skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chaczapuri bez drożdży z serem na patelni? Bierzemy niezbędne składniki.
Krok 2:
Na początek przygotuj ciasto na chaczapuri, jest to bardzo proste - rozbij 1 jajko
Krok 3:
Dodaj cukier
Krok 4:
Teraz sól
Krok 5:
Jajko z solą i cukrem lekko ubij, wlej kefir
Krok 6:
Mieszamy
Krok 7:
Dodaj olej roślinny, wymieszaj
Krok 8:
Bierzemy około 2,5 szklanki mąki, dodajemy do niej sodę, resztę mąki zostawiamy do posypania stołu
Krok 9:
W osobnym naczyniu przesiej mąkę z sodą
Krok 10:
Do płynnej mieszanki dodajemy porcjami przesianą mąkę, mieszamy
Krok 11:
Otrzymujemy lepkie miękkie ciasto, które zachowuje swój kształt i nie rozmazuje się, ważne jest, aby nie przesadzać z mąką, w przeciwnym razie gotowe chaczapuri będą twarde
Krok 12:
Do nadziewania trzech serów
Krok 13:
Wbij drugie jajko do sera
Krok 14:
Wymieszaj-i nadzienie jest gotowe! Przygotowanie ciasta i nadzienia zajęło nam około 5 minut, pozostaje tylko trochę-uformować chaczapuri i upiec
Krok 15:
Stół dobrze posyp mąką i rozłóż ciasto, uformuj z niego kiełbasę, a następnie podziel na 9 równych części
Krok 16:
Rozwałkuj każdą część cienko
Krok 17:
Rozłóż trochę nadzienia
Krok 18:
Zbieramy krawędzie do środka akordeonem i ściskamy
Krok 19:
Powstały worek spłaszczamy
Krok 20:
Rozwałkuj wałkiem do ciasta, a następnie odwróć i rozwałkuj z drugiej strony, odwróć ostatni raz jeszcze trochę, chaczapuri okaże się mniej więcej średnicą patelni
Krok 21:
Przenieś na suchą patelnię
Krok 22:
Piec na suchej patelni pod przykryciem na małym ogniu na złoty kolor
Krok 23:
Odwróć i smaż z drugiej strony również pod przykryciem
Krok 24:
Gotowe chaczapuri smarujemy masłem
Krok 25:
Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g