skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Oczywiście weź schłodzone skrzydełka - mrożony kurczak traci większość składników odżywczych. Możesz wziąć całe skrzydło, tak jak ja. albo tylko największą falangę skrzydła, albo odciąć najcieńszą - to w przypadku, gdy lubisz więcej mięsa. Ale jeśli lubisz bardziej gryźć kości, najbardziej mięsistą część można odciąć i wykorzystać w innych potrawach.
Krok 2:
Dobrze umyj skrzydła i osusz papierowymi serwetkami. Smażymy skrzydła w oleju, więc nawet kropla wilgoci spowoduje dużo rozprysków.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej oleje roślinne. Olej może być dowolny: od słonecznika po oliwę, ale upewnij się, że podczas smażenia używasz tylko rafinowanych rodzajów oleju - takie oleje nie palą się podczas obróbki cieplnej.
Krok 4:
Przykryj i mocno dociśnij, tak jak podczas gotowania kurczaka tytoniowego na patelni. Smażyć na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Skrzydełka powinny być dobrze usmażone i zrumienione.
Krok 5:
Ostrożnie odwróć skrzydła i smaż z drugiej strony przez około 10 minut. Nie możesz przykryć skrzydeł pokrywką. Smażyć do pożądanego stopnia rumienia.
Krok 6:
Wlej sos sojowy. Zwróć szczególną uwagę na wybór tego produktu. Teraz w sklepach jest ogromna liczba tanich opcji tego sosu - ale nie spiesz się i nie goń za niską ceną. Wybierz sos sojowy naturalnej fermentacji-to klucz do jego jakości! Dusić skrzydełka przez około 5 minut-sos sojowy zgęstnieje.
Krok 7:
W razie potrzeby posolić skrzydła. Sos sojowy jest bardzo słony, więc sól może wcale nie być potrzebna. Ale według własnego gustu możesz dodać pieprz, czosnek i inne przyprawy lub zioła. Może być tymianek lub zioła prowansalskie!
Krok 8:
Gotowe skrzydełka posyp sezamem i natychmiast podawaj. Bardzo podobny do dania kuchni chińskiej. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g