skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić naleśniki na mleku z butelki? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto i gotowe produkty z niego będą najbardziej przewiewne. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. A jaja mam kategorii C1.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto naleśnikowe, weź plastikową butelkę o większej objętości niż określona liczba składników. Jest to konieczne, aby wygodnie było je interweniować. Wlej mleko i olej roślinny do butelki. Dodaj jajka. Dodaj cukier i szczyptę soli. Zamknij butelkę pokrywką i dobrze ją wstrząśnij.
Krok 3:
Teraz wlej mąkę do butelki. Ponownie zamknij pokrywkę i potrząśnij dokładniej, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą przemieszczały i nie pozostały grudki mąki.
Krok 4:
Rozgrzej patelnię do naleśników, aż będzie gorąca i lekko posmaruj olejem roślinnym przed pierwszym naleśnikiem. Z butelki wlej trochę ciasta na patelnię i obracając ją, rozłóż ciasto na całej powierzchni. Podczas pieczenia pierwszego naleśnika Oceń potrzebną konsystencję ciasta. Możesz dodać trochę mleka lub mąki. Im grubsze ciasto,tym grubszy będzie naleśnik.
Krok 5:
Piecz naleśniki na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Krok 6:
Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim i trzymaj je pod przykryciem, aby nie wyschły.
Krok 7:
Gotowe naleśniki można uzupełnić dżemem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!
skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g