ciasto naleśnikowe Crepeville

najsmaczniejszy, oryginalny, delikatny, z prostych produktów! Ciasto naleśnikowe Crepeville jest przygotowywane bez piekarnika, z cienkich naleśników smażonych na patelni bez dodatku oleju. I przekłada się kremem z bitej śmietany. Okazuje się pyszny deser o łagodnym kremowym smaku, który można podawać na świątecznym stole!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 37 % 15 g
węglowodany 51 % 21 g
236 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto naleśnikowe Crepeville? Przygotuj produkty do gotowania naleśników. Jajka i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Wyjmij je z lodówki z wyprzedzeniem. Lub podgrzej mleko na kuchence i zanurz jajka w ciepłej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wbij jajka do miski o odpowiednich rozmiarach. Dodaj cukier i sól. Ubij jajka, cukier i sól mikserem na puszystą, jasną masę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj połowę całego mleka do mieszanki jajecznej. Nie wlewaj całego mleka na raz, pomoże to uniknąć grudek w cieście. Przesiej całą mąkę. Możesz to zrobić tak jak ja, to znaczy przesiać bezpośrednio do miski z ubitymi jajkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj ciasto mikserem w taki sposób, aby nie pozostały grudki. Uważaj na konsystencję ciasta:możesz mieć mniej lub więcej mąki. Możesz też dostosować gęstość ciasta mlekiem, które dodajemy w następnym kroku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pozostałe mleko do ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj ciasto szpatułką, aż będzie gładkie. Na koniec wlej olej roślinny. Wymieszać. Odstaw ciasto na około 20 minut, aby uwolnić gluten. Jeśli ciasto wydaje ci się gęste, wlej trochę mleka. Jeśli jest płynny, dodaj więcej mąki i odstaw.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze rozgrzej patelnię na kuchence. Posmaruj go kroplą oleju roślinnego. Wlej trochę ciasta na patelnię, równomiernie rozprowadzając je na całej powierzchni okrężnymi ruchami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy jedna strona naleśnika się zarumieni, Odwróć naleśnik. Usmaż go po drugiej stronie. Usuń gotowy naleśnik. Przed następnymi naleśnikami nie trzeba już smarować patelni. Piecz naleśniki, aż całe ciasto się skończy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj produkty do kremu. Śmietana do ubijania powinna być tłusta i dobrze schłodzona.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej śmietanę do głębokiej miski do ubijania. Dodaj cukier puder do śmietany. Ubij je na jędrne szczyty.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Uformuj ciasto naleśnikowe. Posmaruj naczynie na ciasto łyżką śmietany. Rozłóż naleśniki na półmisku pojedynczo, posmaruj je bitą śmietaną. Posmaruj również górny naleśnik i boki ciasta. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki w celu impregnacji. Udekoruj go zgodnie z życzeniem.

ciasto okazało się miękkie, delikatne, naleśniki są dobrze namoczone, łatwo się kroi. Proporcje są idealne do naleśników o średnicy 20 cm, okazuje się, że ciasto ma idealną wysokość.
nie znajdziesz absolutnie dokładnego przepisu na to ciasto. Zawsze bierze się bazę-naleśniki i śmietanę, a Wszystko inne zależy wyłącznie od twojej wyobraźni i smaku.
krem może być kremowy, kremowy, maślany. Do nadzienia dodaje się jagody, owoce, orzechy, czekoladę. Za każdym razem otrzymasz nowy smak.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

jak prawidłowo ubić śmietanę? Ważne jest, aby śmietana była tłusta, co najmniej 33%. Naczynia do ubijania i sama śmietana powinny być zimne, trzymaj je przez co najmniej 1-2 godziny w lodówce. Ubijaj mikserem na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając prędkość. Skąd wiesz, że śmietana jest wystarczająco ubita? Kremowa masa powinna zachować swój kształt i nie rozprzestrzeniać się. W tym momencie zatrzymaj ubijanie. W przeciwnym razie śmietana zamieni się w masło.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy