skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić czeczeńskie ciasta z twarogiem, potrzebujesz prostego zestawu produktów. Do ciasta przygotuj mąkę, kefir, sól i sodę. Do nadzienia potrzebujesz twarogu, jajka, ziół, szczypty soli i pieprzu.
Krok 2:
Wlej kefir o temperaturze pokojowej do filiżanki lub innego naczynia, w którym wygodnie będzie zagnieść ciasto. Dodaj sól i sodę, wymieszaj i pozostaw na 2 minuty.
Krok 3:
W tym czasie nastąpi reakcja, a masa stanie się lekko przewiewna, pojawią się małe pęcherzyki.
Krok 4:
Następnie musisz stopniowo wprowadzać przesianą mąkę do masy kefirowej i stale mieszać łyżką, aby nie powstały dodatkowe grudki.
Krok 5:
Wylano trochę-wymieszano i tak dalej. Mąka może odejść trochę więcej lub wręcz przeciwnie, trochę mniej. Skoncentruj się na tym, że gotowe ciasto nie powinno być bardzo ciasne. Powinien być miękki i giętki.
Krok 6:
Gotowe ciasto położyć na stole lub na dużym płytkim talerzu posypanym mąką i lekko ugniatać.
Krok 7:
Przykryj ciasto folią spożywczą lub woreczkiem celofanowym, zostaw "odpocząć" i w tym czasie zrób nadzienie.
Krok 8:
Umyj warzywa i drobno posiekaj. Jeśli masz zieloną cebulę, pamiętaj, aby ją również dodać, będzie z nią znacznie smaczniejsza! W osobnym pojemniku wymieszaj twaróg, zioła, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Lepiej jest używać twarogu bardzo suchego (jeśli jest mokry, powinieneś pozbyć się nadmiaru płynu. Aby to zrobić, umieść twaróg w gazie i wyciśnij nadmiar wilgoci).
Krok 9:
Wypoczęte ciasto podzielić na mniej więcej te same części. Z podanej liczby produktów uzyskuje się 6 & quot; kolobochki & quot;.
Krok 10:
Rozwałkuj każdą kulkę ciasta cienko, dodając w razie potrzeby mąkę.
Krok 11:
Połóż cienką warstwę nadzienia na połowie, równomiernie rozprowadź, jak na zdjęciu.
Krok 12:
Przykryj drugą stroną i mocno przyklej krawędzie.
Krok 13:
Zrób to samo z resztą ciasta i nadzieniem.
Krok 14:
Na kuchence podgrzej suchą patelnię. Smaż tortille z obu stron, aż pojawią się złote boki.
Krok 15:
Ułóż gotowe tortille jeden na drugim, przykryj czystym ręcznikiem, aby nie ostygły, dopóki wszystkie 6 sztuk nie będzie gotowe.
Krok 16:
Na osobnej patelni rozpuść masło.
Krok 17:
Patelnię, na której smażono ciasta, delikatnie wytrzyj papierowymi suchymi serwetkami, wlej do niej gorącą wodę. Zanurz tortille pojedynczo w wodzie, aby zmyć mąkę.
Krok 18:
Natychmiast połóż gotowy Chepalgash na talerzu i obficie posmaruj masłem za pomocą silikonowej szczotki.
Krok 19:
Ułóż tortille jedna na drugiej.
Krok 20:
Pokrój je na kawałki i podawaj z gorącą herbatą do stołu.
okazuje się, że tortille są bardzo delikatne i niesamowicie smaczne!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g