skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować serniki jabłkowe, potrzebujemy: twarożek (najlepiej tłusty, bez małych ziaren); mąka; jajka; cukier; jabłka.
Krok 2:
W głębokiej misce połącz twaróg i jajka.
Krok 3:
Ugniataj wszystko widelcem, aż będzie gładkie, aby nie było grudek. Jeśli chcesz, możesz ubić masę blenderem, wtedy masa będzie bardziej jednorodna.
Krok 4:
Jabłka obierz, usuń nasiona. Pokrój miąższ w drobną kostkę lub zetrzyj.
Krok 5:
Dodaj cukier, przygotowane jabłka do powstałej masy twarogowej. Wymieszać.
Krok 6:
Dodaj mąkę.
Krok 7:
Ponownie wymieszaj masę. Jabłka powinny być równomiernie rozłożone na cieście. Jeśli ciasto okaże się zbyt płynne, dodaj więcej mąki.
Krok 8:
Mokrymi rękami uformuj małe serniki z masy twarogowo-jabłkowej i zwiń je w mące.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż serniki przez około 4-5 minut z jednej strony. Na złoty kolor.
Krok 10:
Następnie odwróć serniki na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką i zagotuj.
Krok 11:
Serniki podawaj na ciepło ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub sosem waniliowym. Smacznego!
przed pojawieniem się europejskich fabryk do produkcji twardych odmian sera w Rosji i oddzieleniem przez producentów sera pojęć "twaróg" i "ser", wszystkie produkty twarogowe nazywano odpowiednio serem, a twaróg - serem. Stąd nazwa potrawy-serniki. Nawiasem mówiąc, dziś na terytorium południowej Rosji i Ukrainy, mówiąc "ser", nadal mają na myśli zarówno sery (różne odmiany), jak i twarożek.
przygotowali ser (twaróg)z kwaśnego mleka. Wypalano go w piecu do zsiadania (zwijania), następnie odciągano serwatkę, wyjmowano i przenoszono powstałą masę twarogową pod prasę. Aby wydłużyć okres przechowywania produktu, procedurę powtórzono, uzyskując twaróg, który może być przechowywany w zimnej piwnicy przez cały tydzień. Obawiano się jednak jedzenia powstałego produktu w postaci surowej, dlatego wymyślono różne sposoby wykorzystania go do przygotowania różnych potraw, z których jednym były serniki. Klasyczna wersja oprócz twarogu obejmuje cukier, mąkę i jajka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g