chaczapuri bez drożdży z serem na patelni

świetne śniadanie. Bardzo szybkie i smaczne pokochasz od razu! Osobiście uwielbiam chaczapuri z serem na patelni bez drożdży. Zgodnie z tym przepisem są najszybsze do przygotowania i nie można ich odróżnić od oryginału! Bujne, miękkie, serowe. Nadaje się jako dodatek do pierwszego dania i jako niezależne danie.
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 14 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 44 % 24 g
293 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić chaczapuri bez drożdży z serem na patelni? Bierzemy niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na początek przygotuj ciasto na chaczapuri, jest to bardzo proste - rozbij 1 jajko

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz sól

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajko z solą i cukrem lekko ubij, wlej kefir

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Mieszamy

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj olej roślinny, wymieszaj

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Bierzemy około 2,5 szklanki mąki, dodajemy do niej sodę, resztę mąki zostawiamy do posypania stołu

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W osobnym naczyniu przesiej mąkę z sodą

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do płynnej mieszanki dodajemy porcjami przesianą mąkę, mieszamy

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Otrzymujemy lepkie miękkie ciasto, które zachowuje swój kształt i nie rozmazuje się, ważne jest, aby nie przesadzać z mąką, w przeciwnym razie gotowe chaczapuri będą twarde

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do nadziewania trzech serów

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wbij drugie jajko do sera

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj-i nadzienie jest gotowe! Przygotowanie ciasta i nadzienia zajęło nam około 5 minut, pozostaje tylko trochę-uformować chaczapuri i upiec

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Stół dobrze posyp mąką i rozłóż ciasto, uformuj z niego kiełbasę, a następnie podziel na 9 równych części

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozwałkuj każdą część cienko

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż trochę nadzienia

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zbieramy krawędzie do środka akordeonem i ściskamy

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Powstały worek spłaszczamy

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Rozwałkuj wałkiem do ciasta, a następnie odwróć i rozwałkuj z drugiej strony, odwróć ostatni raz jeszcze trochę, chaczapuri okaże się mniej więcej średnicą patelni

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Przenieś na suchą patelnię

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Piec na suchej patelni pod przykryciem na małym ogniu na złoty kolor

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Odwróć i smaż z drugiej strony również pod przykryciem

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Gotowe chaczapuri smarujemy masłem

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy