kotlety z kurczaka z ziołami

bujne, apetyczne, ze zwykłych potraw, na każdy dzień! Kotlety z kurczaka z ziołami według tego przepisu są przygotowywane z filetów, dzięki czemu są bardzo delikatne i smaczne. Spodoba się całej rodzinie, w tym dzieciom. Przygotowanie ich na lunch lub kolację nie będzie trudne.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 59 % 19 g
tłuszcze 16 % 5 g
węglowodany 25 % 8 g
152 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kotlety z kurczaka z ziołami? Weź filet z kurczaka i pokrój go na podłużne kawałki, aby swobodnie przechodziły do maszynki do mięsa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przekręć pokrojone mięso przez maszynę do mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać w chłodnej wodzie i przepuścić przez maszynkę do mięsa, a następnie mięso. Umyj warzywa i dobrze wysusz. Drobno posiekaj nożem. Wziąłem zieloną cebulę i pietruszkę, ale każdy będzie pasował do Twojego gustu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko i posiekane warzywa do powstałego mielonego mięsa. Do smaku lekko posolić mięso mielone i posypać suchymi przyprawami do smaku (wziąłem mielony pieprz i paprykę). Masę mięsną bardzo dobrze wymieszać rękami. Ubij trochę mięso mielone na dnie miski, aby kotlety były gęstsze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Uformuj małe placki z powstałej masy i zwiń je w bułkę tartą. Wlej trochę oleju roślinnego na gorącą patelnię i włóż kotlety. Smaż je na średnim ogniu przez kilka minut, aż będą złote.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie odwróć kotlety szpatułką i smaż z drugiej strony, również przez 2-3 minuty. Włóż gotowe kotlety do pustej patelni i pozostaw trochę pod pokrywką. Do takich kotletów przygotuj przystawkę z tłuczonych ziemniaków lub spaghetti. Smacznego!

warzywa dodane do masy kotletowej nadają gotowym kotletom niepowtarzalny smak, zwłaszcza jeśli zielona cebula ma przewagę w zieleni.
podczas gotowania kotletów można do nich dodać starty ser. Jeśli mięso jest zbyt suche, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany lub kefiru dla soczystości.
aby uczynić je bardziej sycącymi i pożywnymi, możesz dodać do ich składu trochę miękiszu bochenka namoczonego w mleku.
posiłek z tymi kotletami można uzupełnić sałatką ze świeżych warzyw lub kawałkami warzyw.

należy pamiętać, że jakość i smak gotowego dania w dużej mierze zależy od prawidłowego rozmrażania składników. Jak uniknąć błędów i wybrać najlepszy sposób rozmrażania kurczaka, przeczytaj  artykuł o prawidłowym rozmrażaniu żywności .

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy