karmelizowane banany

pyszna i apetyczna uczta dla każdego! Taki niezwykły deser docenią wszyscy miłośnicy bananów. Przygotowanie przysmaku jest bardzo proste, ale podczas gotowania po raz pierwszy lepiej jest użyć przepisu krok po kroku.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 14 % 5 g
węglowodany 83 % 29 g
159 kcal
IG: 0 / 59 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować pyszny deser bananowy, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Nie używaj bananów, które są już dojrzałe, w przeciwnym razie rozpadną się podczas gotowania. Banany powinny być dość gęste.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz banany i pokrój na kawałki o grubości 1,5-2 centymetrów. Nie trzeba ich zbyt cienko kroić. Możesz nawet pokroić banany wzdłuż, na całej długości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na małej patelni rozpuść masło. Zrób to na małym ogniu, aby olej nie zaczął się palić. Wymieszaj masło, aby rozpłynęło się najbardziej równomiernie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wlej przygotowany cukier do stopionego masła. Wymieszaj i pozostaw do ogrzania jeszcze przez kilka minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cukier stopi się i zacznie przybierać złoty, karmelowy kolor. Proces musi być kontrolowany. Masa zacznie się pienić. Jeśli trochę przeoczysz, cukier może się spalić. Do mieszania użyj drewnianej szpatułki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do masy karmelowej. Zrób to ostrożnie, ponieważ masa zacznie skwierczeć i bulgotać. Tak powinno być. Wymieszaj masę i gotuj przez minutę, aż cukier się rozpuści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż pokrojone banany do gorącego karmelu. Gotuj je przez minutę na małym ogniu. Jeśli banany są miękkie, czas smażenia można nieco skrócić. Najważniejsze jest to, że zachowują swój kształt.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ostrożnie odwróć banany i gotuj przez kolejną minutę po drugiej stronie. Do smaku posyp banany odrobiną mielonego cynamonu. Zamiast cynamonu możesz posypać banany sezamem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Karmelizowane banany są gotowe! Połóż je na przygotowanym naczyniu i poczęstuj się. Są bardzo smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Miłego poczęstunku!

podczas gotowania banany nabierają wyjątkowego karmelowego smaku i aromatu.

takie banany można podawać jako niezależny deser lub uzupełniać je lodami, owsianką, naleśnikami lub naleśnikami.

Wiele osób będzie smakować takie danie.

spróbuj I ty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy