naleśniki w butelce na mleku

pospiesz się, łatwo, prosto, bez brudzenia naczyń! Naleśniki w butelce na mleku mogą wydawać się niezwykłe. Ale mają swoje zalety: nie musisz zmywać naczyń po ugotowaniu, a ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Potrząsnęliśmy butelką i upiekliśmy świeży naleśnik!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 6 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 63 % 25 g
204 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki na mleku z butelki? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Dzięki temu ciasto i gotowe produkty z niego będą najbardziej przewiewne. Mleko można stosować o dowolnej zawartości tłuszczu. A jaja mam kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto naleśnikowe, weź plastikową butelkę o większej objętości niż określona liczba składników. Jest to konieczne, aby wygodnie było je interweniować. Wlej mleko i olej roślinny do butelki. Dodaj jajka. Dodaj cukier i szczyptę soli. Zamknij butelkę pokrywką i dobrze ją wstrząśnij.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz wlej mąkę do butelki. Ponownie zamknij pokrywkę i potrząśnij dokładniej, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą przemieszczały i nie pozostały grudki mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię do naleśników, aż będzie gorąca i lekko posmaruj olejem roślinnym przed pierwszym naleśnikiem. Z butelki wlej trochę ciasta na patelnię i obracając ją, rozłóż ciasto na całej powierzchni. Podczas pieczenia pierwszego naleśnika Oceń potrzebną konsystencję ciasta. Możesz dodać trochę mleka lub mąki. Im grubsze ciasto,tym grubszy będzie naleśnik.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piecz naleśniki na małym ogniu z obu stron na złoty kolor.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż gotowe naleśniki jeden na drugim i trzymaj je pod przykryciem, aby nie wyschły.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotowe naleśniki można uzupełnić dżemem, skondensowanym mlekiem lub kwaśną śmietaną. Smacznego!

skąd wiesz, czy jajko jest świeże? Rozbij go do osobnego pojemnika. Przede wszystkim nie powinno być nieprzyjemnego zapachu. Białko świeżych jaj będzie czyste i czyste. Żółtko nie powinno się rozprzestrzeniać i będzie błyszczące, wypukłe, jednolite.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!  

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy