skrzydełka w sosie sojowym na patelni

chrupiące skrzydełka z kurczaka w sosie sojowym na patelni! Pikantne ostre chrupiące skrzydełka smażone na patelni. Danie jest szybkie i proste, nadaje się na przystawkę, na samodzielne danie na lunch lub kolację lub po prostu na chrupiącą przekąskę. Bardzo smaczne i pachnące!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 12 g
tłuszcze 65 % 37 g
węglowodany 14 % 8 g
374 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Oczywiście weź schłodzone skrzydełka - mrożony kurczak traci większość składników odżywczych. Możesz wziąć całe skrzydło, tak jak ja. albo tylko największą falangę skrzydła, albo odciąć najcieńszą - to w przypadku, gdy lubisz więcej mięsa. Ale jeśli lubisz bardziej gryźć kości, najbardziej mięsistą część można odciąć i wykorzystać w innych potrawach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj skrzydła i osusz papierowymi serwetkami. Smażymy skrzydła w oleju, więc nawet kropla wilgoci spowoduje dużo rozprysków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelni rozgrzej oleje roślinne. Olej może być dowolny: od słonecznika po oliwę, ale upewnij się, że podczas smażenia używasz tylko rafinowanych rodzajów oleju - takie oleje nie palą się podczas obróbki cieplnej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przykryj i mocno dociśnij, tak jak podczas gotowania kurczaka tytoniowego na patelni. Smażyć na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Skrzydełka powinny być dobrze usmażone i zrumienione.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie odwróć skrzydła i smaż z drugiej strony przez około 10 minut. Nie możesz przykryć skrzydeł pokrywką. Smażyć do pożądanego stopnia rumienia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sos sojowy. Zwróć szczególną uwagę na wybór tego produktu. Teraz w sklepach jest ogromna liczba tanich opcji tego sosu - ale nie spiesz się i nie goń za niską ceną. Wybierz sos sojowy naturalnej fermentacji-to klucz do jego jakości! Dusić skrzydełka przez około 5 minut-sos sojowy zgęstnieje.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W razie potrzeby posolić skrzydła. Sos sojowy jest bardzo słony, więc sól może wcale nie być potrzebna. Ale według własnego gustu możesz dodać pieprz, czosnek i inne przyprawy lub zioła. Może być tymianek lub zioła prowansalskie!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe skrzydełka posyp sezamem i natychmiast podawaj. Bardzo podobny do dania kuchni chińskiej. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g

Podobne przepisy