skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić filet z kurczaka w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj jedzenie. Weź filet z kurczaka (mam filet z piersi, ale każdy zrobi), umyj go i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Nadmiar wilgoci nie pozwoli na smażenie mięsa, będzie duszone. Pokrój każdy filet z kurczaka na 3 porcje.
Krok 2:
Rozgrzej patelnię. Wlej na nią trochę oleju roślinnego do smażenia. Smaż kawałki fileta z kurczaka na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. W ten sposób zamkniesz soki mięsne w środku, a filet będzie bardzo miękki.
Krok 3:
Podczas smażenia filetów obierz cebulę i drobno posiekaj.
Krok 4:
Gdy z fileta z kurczaka wydobywa się sok, dodaj posiekaną cebulę. Mięso lekko posolić i posypać suchymi przyprawami. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz trochę ogień i gotuj więc przez 10-15 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać.
Krok 5:
Podczas duszenia mięsa przygotuj następujące składniki. Wlej śmietanę do jednego kubka. W innym kubku rozpuść mąkę w zimnej wodzie. Obierz i posiekaj czosnek. Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanych produktów, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
Krok 6:
Dodaj śmietanę, mąkę z wodą i posiekany czosnek do mięsa. Wszystko dobrze podgrzej, doprowadzając masę do wrzenia. Po podgrzaniu powstały sos zacznie gęstnieć z powodu mąki. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj trochę gorącej wody. Filet z kurczaka w aromatycznym kremowym sosie jest gotowy. Smacznego!
to danie jest przygotowywane wystarczająco szybko, więc jest bardzo popularne wśród wielu gospodyń domowych. Filet z kurczaka w tak aromatycznym sosie jest idealny do każdego przystawki. Ale z drugiej strony jest bardzo harmonijny sam w sobie, więc całkiem możliwe jest podanie go jako niezależnej przekąski na każdą ucztę.
aby filet był soczysty, należy go usmażyć na dużym ogniu. W takim przypadku mięso jest jakby zapieczętowane, a wszystkie soki pozostają w kawałku.
jako suche przyprawy polecam używać suszonej pietruszki i koperku. Nie trzeba dodawać ostrych smaków i aromatów, aby nie zakłócać głównego smaku.
podczas serwowania każdą porcję można dodatkowo posypać świeżymi ziołami.
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g