serniki z kaszą manną bez mąki

pyszna, obfita i zdrowa uczta dla dorosłych i dzieci! Serniki to jedna z pysznych opcji śniadaniowych. Serniki są wykonane z twarogu z różnymi dodatkami: z kaszą manną, z mąką lub bez. Chcę zauważyć, że serniki z kaszą manną są gęstsze i bardziej suche niż serniki z mąką, ale bardziej satysfakcjonujące.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 12-18 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 13 g
tłuszcze 32 % 13 g
węglowodany 37 % 15 g
217 kcal
IG: 0 / 60 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Twarożek dla serników bierzemy dowolną zawartość tłuszczu według własnego uznania i smaku, dla dzieci oczywiście używaj naturalnego produktu tłuszczowego. W każdym razie takie serniki nie okażą się dietetyczne ze względu na zawartość semoliny. Jeśli twaróg jest ziarnisty i suchy, przebij go blenderem lub przetrzyj przez sito.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż twaróg do głębokiej miski, wbij jaja kurze. Dodaj cukier, szczyptę soli i waniliny. Ilość cukru do smaku można zwiększyć lub zmniejszyć. Oprócz tych składników możesz dodać suszone owoce, owoce lub jagody do ciasta na serniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel składniki blenderem lub mikserem, aż uzyskasz jednorodną konsystencję twarogu. Masa powinna być płynna. Jeśli ma dość gęstą konsystencję, należy dodać kilka łyżek śmietany i wymieszać, aby semolina mogła dobrze puchnąć w tej mieszance, w przeciwnym razie serniki okażą się twarde i suche.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej semolinę do powstałej mieszanki, dobrze wymieszaj, aby nie pozostały suche zboża i pozostaw na 20 minut w temperaturze pokojowej, aby semolina pęczniała. Po określonym czasie ciasto powinno stać się gęste.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej semolinę na czystą powierzchnię roboczą lub talerz. Rękami zanurzonymi w zimnej wodzie formujemy serniki w postaci małych ciastek lub podkładek z twarogu z masy twarogowej, zwijamy je ze wszystkich stron w kaszy manny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Rozłóż półfabrykaty serników na patelni. Smaż je na średnim ogniu z obu stron, aż będą lekko rumiane. Następnie zmniejsz ogień do minimum, przykryj patelnię pokrywką i smaż serniki przez 10 minut. Usuń serniki z patelni na ręczniku papierowym, aby szkło nadmiar oleju. Serniki podajemy do stołu z dżemem, dżemem, skondensowanym mlekiem lub śmietaną w razie potrzeby. Smacznego

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy