różowy łosoś na ruszcie

proste, szybkie i nadal bosko pyszne! Różowy łosoś na ruszcie na grillu to idealne danie ze względu na połączenie smaku i prostoty oraz szybkości gotowania. W ciągu kilku minut i bez większych kłopotów możesz dostać pyszne ryby na obiad. Jeśli chcesz, oczywiście rybę można marynować (przez pół godziny, nie więcej), ale różowy łosoś jest dobry bez tego. Wszystko, czego potrzebujesz, to sama ryba, sól, łyżka oliwy z oliwek, czarny mielony pieprz i trochę cytrusów na końcową nutę. Ponadto możesz gotować taką rybę zarówno w naturze, jak iw domu. Odpowiedni jest grill powietrzny, Grill elektryczny i zwykły grill.
liliyaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
146 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

jeśli ryba i potrzebujemy fileta z różowego łososia, jest zamrożona, należy ją wcześniej przenieść z zamrażarki na dolną półkę lodówki i pozostawić do całkowitego rozmrożenia. Przyjmiemy więc, że ryba jest obecnie rozmrożona, umyta i wysuszona ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci. Zaczynamy gotować tę pyszną rybę-pachnącą, soczystą, praktycznie bez kości, co odróżnia ją od wielu innych rodzajów ryb.

pierwszym krokiem jest przygotowanie grilla lub grilla. W zależności od tego, co postanowiono użyć do przygotowania różowego łososia. Wszystko będzie działać! Różowy łosoś na ruszcie można gotować zarówno w mieszkaniu w mieście, jak i na łonie natury. I zawsze będzie smaczny i apetyczny. Do gotowania każdej ryby odpowiednia jest średnia-wysoka temperatura grilla. Jeśli gotujesz na węglach, to jest prosty test na pożądaną temperaturę: jeśli dłoń jest tolerowana na wysokości 15 cm od węgli przez 5 sekund, możesz zacząć smażyć rybę.

przygotowany filet przenosimy do głębokiego pojemnika o odpowiedniej wielkości i posypujemy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak, pieprz należy teraz zmielić, aby jego smak sprawił, że różowy łosoś był jeszcze bardziej apetyczny. Wlej oliwę z oliwek.& nbsp; sól, pieprz i olej wcieramy w filety rybne bezpośrednio rękami. Robimy to ostrożnie. Olej nie potrzebuje zbyt wiele, w przeciwnym razie może spalić się na ruszcie. Wystarczy dosłownie łyżeczka, a nawet mniej.

połóż filety rybne na ruszcie wysmarowanym olejem, aby ryba nie utknęła i gotuj przez 5 minut. Po odwróceniu i ugotowaniu różowego łososia przez kolejne 3-4 minuty. Całkowity czas nie powinien przekraczać 10 minut, w przeciwnym razie ryba rozgotuje się i będzie sucha. Ogólnie rzecz biorąc, ryba jest uważana za gotowaną, jeśli po pocięciu w środku jest tylko odrobina przezroczystości. Dotyczy to zwłaszcza czerwonej ryby.

zdejmij różowego łososia z grilla na talerz, uzupełnij go plasterkami limonki (lub cytryny) lub możesz po prostu polać rybę sokiem cytrusowym. Podawać z ziołami lub świeżymi warzywami

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Limonka - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy