skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos grzybowy ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne grzyby, nie tylko grzyby. Posortuj je wcześniej, umyj i osusz. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Dodaj masło na patelnię i rozpuść.
Krok 2:
Podsmaż posiekaną cebulę na maśle na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta. Mieszaj szpatułką podczas smażenia, aby nic się nie przypaliło. Możesz dostosować ogień do swojego pieca.
Krok 3:
W pieczarkach odetnij wysuszoną końcówkę nogi. Pokrój grzyby w cienkie plasterki. Ale ponieważ nadal gotujemy sos, możesz posiekać je drobniej lub nawet posiekać w blenderze-do wyboru. Ale radzę to zrobić po smażeniu.
Krok 4:
Umieść pieczarki na patelni i smaż je przez około 5-7 minut. Nadmiar płynu powinien całkowicie odparować, jeśli w ogóle. Miałem bardzo mało płynu w grzybach. Mieszaj grzyby podczas smażenia, nie odchodząc od pieca.
Krok 5:
Gdy grzyby nabiorą, jak na swój gust, odpowiedniego stopnia rumienia, dodaj mąkę pszenną i szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej na patelnię, aby uzyskać smak. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj grzyby.
Krok 6:
Dodaj całą śmietanę i niewielką ilość wody do grzybów. Wymieszać. Doprowadź śmietanę do pierwszych oznak wrzenia (aż pojawią się pierwsze bąbelki) i natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Podawaj sos, doprawiając go świeżymi ziołami.
SOS okazuje się gęsty, z kwaśną śmietaną i lekką nutą gałki muszkatołowej (najważniejsze, aby nie przesadzić z nim) i bardzo nasycony smakiem pieczarek.
w razie potrzeby grzyby w gotowym sosie można zmielić za pomocą blendera zanurzeniowego. Ale bardziej podoba mi się, gdy grzyby są wyczuwalne w sosie.
zamiast mąki pszennej można użyć dowolnej mąki bezglutenowej: na przykład mąki ryżowej lub komosy ryżowej.
dobrą rzeczą jest również to, że stopień gęstości sosu można zmieniać w zależności od smaku, dodając lub odwrotnie, zmniejszając ilość wody.
weź pod uwagę, że lepiej nie przechowywać tego sosu (chociaż całkiem przyzwoicie wytrzyma Przechowywanie w lodówce przez jeden do dwóch dni).
po schłodzeniu na powierzchni sosu pojawia się dość nieapetyczny, gęsty film, który jednak znika po ponownym podgrzaniu.
więc sos najlepiej robić w małych partiach według liczby porcji.
życzę smacznego!
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g