skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Twarożek dla serników bierzemy dowolną zawartość tłuszczu według własnego uznania i smaku, dla dzieci oczywiście używaj naturalnego produktu tłuszczowego. W każdym razie takie serniki nie okażą się dietetyczne ze względu na zawartość semoliny. Jeśli twaróg jest ziarnisty i suchy, przebij go blenderem lub przetrzyj przez sito.
Krok 2:
Włóż twaróg do głębokiej miski, wbij jaja kurze. Dodaj cukier, szczyptę soli i waniliny. Ilość cukru do smaku można zwiększyć lub zmniejszyć. Oprócz tych składników możesz dodać suszone owoce, owoce lub jagody do ciasta na serniki.
Krok 3:
Zmiel składniki blenderem lub mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję twarogu. Masa powinna być płynna. Jeśli ma dość gęstą konsystencję, należy dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać, aby semolina mogła dobrze puchnąć w tej mieszance, w przeciwnym razie serniki okażą się twarde i suche.
Krok 4:
Wlej semolinę do powstałej mieszanki, dobrze wymieszaj, aby nie pozostały suche zboża i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej, aby semolina pęczniała. Po określonym czasie ciasto powinno stać się gęste.
Krok 5:
Wlej semolinę na czystą powierzchnię roboczą lub talerz. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie formujemy serniki w postaci małych ciastek lub podkładek z twarogu z masy twarogowej, zwijamy je ze wszystkich stron w kaszy manny.
Krok 6:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż półfabrykaty serników na patelni. Smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż będą lekko rumiane. Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i smaż serniki przez 10 minut. Usuń serniki z patelni na ręczniku papierowym, aby szkło nadmiar oleju. Serniki podajemy do stołu z dżemem, dżemem, skondensowanym mlekiem lub śmietaną w razie potrzeby. Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g