gruziński sos orzechowy

uniwersalny sos do wszystkich potraw kaukaskich! Gruziński sos orzechowy to bardzo popularny dressing w Gruzji, który pasuje do prawie wszystkich potraw narodowych. Jego delikatna aksamitna konsystencja i pikantno-pikantny smak natychmiast zakochują się w każdym, kto kiedykolwiek go spróbował.
miLiSaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 72 % 23 g
węglowodany 13 % 4 g
237 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 25 min

1. Oczyść orzechy włoskie. Następnie włóż je do miski blendera i zmiel na drobne okruchy.

2. Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.Opłucz kolendrę pod bieżącą wodą i osusz, a następnie drobno posiekaj. Następnie wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i usmaż na niej cebulę, aż będzie złota. Dodaj kolendrę, gotuj wszystko razem przez około minutę i zdejmij patelnię z ognia.

3. Obierz czosnek, podziel na ząbki i posiekaj, przepuszczając go przez prasę do czosnku lub zetrzyj na drobnej tarce.

4. W moździerzu wymieszaj posiekane orzechy włoskie i czosnek. Dodaj sól do smaku i zmiażdż całą zawartość moździerza drewnianym tłuczkiem, aż orzechy wypuszczą sok.

5. Gdy tylko masa w moździerzu stanie się mokra, Dodaj do niej wszystkie niezbędne przyprawy - utskho-suneli, mieloną kolendrę, szafran i czerwoną ostrą mieloną paprykę. Ponownie zmiel całą masę tłuczkiem.

6. Wlej trochę białego octu winnego do moździerza i dobrze wymieszaj z resztą składników.

7. Przenieś smażoną cebulę i kolendrę do moździerza do reszty masy i ponownie zmiel wszystko tłuczkiem.

8. Przenieś powstałą masę z powrotem do miski blendera i ubij. W małych porcjach wlej ciepłą wodę pitną i kontynuuj ciągłe ubijanie sosu, aż uzyskasz sos o białym kolorze i jednolitej konsystencji.

oczywiście możesz ubić ten sos ręczną trzepaczką, ale w tym przypadku zajmie to znacznie więcej czasu i wysiłku. Ponadto dzięki ubijaniu blenderem uzyskuje się gęstą i delikatną masę, taką jak mus, oraz jednorodną konsystencję.

po zakończeniu sosu należy go schłodzić. Aby to zrobić, przenieś go do wygodnego, szczelnego naczynia i wstaw do lodówki na około godzinę lub dłużej.

ten gruziński sos doskonale nadaje się do prawie każdego rodzaju mięsa, kurczaka lub ryby.

smacznego i dobrego nastroju!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal / 100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Utskho-suneli - 12   kcal/100g

Podobne przepisy