wieprzowina w sosie teriyaki na patelni

soczyste mięso z jasnym dodatkiem warzywnym na świąteczny stół! Wieprzowina w sosie teriyaki to niezwykle smaczne, eleganckie i apetyczne danie w stylu orientalnym. Słodko-słony sos nadaje mięsu soczystość, niezapomniany smak i aromat. Mięso uzupełnia przystawkę z szybko smażonych warzyw!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 9 g
tłuszcze 52 % 14 g
węglowodany 15 % 4 g
176 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pyszną wieprzowinę w sosie teriyaki na patelni? Bardzo proste. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Jakie mięso można wziąć oprócz wieprzowiny? Dowolny. Wystarczy wołowina, jagnięcina, kurczak lub indyk. Pamiętaj jednak, że zmieni się zawartość kalorii i czas gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na średnie kawałki. Wieprzowina jest potrzebna bez kości, tylko miąższ. Wybierz część tuszu do rzęs według własnych upodobań. Może to być szynka, łopatka, karbonada,szyja, polędwica itp.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż mięso do miski, polej sosem teriyaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj skrobię, przyprawy i dobrze wymieszaj. Sos teriyaki, w zależności od producenta, może być całkowicie płynny i płynny jak woda lub lekko zagęszczony. Jeśli masz grubszy sos, nie musisz dodawać skrobi. Pozostaw mięso do marynowania przez 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przygotuj warzywa do dekoracji. Możesz w ogóle nie gotować przystawki lub zastąpić ją inną według własnych upodobań. Cukinię można zastąpić zwykłą cukinią o jasnozielonej skórce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Cebulę obrać i pokroić w półkola.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz paprykę z nasion i łodyg i pokrój w plasterki lub paski. Lepiej jest wziąć paprykę w różnych kolorach, wtedy przystawka okaże się nie tylko smaczna, ale także piękna.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Cukinię umyć i pokroić na średnie kawałki. Mam cukinię o małej średnicy, więc pokroiłem ją na ćwiartki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na dobrze rozgrzanej patelni ułożyć wieprzowinę razem z sosem i mieszając smażyć na dużym ogniu, aż będzie miękka, około 10-15 minut. Dokładny czas pieczenia zależy od patelni i wielkości kawałków mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na innej patelni na ponadprzeciętnym ogniu (mój tryb to 7 z 9) rozgrzej olej roślinny, ułóż cukinię, paprykę i cebulę. Smaż, mieszając, aż warzywa się ugotują, około 5 do 7 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na samym końcu warzywa posolić, pieprzyć i wymieszać. Dekoracja jest gotowa. Warzywa i przystawki najlepiej smażyć jednocześnie na dwóch patelniach. Wtedy wszystko będzie gotowe mniej więcej w tym samym czasie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połóż smażone warzywa i wieprzowinę na talerzu. W razie potrzeby posyp naczynie sezamem i posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal / 100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal / 100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Sos Teriyaki - 89   kcal/100g

Podobne przepisy