skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak usmażyć cukinię na patelni grillowej bez oleju? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Użyłem zwykłej cukinii z jasnozieloną skórką. Odpowiednia jest również młoda cukinia.
Krok 2:
Cukinię umyć, osuszyć. Odetnij końcówki po obu stronach. Cukinię pokrój wzdłuż na plastry o grubości nie większej niż 1 cm. Możesz użyć obieraczki do warzyw.
Krok 3:
Posiekaną cukinię posyp suszonymi ziołami, solą i pieprzem i pozostaw na 5-7 minut, aby przyprawy się wchłonęły. Przed smażeniem lepiej osuszyć cukinię serwetkami. W razie potrzeby możesz posmarować cukinię olejem roślinnym, ale w tym przepisie cukinia jest gotowana bez oleju.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Ułóż plastry cukinii i smaż, aż pojawią się charakterystyczne brązowe Odciski z rowkowanej powierzchni patelni, około 1 do 2 minut. Ważne jest, aby nie przesuwać cukinii po patelni, w przeciwnym razie wyraźny piękny wzór się poruszy.
Krok 5:
Następnie odwróć plastry na drugą stronę i smaż, aż po drugiej stronie pojawią się podpalacze. W razie potrzeby możesz gotować cukinię na zwykłej patelni.
Krok 6:
Przenieś gotową cukinię na talerz. Podawaj jako samodzielną gorącą lub zimną przekąskę lub jako dodatek do mięsa, drobiu lub ryb. Smacznego!
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz dużej dojrzałej cukinii, lepiej pokrój ją w cienkie plasterki.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj . Do tego przepisu lepiej wybrać patelnię z powłoką nieprzywierającą. Warzywa mogą przykleić się do żeliwnej patelni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g