skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw w kaczątku z kurczakiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Oprócz czarnego pieprzu możesz wziąć suszony berberys i przyprawy do pilawu. Potrzebujemy też kaczątka. Doskonale utrzymuje ciepło, a gotowanie w nim odbywa się ze wszystkich stron, co jest bardzo ważne dla pilawu. W razie potrzeby rozmrozić kurczaka.
Krok 2:
Obierz cebulę. Aby uniknąć płaczu, opłucz go w zimnej wodzie, pokrój na ćwiartki i cienko pokrój. Wlej olej roślinny do kaczątka i umieść na średnim ogniu. Smaż cebulę przez 10 minut, podrzucając.
Krok 3:
Opłucz kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje. Dodaj kurczaka do kaczki do cebuli i wymieszaj. Smaż wszystko na średnim ogniu przez około 5 minut, obracając kawałki raz. Kurczak na pilaw najlepiej wziąć niezbyt duży. Domowy kurczak nie zadziała, ponieważ okaże się gumowaty lub musisz wydłużyć czas gotowania kurczaka z warzywami przed dodaniem ryżu.
Krok 4:
Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce, wymieszać. Zamknij pokrywkę i smaż wszystko przez około 3 minuty.
Krok 5:
Wlej jedną szklankę gorącej wody do kurczaka z warzywami do kaczątka, soli i pieprzu.
Krok 6:
Dobrze spłucz ryż w ciepłej wodzie, aż będzie przezroczysty. Wolę gotować pilaw z ryżem gotowanym na parze, ponieważ nie gotuje się jak wiele odmian i pozostaje pełnymi ziarnami. Przenieś ryż do kaczątka i spłaszcz. Nic więcej nie trzeba mieszać do samego końca gotowania pilawu. Wtedy okaże się kruchy, a nie w postaci owsianki.
Krok 7:
Wlej kolejną szklankę gorącej wody do kaczątka. Powinien znajdować się dwa palce nad poziomem ryżu.
Krok 8:
Dobrze umyj czosnek i bez obierania wbij ryż w środek kaczątka. Doprowadź wszystko do wrzenia na średnim ogniu i przykryj pokrywką.
Krok 9:
Zmniejsz ogień i gotuj pilaw przez 20 do 30 minut, aż ryż się ugotuje. Przypominam, że w tym czasie nie można mieszać pilawu. Określ dokładny czas na swoim piecu.
Krok 10:
Zdejmij kaczątko z ognia i natychmiast podawaj pilaw na stole we wspólnym talerzu lub w porcjach. Do pilawu podawaj dużo zieleni i warzyw.
Krok 11:
Smacznego.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g