię można zastąpić zwykłą cukinią o jasnozielonej skórce.
Krok 6:
Cebulę obrać i pokroić w półkola.
Krok 7:
Obierz paprykę z nasion i łodyg i pokrój w plasterki lub paski. Lepiej jest wziąć paprykę w różnych kolorach, wtedy przystawka okaże się nie tylko smaczna, ale także piękna.
Krok 8:
Cukinię umyć i pokroić na średnie kawałki. Mam cukinię o małej średnicy, więc pokroiłem ją na ćwiartki.
Krok 9:
Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć wieprzowinę razem z sosem i mieszając smażyć na dużym ogniu, aż będzie miękka, około 10-15 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od patelni i wielkości kawałków mięsa.
Krok 10:
Na innej patelni na ponadprzeciętnym ogniu (mój tryb to 7 z 9) rozgrzej olej roślinny, ułóż cukinię, paprykę i cebulę. Smaż, mieszając, aż warzywa się ugotują, około 5 do 7 minut.
Krok 11:
Na samym końcu warzywa posolić, pieprzyć i wymieszać. Dekoracja jest gotowa. Warzywa i przystawki najlepiej smażyć jednocześnie na dwóch patelniach. Wtedy wszystko będzie gotowe mniej więcej w tym samym czasie.
Krok 12:
Połóż smażone warzywa i wieprzowinę na talerzu. W razie potrzeby posyp naczynie sezamem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal / 100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal / 100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Sos Teriyaki - 89 kcal/100g