skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i sól.
Krok 2:
Umyj jajka i wbij do miski. Wlej mleko i dokładnie ubij miksturę mikserem. Możesz użyć zanurzeniowej dyszy blendera. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze lepiej wzbogacone tlenem. A naleśniki później będą bardziej ażurowe.
Krok 3:
Dodaj olej słonecznikowy do ciasta i ponownie wymieszaj mikserem. Jest to konieczne, aby naleśniki nie przypalały się i łatwiej były usuwane z patelni.
Krok 4:
Specjalna patelnia do naleśników (z niskimi bokami) jest dobrze rozgrzana na wysokim ogniu, a następnie posmarowana kroplą oleju słonecznikowego. Nie możesz w ogóle smarować,jeśli jesteś w stu procentach pewien nieprzywierających właściwości naleśnika.
Krok 5:
Zmniejsz ogień do średniego. Wlej małą chochlę ciasta na patelnię. Używam chochli z powolnej kuchenki. I okrężnym ruchem wyrównaj warstwę ciasta, tworząc równy naleśnik. Smaż przez około minutę.
Krok 6:
Odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż przez kolejne pół minuty, aż się zrumieni. Zdejmij naleśnik i przenieś na talerz. Zrób to samo z całym testem.
Krok 7:
Po tym, jak naleśniki trochę ostygną, możesz zacząć dekorować nadzienie. Aby to zrobić, umieść kawior w ilości do smaku na środku każdego naleśnika. Wkładam czubatą łyżeczkę.
Krok 8:
Zawiń naleśnik na pół.
Krok 9:
A potem jeszcze raz na pół. Otrzymasz apetyczny Trójkąt. Naleśniki na półmisku do podania udekoruj czerwonym kawiorem.
jeśli patelnia do smażenia jest wysokiej jakości, musisz ją nasmarować tylko raz - pierwszy. Następnie naleśniki będą dobrze usuwane bez oleju. Ale nie ma nic kryminalnego w smarowaniu patelni co trzy lub cztery naleśniki.
pamiętaj, że naleśniki z tego przepisu okazały się lekko słodkie. Ale najmniejszy. Po prostu uważam, że kontrast smaków (słodko-słony) jest zawsze dobry. Słodki naleśnik jest zabarwiony słonym kawiorem-po prostu objadanie się.
podałam takie naleśniki jako zimną przekąskę. Ze względu na kształt nadzienie nie wypadło, a jaja w środku pozostały nienaruszone. W razie potrzeby goście mogli dodać więcej kawioru do swojego naleśnika.
ogólnie wszyscy byli zadowoleni i chwalili ten przysmak.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g