placki z mąki żytniej

korzyść powinna, a co najważniejsze: może być pyszna! Mąka żytnia to magazyn mikro - i makroelementów. Jest dobry dla serca, przewodu pokarmowego i metabolizmu. Oferuję prosty przepis na niezwykłe naleśniki na śniadanie.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 37 % 18 g
węglowodany 53 % 26 g
286 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wsyp mąkę żytnią i cukier do miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj kwas cytrynowy, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej całe mleko i dokładnie wymieszaj miksturę trzepaczką, aby nie pozostały żadne grudki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj jajko kurze i wbij w ciasto. Dodaj dwie łyżki oleju słonecznikowego. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Konsystencja ciasta na naleśniki powinna być nieco cieńsza niż niskotłuszczowa śmietana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozgrzej patelnię z niskimi bokami na wysokim ogniu. Możesz użyć patelni naleśnikowej. Wlej olej słonecznikowy i dobrze go podgrzej. Ciasto wygodnie wlewa się na patelnię małą chochlą. Smaż placki na średnim ogniu, zanim zaczną tworzyć się bąbelki. Zajęło mi to około półtorej minuty. Następnie odwróć na drugą stronę i smaż przez kolejne pół minuty. Podawaj na gorąco.

mąka żytnia jest niezwykle korzystna dla organizmu. Spożywanie go pomaga poprawić trawienie i pracę mięśnia sercowego. A pod względem zawartości witamin i pierwiastków śladowych trzykrotnie przewyższa mąkę pszenną!
jeśli używasz grubo mielonej mąki żytniej, to jako bonus zawiera maksymalną ilość zdrowych otrębów i białka.
piękne jest to, że taką korzyść z mąki żytniej można z powodzeniem pokonać w cudownym smaku naleśników. W końcu nabierają subtelnych nut atrakcyjnego żytniego posmaku i to jest klucz do ich sukcesu.
mąki według tego przepisu dodatkowo nie przesiałam. Ponieważ dla lekkości naleśników dodaje się tu po prostu sodę oczyszczoną i kwas cytrynowy.
z podanej liczby składników zrobiłem szesnaście schludnych naleśników. Ale ich ostateczna liczba będzie zależeć od objętości chochli lub łyżki, za pomocą której ciasto wylewa się na patelnię.
przechowywanie takich naleśników może nie mieć sensu. Są dobre z upałem z upałem z miodem lub ze śmietaną.
zaproponowałem je ze skondensowanym mlekiem do herbaty. Moje domowe te niezwykłe brązowe naleśniki bardzo mi się podobały. I nikt nie mógł odgadnąć, jaki zwykły składnik w nich został przeze mnie zmieniony.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g

Podobne przepisy