skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kaszę gryczaną z wątróbką drobiową? Wlej kaszę gryczaną do głębokiej miski, wlej bieżącą wodę i spłucz śmieci, które wypłyną na powierzchnię. Podobnie spłucz kilka razy i spuść wodę. Jeśli napotkasz czarne małe twarde plamki, usuń je również. Gryka musi być dobrej jakości i nie powinna to być sekcja gryki.
Krok 2:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Obierz marchewki i pokrój na duże kawałki - możesz je po prostu zetrzeć na grubej tarce, ale w dużej formie w końcowym naczyniu będzie wyglądać lepiej.
Krok 3:
Pokrój wątrobę na średnie kawałki: po około 4 kawałki. Konieczne jest również odcięcie nadmiaru żył i usunięcie pozostałości pęcherzyka żółciowego, jeśli takie istnieją.
Krok 4:
Rozgrzej olej roślinny na patelni, włóż wątrobę i smaż na dużym ogniu z jednej strony przez 5 minut i odwróć.
Krok 5:
Dodaj cebulę i marchewkę do wątroby i smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut, również na dużym ogniu.
Krok 6:
Wlej kaszę gryczaną na patelnię, dodaj sól i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 7:
Wlej gorącą wodę, przykryj patelnię pokrywką i gotuj naczynie na umiarkowanym ogniu przez 20 minut, aż gryka będzie całkowicie spuchnięta i ugotowana.
Krok 8:
Po wyznaczonym czasie wyłącz ogrzewanie, dodaj masło i dobrze wymieszaj kaszę gryczaną, aby masło się rozpuściło - z masłem będzie soczyste i smaczniejsze. Następnie pozwól naczyniu parzyć przez kilka minut pod zamkniętą pokrywką. Danie jest gotowe - podczas serwowania można je posypać posiekaną zieloną cebulą lub innymi ziołami według własnego uznania.
to danie należy do kategorii jednych z najbardziej budżetowych, ponieważ produkty są do niego używane minimum (i są niedrogie), A wyjście daje pełny obiad dla 4 lub 5 osób.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g