papryka na grillu

Super danie piknikowe! Gotuj i rozpieszczaj swoich krewnych! Papryka na grillu to świetna alternatywa dla kebaba mięsnego. Jakie są zalety? Oczywiście papryka jest bardziej dietetyczna niż wieprzowina i naturalnie bogata w witaminy. Takie danie warzywne nie zaszkodzi figurze i na pewno spodoba się pięknej połowie ludzkości. Ponadto każdy, kto jest na diecie, doceni pieprz na grillu. W końcu nadal chcę iść do natury, ale nie chcę połykać śliny, gdy wszyscy jedzą smażone mięso. Jest wyjście! Możesz zabrać ze sobą pieprz!
lika7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 31 % 4 g
węglowodany 62 % 8 g
60 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

1. Aby papryka na ogniu okazała się szczególnie smaczna, musisz wybrać wysokiej jakości owoce. Paprykę można wziąć wielokolorową - dzięki temu danie będzie zabawniejsze i jaśniejsze. Oczywiście preferowane powinny być mięsiste owoce.

2. Wybraną paprykę myjemy pod bieżącą wodą. Jeśli owoce są duże, przecinamy je na pół, usuwamy rdzeń z nasionami. Średnie owoce i te mniejsze można pozostawić w całości.

3. Umieść warzywa na ruszcie grilla. Zainstaluj ruszt na grillu. Ważne jest, aby rozgrzane węgle były już przygotowane w grillu, ale w żadnym wypadku nie płomień ognia!

4. Smażyć paprykę przez około 3-5 minut z każdej strony, aż będzie gotowa. Jeśli dostępne są różne odmiany, mogą być przygotowywane na różne sposoby: niektóre szybciej, inne dłużej. Tutaj musisz uważnie monitorować proces i usuwać bardziej miękkie i delikatne owoce na czas.

5. Przygotuj sos pieprzowy. Wlej sok z cytryny i sos sojowy do małej miski. Tutaj dodajemy oliwę z oliwek. Mieszać. W razie potrzeby do sosu można dodać posiekany czosnek.

6. Jeszcze ciepłe warzywa podlewamy dressingiem, odstawiamy na kilka minut do namoczenia w sosie.

oliwa z oliwek nie powinna być zastępowana żadnymi innymi roślinami, ponieważ to oliwa z oliwek jest najbardziej odpowiednia. Szczególnie wegetarianie ucieszą się z tego dania,ale przekonani mięsożercy również nie odmówią porcji parującej aromatycznej papryki!

smacznego! Jedz dla zdrowia i przyjemności! Miłego i produktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy