Chepalgash z twarogiem i ziołami

kolejna urocza opcja nadziewanych tortilli! Chepalgash to tradycyjne czeczeńskie danie narodowe, pyszne ciasta z twarogiem i ziołami! W kuchni czeczeńskiej gotowe ciasta płucze się w gorącej wodzie, zmywając nadmiar mąki, dzięki czemu są bardzo miękkie i delikatne! Próbujemy!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 16 % 7 g
węglowodany 60 % 26 g
207 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić czeczeńskie ciasta z twarogiem, potrzebujesz prostego zestawu produktów. Do ciasta przygotuj mąkę, kefir, sól i sodę. Do nadzienia potrzebujesz twarogu, jajka, ziół, szczypty soli i pieprzu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej do filiżanki lub innego naczynia, w którym wygodnie będzie zagnieść ciasto. Dodaj sól i sodę, wymieszaj i pozostaw na 2 minuty.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie nastąpi reakcja, a masa stanie się lekko przewiewna, pojawią się małe pęcherzyki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie musisz stopniowo wprowadzać przesianą mąkę do masy kefirowej i stale mieszać łyżką, aby nie powstały dodatkowe grudki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wylano trochę-wymieszano i tak dalej. Mąka może odejść trochę więcej lub wręcz przeciwnie, trochę mniej. Skoncentruj się na tym, że gotowe ciasto nie powinno być bardzo ciasne. Powinien być miękki i giętki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotowe ciasto położyć na stole lub na dużym płytkim talerzu posypanym mąką i lekko ugniatać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj ciasto folią spożywczą lub woreczkiem celofanowym, zostaw "odpocząć" i w tym czasie zrób nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj warzywa i drobno posiekaj. Jeśli masz zieloną cebulę, pamiętaj, aby ją również dodać, będzie z nią znacznie smaczniejsza! W osobnym pojemniku wymieszaj twaróg, zioła, jajko, szczyptę soli i pieprzu. Lepiej jest używać twarogu bardzo suchego (jeśli jest mokry, powinieneś pozbyć się nadmiaru płynu. Aby to zrobić, umieść twaróg w gazie i wyciśnij nadmiar wilgoci).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wypoczęte ciasto podzielić na mniej więcej te same części. Z podanej liczby produktów uzyskuje się 6 & quot; kolobochki & quot;.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj każdą kulkę ciasta cienko, dodając w razie potrzeby mąkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż cienką warstwę nadzienia na połowie, równomiernie rozprowadź, jak na zdjęciu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przykryj drugą stroną i mocno przyklej krawędzie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zrób to samo z resztą ciasta i nadzieniem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na kuchence podgrzej suchą patelnię. Smaż tortille z obu stron, aż pojawią się złote boki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż gotowe tortille jeden na drugim, przykryj czystym ręcznikiem, aby nie ostygły, dopóki wszystkie 6 sztuk nie będzie gotowe.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na osobnej patelni rozpuść masło.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Patelnię, na której smażono ciasta, delikatnie wytrzyj papierowymi suchymi serwetkami, wlej do niej gorącą wodę. Zanurz tortille pojedynczo w wodzie, aby zmyć mąkę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Natychmiast połóż gotowy Chepalgash na talerzu i obficie posmaruj masłem za pomocą silikonowej szczotki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Ułóż tortille jedna na drugiej.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój je na kawałki i podawaj z gorącą herbatą do stołu.

okazuje się, że tortille są bardzo delikatne i niesamowicie smaczne!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy