filet z kurczaka w mące na patelni

pyszny obiad z soczystym kurczakiem z jasnymi warzywami i oliwkami. Zgodnie z tym przepisem filet z kurczaka jest delikatny i soczysty. Możesz więc ugotować dowolną część ptaka. Najlepiej zrobić to danie jesienią, kiedy warzywa mają bogaty smak i kolor.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 73 % 16 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 18 % 4 g
102 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić filet z kurczaka w mące na patelni? Przygotuj wszystkie składniki. Wziąłem udka z kurczaka, zdjąłem skórę i usunąłem kości. Papryka i pomidor są średniej wielkości, cebula jest duża. Pomidora można zastąpić keczupem, pomidorami we własnym soku lub koncentratem pomidorowym. Wybierz proporcje do smaku. Jeśli użyjesz warzyw w różnych kolorach, takich jak moje, otrzymasz jaśniejsze danie. Każda zieleń wystarczy. Wziąłem kolendrę i tymianek.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz kurczaka pod bieżącą wodą. Pozostałe kości i skórę z ud można zastosować w innym naczyniu, takim jak zrobienie bulionu. Wytrzyj powstałe kawałki ręcznikiem papierowym, aby nie było wilgoci, a podczas smażenia było mniej rozprysków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetrzyj filety solą i przyprawami. Jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia. Pozostaw do marynowania w temperaturze pokojowej na 15-30 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w cienkie półpierścienie. Aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę, usuń łodygę, pokrój, obierz nasiona i pokrój na duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidora, usuń łodygę i pokrój na małe, dowolne kawałki. Moje pomidory są małe, więc wziąłem 2 sztuki. Obierz i posiekaj czosnek, przepuszczając go przez prasę czosnkową lub zetrzyj na drobnej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Filet z kurczaka zwiń trochę w bułkę, zanurz ze wszystkich stron w mące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozgrzej patelnię z olejem na średnim ogniu i ułóż wszystkie kawałki kurczaka. Zwiększ ogień i smaż na złoty kolor z jednej strony.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie odwróć filety, podgrzej ogień i smaż po drugiej stronie przez 10-15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ta metoda pieczenia sprawi, że filet z kurczaka będzie soczysty. Gdy kurczak zrumieni się po drugiej stronie, wyjmij go z patelni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na tym samym oleju podsmaż cebulę na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając. Nie trzeba doprowadzać do złotego koloru, powinien stać się miękki i szklany. Trochę soli.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj paprykę i kurczaka do cebuli, wymieszaj. Dusić przez 5 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Umieść pomidora z czosnkiem na patelni. Wymieszaj i pozostaw na kolejne 3 minuty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na koniec dodaj oliwki, wymieszaj, przykryj i odstaw na 5 minut na małym ogniu. Oliwki można pokroić wzdłuż na pół lub w poprzek na pierścienie. Bardziej lubię dodawać je w całości, więc nie kroiłam.

podawaj filety z kurczaka na gorąco, udekorowane gałązkami zieleni. To danie doskonale komponuje się z gotowanymi ziemniakami, ryżem i makaronem.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g

Podobne przepisy