Udekoruj fasolę

łatwy w przygotowaniu uniwersalny dodatek. Przystawka z fasoli z powodzeniem uzupełni różnorodne gorące dania główne. Ten pożywny dodatek nie wymaga drogich składników i dużego wysiłku, nie jest również wymagane żadne specjalne doświadczenie. Ważne jest, aby nie dopuścić do rozgotowania fasoli, więc wybierz odmianę, która nie gotuje się zbyt szybko lub uważnie monitoruj proces gotowania. Fasolę można wziąć gotową, konserwowaną, a następnie wykluczyć proces gotowania.
MariaSAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 2-8 kwietnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 4 g
tłuszcze 16 % 3 g
węglowodany 63 % 12 g
92 kcal
IG: 92 / 0 / 8

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Fasolę należy spłukać i namoczyć przez noc, całkowicie zalewając czystą wodą z dobrym marginesem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wodę z spuchniętą, zauważalną objętościową fasolą należy spuścić, przenieść fasolę do rondla i zalać nową, czystą wodą. Doprowadź fasolę do wrzenia, usuń pianę i gotuj pod przykryciem, aż będzie ugotowana, ale nie pozwalając na rozgotowanie. Fasola powinna stać się miękka, nie powinna się gotować i zamieniać w owsiankę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię, połóż marchewki, obrane i starte na grubej tarce oraz cebulę, obraną i pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa będą miękkie i lekko złociste.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sok pomidorowy na patelnię (w tym przypadku użyto mrożonego przecieru pomidorowego, który został wcześniej rozmrożony). Dodaj sól, cukier, przyprawy do smaku (na przykład możesz wziąć mielony czarny pieprz, mieloną paprykę, Curry, asafetydę, kurkumę, liść laurowy, ziele angielskie).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż gotowaną fasolę (wywar należy najpierw ostrożnie spuścić i użyć do przygotowania innych potraw), wymieszaj. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na małym ogniu przez 40 minut. W razie potrzeby monitoruj gęstość naczynia, dodaj odpowiednią ilość wody (lub wywaru pozostałego po ugotowaniu fasoli) lub odparuj nadmiar wilgoci, jeśli taka istnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, wymieszaj i podawaj, dekorując przystawkę z fasoli świeżymi ziołami (koperek, natka pietruszki, kolendra, usuwając wcześniej twarde łodygi i siekając same warzywa).

obfity dodatek do fasoli!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Fasola - 328   kcal/100g
  • Biała fasola - 352   kcal/100g
  • Fasola ognista czerwona - 23   kcal/100g
  • Fasola świeżo mrożona w opakowaniu (300 g) - 102   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g

Podobne przepisy