naleśniki z czerwonym kawiorem

rodzime rosyjskie jedzenie jest obecnie przysmakiem. W Rosji naleśniki z kawiorem wypiekano wielkości spodka. Tradycyjnie używano mąki gryczanej, a sam kawior nie był czerwony, ale czarny, Beluga. Ale później to naleśniki pszenne z czerwonym kawiorem zdobyły prawo stać się symbolem kuchni rosyjskiej.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 2-8 grudnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 50 % 15 g
160 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jajka i wbij do miski. Wlej mleko i dokładnie ubij miksturę mikserem. Możesz użyć zanurzeniowej dyszy blendera. Dzięki temu ciasto będzie jeszcze lepiej wzbogacone tlenem. A naleśniki później będą bardziej ażurowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj olej słonecznikowy do ciasta i ponownie wymieszaj mikserem. Jest to konieczne, aby naleśniki nie przypalały się i łatwiej były usuwane z patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Specjalna patelnia do naleśników (z niskimi bokami) jest dobrze rozgrzana na wysokim ogniu, a następnie posmarowana kroplą oleju słonecznikowego. Nie możesz w ogóle smarować,jeśli jesteś w stu procentach pewien nieprzywierających właściwości naleśnika.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zmniejsz ogień do średniego. Wlej małą chochlę ciasta na patelnię. Używam chochli z powolnej kuchenki. I okrężnym ruchem wyrównaj warstwę ciasta, tworząc równy naleśnik. Smaż przez około minutę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć naleśnik na drugą stronę i smaż przez kolejne pół minuty, aż się zrumieni. Zdejmij naleśnik i przenieś na talerz. Zrób to samo z całym testem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po tym, jak naleśniki trochę ostygną, możesz zacząć dekorować nadzienie. Aby to zrobić, umieść kawior w ilości do smaku na środku każdego naleśnika. Wkładam czubatą łyżeczkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń naleśnik na pół.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A potem jeszcze raz na pół. Otrzymasz apetyczny Trójkąt. Naleśniki na półmisku do podania udekoruj czerwonym kawiorem.

jeśli patelnia do smażenia jest wysokiej jakości, musisz ją nasmarować tylko raz - pierwszy. Następnie naleśniki będą dobrze usuwane bez oleju. Ale nie ma nic kryminalnego w smarowaniu patelni co trzy lub cztery naleśniki.
pamiętaj, że naleśniki z tego przepisu okazały się lekko słodkie. Ale najmniejszy. Po prostu uważam, że kontrast smaków (słodko-słony) jest zawsze dobry. Słodki naleśnik jest zabarwiony słonym kawiorem-po prostu objadanie się.
podałam takie naleśniki jako zimną przekąskę. Ze względu na kształt nadzienie nie wypadło, a jaja w środku pozostały nienaruszone. W razie potrzeby goście mogli dodać więcej kawioru do swojego naleśnika.
ogólnie wszyscy byli zadowoleni i chwalili ten przysmak.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy