spaghetti z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym

pyszne, delikatne, aromatyczne i satysfakcjonujące danie! Spaghetti z kurczakiem i grzybami w kremowym sosie to świetna opcja na lunch lub kolację w codzienne dni lub na gorąco na świątecznym stole. Przygotowanie takiego dania jest dość proste, składniki są dostępne, proces gotowania jest szybki i prosty. Dlatego przepis jest bardzo popularny.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 10 g
tłuszcze 22 % 8 g
węglowodany 50 % 18 g
194 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Opcjonalnie zestaw produktów można zmienić. Na przykład użyj pieczarek lub grzybów leśnych jako grzybów, z tymi ostatnimi danie będzie oczywiście smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, ponownie umyć mięso i osuszyć ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj grzyby, jeśli są duże, pokrój czapki grzybów na kilka kawałków lub pokrój je w kostkę. Jeśli grzyby leśne są świeże, należy je wstępnie gotować w osolonej wodzie przez około 30 minut. Miałem mrożone i wstępnie ugotowane grzyby leśne. Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub połówki pierścieni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej olej. Na patelnię wkładamy ugotowaną cebulę i grzyby. Smaż je na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką, aby cebula stała się przezroczysta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyślij mięso z kurczaka na patelnię z grzybami i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. Wymieszaj i smaż je razem przez kolejne 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Równolegle wlej czystą wodę do rondla, zagotuj, dodaj szczyptę soli. Kładziemy makaron-spaghetti. Gotuj je do stanu al dente, zwykle około 8 minut od momentu zagotowania wody. Wrzuć spaghetti do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę na patelnię (w razie potrzeby można ją zastąpić kwaśną śmietaną rozcieńczoną w wodzie), wymieszaj składniki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie dodaj spaghetti. Wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne pięć minut. Sos powinien lekko zgęstnieć. Twardy ser zetrzeć na tarce. Połowę startego sera wysyłamy na patelnię ze spaghetti, kurczakiem i grzybami. Szybko wymieszaj i wyłącz ogień. Ser powinien się stopić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Układamy danie na talerzach. Posyp resztkami startego sera na wierzchu, udekoruj liśćmi bazylii. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Spaghetti - 338   kcal/100g

Podobne przepisy