pilaw z brązowego ryżu z kurczakiem

fantazyjny pilaw z brązowego ryżu na twój stół. Brązowy ryż ma podobny skład do innych rodzajów ryżu. Różnica polega na tym, że zewnętrzna skórka jest usuwana z ryżu, ale pozostaje Otręba. Kolor brązowego ryżu może wahać się od brązowego do beżowego.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 10 g
tłuszcze 28 % 13 g
węglowodany 50 % 23 g
245 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pilaw z brązowego ryżu z kurczakiem? Aby przygotować pilaw, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych części kurczaka. Będę gotować z filetem z kurczaka. Obierz cebulę, czosnek i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kurczaka na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż pokrojonego kurczaka. Smaż na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor. Nie zapomnij okresowo mieszać, aby mięso się nie przypaliło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podczas smażenia kurczaka zajmij się warzywami. Pokrój cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posiekane warzywa dodaj na patelnię do mięsa. Wszystko wymieszaj. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Opłucz brązowy ryż kilka razy. Taki ryż jest znacznie czystszy niż biały. Dlatego do mycia wystarczy 1-2 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj umyty ryż na patelnię do mięsa. Napełnij wszystko gorącą wodą, aby prawie pokryła wszystkie składniki. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Rozłóż czosnek. Dlaczego właśnie gorąca woda? Po dodaniu gorącej wody nie ma spadku temperatury, co może mieć negatywny wpływ na gotowanie mięsa. Tak, a ryż zacznie się gotować od razu, nie tracąc czasu na podgrzewanie wody. W związku z tym gotowanie zajmie trochę mniej czasu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Jako przyprawę możesz użyć gotowego zestawu do pilawu. Gotuj pilaw pod przykryciem na małym ogniu przez 30 do 40 minut. W tym czasie ryż wchłonie cały płyn i będzie znacznie bardziej miękki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż gotowy pilaw w przygotowanych talerzach i podawaj na gorąco. Przed podaniem możesz trochę posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!

brązowy ryż ma łagodny, lekko chlebowy smak. Może być stosowany w szerokiej gamie potraw - w przystawkach, sałatkach lub do przygotowania drugich dań.

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą.

wypróbuj ten niezwykły produkt w swojej kuchni.

ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g
  • Brązowy ryż - 331   kcal/100g

Podobne przepisy