kurczak jak w KFC

danie ze słynnej sieci restauracji w Twojej kuchni! Kurczak z KFC jest uwielbiany przez wielu, a przepis na jego przygotowanie próbuje powtórzyć wszystko. Ale niewielu udaje się uczynić go tak podobnym, jak to tylko możliwe. Dzięki tej metodzie okazuje się najbliżej oryginału: panierka jest chrupiąca, a nadzienie soczyste!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 15 g
tłuszcze 49 % 27 g
węglowodany 24 % 13 g
353 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kurczaka jak w kfc? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Do chrupiącej panierki potrzebujemy płatków kukurydzianych i nie muszą być słodkie-takie są sprzedawane w działach zdrowej żywności. Części kurczaka mogą być dowolne: filet z piersi, podudzie, większość skrzydła i tylko małe kawałki kurczaka - wszystko jest odpowiednie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz kawałki kurczaka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W osobnej misce marynuj kurczaka. Dodaj do niego swoje ulubione przyprawy i przyprawy i pozostaw na 30 minut. Marynowałem z papryką, czosnkiem w proszku i solą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zmiel płatki kukurydziane, ale nie na mąkę, ale pozostawiając większe kawałki. Najlepiej użyć popychacza lub wałka do ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mieszankę panierki do płatków.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej misce ubij jajko widelcem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Najpierw panieruj każdy kawałek kricy w mące.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dobrze zanurz w jajku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I panieruj w panierce z płatkami zbożowymi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na patelni dobrze rozgrzej olej, ułóż panierowane kawałki kurczaka i smaż na małym ogniu przez 10 minut z każdej strony. Kurczak musi być usmażony w środku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż gotowe kawałki kurczaka na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar oleju.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nasz chrupiący kurczak jest gotowy. Smacznego!

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Skrzydełka z kurczaka - 186   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane (cornflex) - 388   kcal/100g
  • Płatki kukurydziane - 388   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy