cukinia na patelni grillowej bez oleju

Chudy, piękny, w pośpiechu, na pyszną przekąskę! Cukinia na patelni grillowej bez oleju jest odpowiednia dla tych, którzy monitorują kalorie i ogólnie ich odżywianie. Cukinia przygotowana w ten sposób okazuje się nie mniej smaczna i soczysta niż w przypadku tradycyjnego smażenia na oleju, ale pozostaje wielokrotnie zdrowsza.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak usmażyć cukinię na patelni grillowej bez oleju? Bardzo proste! Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Użyłem zwykłej cukinii z jasnozieloną skórką. Odpowiednia jest również młoda cukinia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię umyć, osuszyć. Odetnij końcówki po obu stronach. Cukinię pokrój wzdłuż na plastry o grubości nie większej niż 1 cm. Możesz użyć obieraczki do warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaną cukinię posyp suszonymi ziołami, solą i pieprzem i pozostaw na 5-7 minut, aby przyprawy się wchłonęły. Przed smażeniem lepiej osuszyć cukinię serwetkami. W razie potrzeby możesz posmarować cukinię olejem roślinnym, ale w tym przepisie cukinia jest gotowana bez oleju.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Ułóż plastry cukinii i smaż, aż pojawią się charakterystyczne brązowe Odciski z rowkowanej powierzchni patelni, około 1 do 2 minut. Ważne jest, aby nie przesuwać cukinii po patelni, w przeciwnym razie wyraźny piękny wzór się poruszy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie odwróć plastry na drugą stronę i smaż, aż po drugiej stronie pojawią się podpalacze. W razie potrzeby możesz gotować cukinię na zwykłej patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotową cukinię na talerz. Podawaj jako samodzielną gorącą lub zimną przekąskę lub jako dodatek do mięsa, drobiu lub ryb. Smacznego!

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz dużej dojrzałej cukinii, lepiej pokrój ją w cienkie plasterki.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj . Do tego przepisu lepiej wybrać patelnię z powłoką nieprzywierającą. Warzywa mogą przykleić się do żeliwnej patelni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy