skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Opcjonalnie zestaw produktów można zmienić. Na przykład użyj pieczarek lub grzybów leśnych jako grzybów, z tymi ostatnimi danie będzie oczywiście smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Filet z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, ponownie umyć mięso i osuszyć ręcznikami papierowymi.
Krok 2:
Umyj grzyby, jeśli są duże, pokrój czapki grzybów na kilka kawałków lub pokrój je w kostkę. Jeśli grzyby leśne są świeże, należy je wstępnie gotować w osolonej wodzie przez około 30 minut. Miałem mrożone i wstępnie ugotowane grzyby leśne. Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub połówki pierścieni.
Krok 3:
Wlej olej roślinny na patelnię. Włącz ogień, rozgrzej olej. Na patelnię wkładamy ugotowaną cebulę i grzyby. Smaż je na średnim ogniu przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając szpatułką, aby cebula stała się przezroczysta.
Krok 4:
Wyślij mięso z kurczaka na patelnię z grzybami i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku: sól i czarny pieprz. Wymieszaj i smaż je razem przez kolejne 10 minut.
Krok 5:
Równolegle wlej czystą wodę do rondla, zagotuj, dodaj szczyptę soli. Kładziemy makaron-spaghetti. Gotuj je do stanu al dente, zwykle około 8 minut od momentu zagotowania wody. Wrzuć spaghetti do durszlaka, pozwól wodzie spłynąć.
Krok 6:
Wlej śmietanę na patelnię (w razie potrzeby można ją zastąpić kwaśną śmietaną rozcieńczoną w wodzie), wymieszaj składniki i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne kilka minut.
Krok 7:
Następnie dodaj spaghetti. Wymieszaj i trzymaj w ogniu przez kolejne pięć minut. Sos powinien lekko zgęstnieć. Twardy ser zetrzeć na tarce. Połowę startego sera wysyłamy na patelnię ze spaghetti, kurczakiem i grzybami. Szybko wymieszaj i wyłącz ogień. Ser powinien się stopić.
Krok 8:
Układamy danie na talerzach. Posyp resztkami startego sera na wierzchu, udekoruj liśćmi bazylii. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Spaghetti - 338 kcal/100g