serniki z jabłkami

twarożek lepiej wziąć grubszy. A jabłka są słodko-kwaśne. Jakie to pyszne serniki! Nie da się tego wyrazić słowami. Gotowałem różne serniki z różnymi nadzieniami. Ale te serniki po prostu mnie uderzyły. Mówią prawdę-im prostsze, tym smaczniejsze.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 34 % 10 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 45 % 13 g
152 kcal
IG: 23 / 0 / 77

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować serniki jabłkowe, potrzebujemy: twarożek (najlepiej tłusty, bez małych ziaren); mąka; jajka; cukier; jabłka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce połącz twaróg i jajka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugniataj wszystko widelcem, aż będzie gładkie, aby nie było grudek. Jeśli chcesz, możesz ubić masę blenderem, wtedy masa będzie bardziej jednorodna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jabłka obierz, usuń nasiona. Pokrój miąższ w drobną kostkę lub zetrzyj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cukier, przygotowane jabłka do powstałej masy twarogowej. Wymieszać.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie wymieszaj masę. Jabłka powinny być równomiernie rozłożone na cieście. Jeśli ciasto okaże się zbyt płynne, dodaj więcej mąki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mokrymi rękami uformuj małe serniki z masy twarogowo-jabłkowej i zwiń je w mące.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny i smaż serniki przez około 4-5 minut z jednej strony. Na złoty kolor.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie odwróć serniki na drugą stronę, przykryj patelnię pokrywką i zagotuj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Serniki podawaj na ciepło ze śmietaną, skondensowanym mlekiem lub sosem waniliowym. Smacznego!

przed pojawieniem się europejskich fabryk do produkcji twardych odmian sera w Rosji i oddzieleniem przez producentów sera pojęć "twaróg" i "ser", wszystkie produkty twarogowe nazywano odpowiednio serem, a twaróg - serem. Stąd nazwa potrawy-serniki. Nawiasem mówiąc, dziś na terytorium południowej Rosji i Ukrainy, mówiąc "ser", nadal mają na myśli zarówno sery (różne odmiany), jak i twarożek.

przygotowali ser (twaróg)z kwaśnego mleka. Wypalano go w piecu do zsiadania (zwijania), następnie odciągano serwatkę, wyjmowano i przenoszono powstałą masę twarogową pod prasę. Aby wydłużyć okres przechowywania produktu, procedurę powtórzono, uzyskując twaróg, który może być przechowywany w zimnej piwnicy przez cały tydzień. Obawiano się jednak jedzenia powstałego produktu w postaci surowej, dlatego wymyślono różne sposoby wykorzystania go do przygotowania różnych potraw, z których jednym były serniki. Klasyczna wersja oprócz twarogu obejmuje cukier, mąkę i jajka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy