sos grzybowy ze śmietaną z pieczarek

pyszne, delikatne, kremowe, ze zwykłych produktów! Sos grzybowy z kwaśną śmietaną robię z pieczarek, ale możesz wziąć inne grzyby. Można go podawać z makaronem, warzywami, zbożami, smażonym lub pieczonym mięsem, drobiem. Ten sos smakuje najlepiej na gorąco!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 46 % 6 g
węglowodany 31 % 4 g
83 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos grzybowy ze śmietaną? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć dowolne grzyby, nie tylko grzyby. Posortuj je wcześniej, umyj i osusz. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię na dużym ogniu. Dodaj masło na patelnię i rozpuść.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podsmaż posiekaną cebulę na maśle na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta. Mieszaj szpatułką podczas smażenia, aby nic się nie przypaliło. Możesz dostosować ogień do swojego pieca.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W pieczarkach odetnij wysuszoną końcówkę nogi. Pokrój grzyby w cienkie plasterki. Ale ponieważ nadal gotujemy sos, możesz posiekać je drobniej lub nawet posiekać w blenderze-do wyboru. Ale radzę to zrobić po smażeniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść pieczarki na patelni i smaż je przez około 5-7 minut. Nadmiar płynu powinien całkowicie odparować, jeśli w ogóle. Miałem bardzo mało płynu w grzybach. Mieszaj grzyby podczas smażenia, nie odchodząc od pieca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy grzyby nabiorą, jak na swój gust, odpowiedniego stopnia rumienia, dodaj mąkę pszenną i szczyptę zmielonej gałki muszkatołowej na patelnię, aby uzyskać smak. Sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj grzyby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj całą śmietanę i niewielką ilość wody do grzybów. Wymieszać. Doprowadź śmietanę do pierwszych oznak wrzenia (aż pojawią się pierwsze bąbelki) i natychmiast zdejmij patelnię z ognia. Podawaj sos, doprawiając go świeżymi ziołami.

SOS okazuje się gęsty, z kwaśną śmietaną i lekką nutą gałki muszkatołowej (najważniejsze, aby nie przesadzić z nim) i bardzo nasycony smakiem pieczarek.
w razie potrzeby grzyby w gotowym sosie można zmielić za pomocą blendera zanurzeniowego. Ale bardziej podoba mi się, gdy grzyby są wyczuwalne w sosie.
zamiast mąki pszennej można użyć dowolnej mąki bezglutenowej: na przykład mąki ryżowej lub komosy ryżowej.
dobrą rzeczą jest również to, że stopień gęstości sosu można zmieniać w zależności od smaku, dodając lub odwrotnie, zmniejszając ilość wody.
weź pod uwagę, że lepiej nie przechowywać tego sosu (chociaż całkiem przyzwoicie wytrzyma Przechowywanie w lodówce przez jeden do dwóch dni).
po schłodzeniu na powierzchni sosu pojawia się dość nieapetyczny, gęsty film, który jednak znika po ponownym podgrzaniu.
więc sos najlepiej robić w małych partiach według liczby porcji.
życzę smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy