pilaw w kaczątku z kurczakiem

niezwykle smaczne, bardzo proste, ze zwykłych potraw! Pilaw w kaczątku z kurczakiem okazuje się niezwykle bogaty, pachnący, delikatny. Zgodnie z tym przepisem możesz ugotować go z absolutnie każdym mięsem. Wynik nie jest gorszy niż w kotle! Proste gotowanie i świetny smak!
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 30 % 9 g
węglowodany 43 % 13 g
166 kcal
IG: 14 / 86 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw w kaczątku z kurczakiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Oprócz czarnego pieprzu możesz wziąć suszony berberys i przyprawy do pilawu. Potrzebujemy też kaczątka. Doskonale utrzymuje ciepło, a gotowanie w nim odbywa się ze wszystkich stron, co jest bardzo ważne dla pilawu. W razie potrzeby rozmrozić kurczaka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Aby uniknąć płaczu, opłucz go w zimnej wodzie, pokrój na ćwiartki i cienko pokrój. Wlej olej roślinny do kaczątka i umieść na średnim ogniu. Smaż cebulę przez 10 minut, podrzucając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na porcje. Dodaj kurczaka do kaczki do cebuli i wymieszaj. Smaż wszystko na średnim ogniu przez około 5 minut, obracając kawałki raz. Kurczak na pilaw najlepiej wziąć niezbyt duży. Domowy kurczak nie zadziała, ponieważ okaże się gumowaty lub musisz wydłużyć czas gotowania kurczaka z warzywami przed dodaniem ryżu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki obrać, umyć i zetrzeć na grubej tarce, wymieszać. Zamknij pokrywkę i smaż wszystko przez około 3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej jedną szklankę gorącej wody do kurczaka z warzywami do kaczątka, soli i pieprzu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze spłucz ryż w ciepłej wodzie, aż będzie przezroczysty. Wolę gotować pilaw z ryżem gotowanym na parze, ponieważ nie gotuje się jak wiele odmian i pozostaje pełnymi ziarnami. Przenieś ryż do kaczątka i spłaszcz. Nic więcej nie trzeba mieszać do samego końca gotowania pilawu. Wtedy okaże się kruchy, a nie w postaci owsianki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej kolejną szklankę gorącej wody do kaczątka. Powinien znajdować się dwa palce nad poziomem ryżu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze umyj czosnek i bez obierania wbij ryż w środek kaczątka. Doprowadź wszystko do wrzenia na średnim ogniu i przykryj pokrywką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmniejsz ogień i gotuj pilaw przez 20 do 30 minut, aż ryż się ugotuje. Przypominam, że w tym czasie nie można mieszać pilawu. Określ dokładny czas na swoim piecu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij kaczątko z ognia i natychmiast podawaj pilaw na stole we wspólnym talerzu lub w porcjach. Do pilawu podawaj dużo zieleni i warzyw.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy