skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować pyszny deser bananowy, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Nie używaj bananów, które są już dojrzałe, w przeciwnym razie rozpadną się podczas gotowania. Banany powinny być dość gęste.
Krok 2:
Obierz banany i pokrój na kawałki o grubości 1,5-2 centymetrów. Nie trzeba ich zbyt cienko kroić. Możesz nawet pokroić banany wzdłuż, na całej długości.
Krok 3:
Na małej patelni rozpuść masło. Zrób to na małym ogniu, aby olej nie zaczął się palić. Wymieszaj masło, aby rozpłynęło się najbardziej równomiernie.
Krok 4:
Następnie wlej przygotowany cukier do stopionego masła. Wymieszaj i pozostaw do ogrzania jeszcze przez kilka minut.
Krok 5:
Cukier stopi się i zacznie przybierać złoty, karmelowy kolor. Proces musi być kontrolowany. Masa zacznie się pienić. Jeśli trochę przeoczysz, cukier może się spalić. Do mieszania użyj drewnianej szpatułki.
Krok 6:
Wlej wodę do masy karmelowej. Zrób to ostrożnie, ponieważ masa zacznie skwierczeć i bulgotać. Tak powinno być. Wymieszaj masę i gotuj przez minutę, aż cukier się rozpuści.
Krok 7:
Włóż pokrojone banany do gorącego karmelu. Gotuj je przez minutę na małym ogniu. Jeśli banany są miękkie, czas smażenia można nieco skrócić. Najważniejsze jest to, że zachowują swój kształt.
Krok 8:
Następnie ostrożnie odwróć banany i gotuj przez kolejną minutę po drugiej stronie. Do smaku posyp banany odrobiną mielonego cynamonu. Zamiast cynamonu możesz posypać banany sezamem.
Krok 9:
Karmelizowane banany są gotowe! Połóż je na przygotowanym naczyniu i poczęstuj się. Są bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłego poczęstunku!
podczas gotowania banany nabierają wyjątkowego karmelowego smaku i aromatu.
takie banany można podawać jako niezależny deser lub uzupełniać je lodami, owsianką, naleśnikami lub naleśnikami.
Wiele osób będzie smakować takie danie.
spróbuj I ty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Banany - 89 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g