filet z kurczaka w sosie śmietanowym na patelni

pyszne i satysfakcjonujące, na drugie i na kolację, na każdy dzień! Filet z kurczaka w kremowym sosie na patelni to proste, ale jednocześnie niezwykle smaczne i wykwintne danie. Przygotowuje się go dość szybko, mięso okazuje się delikatne i soczyste, w gęstym aromatycznym sosie.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 12 g
tłuszcze 30 % 7 g
węglowodany 17 % 4 g
138 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka w sosie śmietanowym na patelni? Przygotuj jedzenie. Weź filet z kurczaka (mam filet z piersi, ale każdy zrobi), umyj go i dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Nadmiar wilgoci nie pozwoli na smażenie mięsa, będzie duszone. Pokrój każdy filet z kurczaka na 3 porcje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozgrzej patelnię. Wlej na nią trochę oleju roślinnego do smażenia. Smaż kawałki fileta z kurczaka na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. W ten sposób zamkniesz soki mięsne w środku, a filet będzie bardzo miękki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas smażenia filetów obierz cebulę i drobno posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy z fileta z kurczaka wydobywa się sok, dodaj posiekaną cebulę. Mięso lekko posolić i posypać suchymi przyprawami. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz trochę ogień i gotuj więc przez 10-15 minut. Nie zapomnij okresowo mieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas duszenia mięsa przygotuj następujące składniki. Wlej śmietanę do jednego kubka. W innym kubku rozpuść mąkę w zimnej wodzie. Obierz i posiekaj czosnek. Śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent tłuszczu używanych produktów, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, mąkę z wodą i posiekany czosnek do mięsa. Wszystko dobrze podgrzej, doprowadzając masę do wrzenia. Po podgrzaniu powstały sos zacznie gęstnieć z powodu mąki. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, dodaj trochę gorącej wody. Filet z kurczaka w aromatycznym kremowym sosie jest gotowy. Smacznego!

to danie jest przygotowywane wystarczająco szybko, więc jest bardzo popularne wśród wielu gospodyń domowych. Filet z kurczaka w tak aromatycznym sosie jest idealny do każdego przystawki. Ale z drugiej strony jest bardzo harmonijny sam w sobie, więc całkiem możliwe jest podanie go jako niezależnej przekąski na każdą ucztę.
aby filet był soczysty, należy go usmażyć na dużym ogniu. W takim przypadku mięso jest jakby zapieczętowane, a wszystkie soki pozostają w kawałku.
jako suche przyprawy polecam używać suszonej pietruszki i koperku. Nie trzeba dodawać ostrych smaków i aromatów, aby nie zakłócać głównego smaku.
podczas serwowania każdą porcję można dodatkowo posypać świeżymi ziołami. 

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy