skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kotlety z kurczaka z ziołami? Weź filet z kurczaka i pokrój go na podłużne kawałki, aby swobodnie przechodziły do maszynki do mięsa.
Krok 2:
Przekręć pokrojone mięso przez maszynę do mięsa.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać w chłodnej wodzie i przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie mięso. Umyj warzywa i dobrze wysusz. Drobno posiekaj nożem. Wziąłem zieloną cebulę i pietruszkę, ale każdy będzie pasował do Twojego gustu.
Krok 4:
Dodaj jajko i posiekane warzywa do powstałego mielonego mięsa. Do smaku lekko posolić mięso mielone i posypać suchymi przyprawami do smaku (wziąłem mielony pieprz i paprykę). Masę mięsną bardzo dobrze wymieszać rękami. Ubij trochę mięso mielone na dnie miski, aby kotlety były gęstsze.
Krok 5:
Uformuj małe placki z powstałej masy i zwiń je w bułkę tartą. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż kotlety. Smaż je na średnim ogniu przez kilka minut, aż będą złote.
Krok 6:
Następnie odwróć kotlety szpatułką i smaż z drugiej strony, również przez 2-3 minuty. Włóż gotowe kotlety do pustej patelni i pozostaw trochę pod pokrywką. Do takich kotletów przygotuj przystawkę z tłuczonych ziemniaków lub spaghetti. Smacznego!
warzywa dodane do masy kotletowej nadają gotowym kotletom niepowtarzalny smak, zwłaszcza jeśli zielona cebula ma przewagę w zieleni.
podczas gotowania kotletów można do nich dodać starty ser. Jeśli mięso jest zbyt suche, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub kefiru dla soczystości.
aby uczynić je bardziej sycącymi i pożywnymi, możesz dodać do ich składu trochę miękiszu bochenka namoczonego w mleku.
posiłek z tymi kotletami można uzupełnić sałatką ze świeżych warzyw lub kawałkami warzyw.
należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g