kasza gryczana z wątróbką drobiową

zdrowe, smaczne i satysfakcjonujące danie na lunch. Spodoba się nawet tym, którzy nie lubią gryki, której zalety już tworzą legendy. Takie danie musi być przynajmniej czasami w diecie każdej osoby. Wątróbka drobiowa jest nie mniej zdrowa - i też tu jest. Możesz podawać to danie z warzywami sezonowymi: świeżymi lub konserwowanymi ogórkami, pomidorami, papryką itp.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 39 % 13 g
190 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kaszę gryczaną z wątróbką drobiową? Wlej kaszę gryczaną do głębokiej miski, wlej bieżącą wodę i spłucz śmieci, które wypłyną na powierzchnię. Podobnie spłucz kilka razy i spuść wodę. Jeśli napotkasz czarne małe twarde plamki, usuń je również. Gryka musi być dobrej jakości i nie powinna to być sekcja gryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i drobno posiekać. Obierz marchewki i pokrój na duże kawałki - możesz je po prostu zetrzeć na grubej tarce, ale w dużej formie w końcowym naczyniu będzie wyglądać lepiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wątrobę na średnie kawałki: po około 4 kawałki. Konieczne jest również odcięcie nadmiaru żył i usunięcie pozostałości pęcherzyka żółciowego, jeśli takie istnieją.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż wątrobę i smaż na dużym ogniu z jednej strony przez 5 minut i odwróć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę i marchewkę do wątroby i smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut, również na dużym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej kaszę gryczaną na patelnię, dodaj sól i wszystko dobrze wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorącą wodę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj naczynie na umiarkowanym ogniu przez 20 minut, aż gryka będzie całkowicie spuchnięta i ugotowana.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po wyznaczonym czasie wyłącz ogrzewanie, dodaj masło i dobrze wymieszaj kaszę gryczaną, aby masło się rozpuściło - z masłem będzie soczyste i smaczniejsze. Następnie pozwól naczyniu parzyć przez kilka minut pod zamkniętą pokrywką. Danie jest gotowe - podczas serwowania można je posypać posiekaną zieloną cebulą lub innymi ziołami według własnego uznania.

to danie należy do kategorii jednych z najbardziej budżetowych, ponieważ produkty są do niego używane minimum (i są niedrogie), A wyjście daje pełny obiad dla 4 lub 5 osób.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wątróbka drobiowa - 140   kcal/100g

Podobne przepisy