skład / składniki
metoda gotowania
jeśli ryba i potrzebujemy fileta z różowego łososia, jest zamrożona, należy ją wcześniej przenieść z zamrażarki na dolną półkę lodówki i pozostawić do całkowitego rozmrożenia. Przyjmiemy więc, że ryba jest obecnie rozmrożona, umyta i wysuszona ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Zaczynamy gotować tę pyszną rybę-pachnącą, soczystą, praktycznie bez kości, co odróżnia ją od wielu innych rodzajów ryb.
pierwszym krokiem jest przygotowanie grilla lub grilla. W zależności od tego, co postanowiono użyć do przygotowania różowego łososia. Wszystko będzie działać! Różowy łosoś na ruszcie można gotować zarówno w mieszkaniu w mieście, jak i na łonie natury. I zawsze będzie smaczny i apetyczny. Do gotowania każdej ryby odpowiednia jest średnia-wysoka temperatura grilla. Jeśli gotujesz na węglach, to jest prosty test na pożądaną temperaturę: jeśli dłoń jest tolerowana na wysokości 15 cm od węgli przez 5 sekund, możesz zacząć smażyć rybę.
przygotowany filet przenosimy do głębokiego pojemnika o odpowiedniej wielkości i posypujemy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak, pieprz należy teraz zmielić, aby jego smak sprawił, że różowy łosoś był jeszcze bardziej apetyczny. Wlej oliwę z oliwek.& nbsp; sól, pieprz i olej wcieramy w filety rybne bezpośrednio rękami. Robimy to ostrożnie. Olej nie potrzebuje zbyt wiele, w przeciwnym razie może spalić się na ruszcie. Wystarczy dosłownie łyżeczka, a nawet mniej.
połóż filety rybne na ruszcie wysmarowanym olejem, aby ryba nie utknęła i gotuj przez 5 minut. Po odwróceniu i ugotowaniu różowego łososia przez kolejne 3-4 minuty. Całkowity czas nie powinien przekraczać 10 minut, w przeciwnym razie ryba rozgotuje się i będzie sucha. Ogólnie rzecz biorąc, ryba jest uważana za gotowaną, jeśli po pocięciu w środku jest tylko odrobina przezroczystości. Dotyczy to zwłaszcza czerwonej ryby.
zdejmij różowego łososia z grilla na talerz, uzupełnij go plasterkami limonki (lub cytryny) lub możesz po prostu polać rybę sokiem cytrusowym. Podawać z ziołami lub świeżymi warzywami
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Limonka - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g