skład / składniki
metoda gotowania
1. Oczyść orzechy włoskie. Następnie włóż je do miski blendera i zmiel na drobne okruchy.
2. Obierz cebulę, opłucz i drobno posiekaj.Opłucz kolendrę pod bieżącą wodą i osusz, a następnie drobno posiekaj. Następnie wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i usmaż na niej cebulę, aż będzie złota. Dodaj kolendrę, gotuj wszystko razem przez około minutę i zdejmij patelnię z ognia.
3. Obierz czosnek, podziel na ząbki i posiekaj, przepuszczając go przez prasę do czosnku lub zetrzyj na drobnej tarce.
4. W moździerzu wymieszaj posiekane orzechy włoskie i czosnek. Dodaj sól do smaku i zmiażdż całą zawartość moździerza drewnianym tłuczkiem, aż orzechy wypuszczą sok.
5. Gdy tylko masa w moździerzu stanie się mokra, Dodaj do niej wszystkie niezbędne przyprawy - utskho-suneli, mieloną kolendrę, szafran i czerwoną ostrą mieloną paprykę. Ponownie zmiel całą masę tłuczkiem.
6. Wlej trochę białego octu winnego do moździerza i dobrze wymieszaj z resztą składników.
7. Przenieś smażoną cebulę i kolendrę do moździerza do reszty masy i ponownie zmiel wszystko tłuczkiem.
8. Przenieś powstałą masę z powrotem do miski blendera i ubij. W małych porcjach wlej ciepłą wodę pitną i kontynuuj ciągłe ubijanie sosu, aż uzyskasz sos o białym kolorze i jednolitej konsystencji.
oczywiście możesz ubić ten sos ręczną trzepaczką, ale w tym przypadku zajmie to znacznie więcej czasu i wysiłku. Ponadto dzięki ubijaniu blenderem uzyskuje się gęstą i delikatną masę, taką jak mus, oraz jednorodną konsystencję.
po zakończeniu sosu należy go schłodzić. Aby to zrobić, przenieś go do wygodnego, szczelnego naczynia i wstaw do lodówki na około godzinę lub dłużej.
ten gruziński sos doskonale nadaje się do prawie każdego rodzaju mięsa, kurczaka lub ryby.
smacznego i dobrego nastroju!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szafran - 310 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Utskho-suneli - 12 kcal/100g