skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pilaw z brązowego ryżu z kurczakiem? Aby przygotować pilaw, przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych części kurczaka. Będę gotować z filetem z kurczaka. Obierz cebulę, czosnek i marchewkę i spłucz pod bieżącą wodą z zanieczyszczeń.
Krok 2:
Pokrój kurczaka na małe kawałki, mniej więcej tej samej wielkości.
Krok 3:
Wlej trochę oleju roślinnego na patelnię i podgrzej, aż będzie gorący. Ułóż pokrojonego kurczaka. Smaż na dużym ogniu, aż pojawi się złoty kolor. Nie zapomnij okresowo mieszać, aby mięso się nie przypaliło.
Krok 4:
Podczas smażenia kurczaka zajmij się warzywami. Pokrój cebulę, zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Posiekane warzywa dodaj na patelnię do mięsa. Wszystko wymieszaj. Smaż wszystko razem przez kolejne 2-3 minuty.
Krok 6:
Opłucz brązowy ryż kilka razy. Taki ryż jest znacznie czystszy niż biały. Dlatego do mycia wystarczy 1-2 razy.
Krok 7:
Dodaj umyty ryż na patelnię do mięsa. Napełnij wszystko gorącą wodą, aby prawie pokryła wszystkie składniki. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Rozłóż czosnek. Dlaczego właśnie gorąca woda? Po dodaniu gorącej wody nie ma spadku temperatury, co może mieć negatywny wpływ na gotowanie mięsa. Tak, a ryż zacznie się gotować od razu, nie tracąc czasu na podgrzewanie wody. W związku z tym gotowanie zajmie trochę mniej czasu.
Krok 8:
Jako przyprawę możesz użyć gotowego zestawu do pilawu. Gotuj pilaw pod przykryciem na małym ogniu przez 30 do 40 minut. W tym czasie ryż wchłonie cały płyn i będzie znacznie bardziej miękki.
Krok 9:
Ułóż gotowy pilaw w przygotowanych talerzach i podawaj na gorąco. Przed podaniem możesz trochę posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego!
brązowy ryż ma łagodny, lekko chlebowy smak. Może być stosowany w szerokiej gamie potraw - w przystawkach, sałatkach lub do przygotowania drugich dań.
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą.
wypróbuj ten niezwykły produkt w swojej kuchni.
ważne! Aby dania z ryżem były niezmiennie smaczne, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru ryżu i sekretach jego przygotowania .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g
- Brązowy ryż - 331 kcal/100g